18 °C Budapest

Szigorítanak a bankok: már a hitelkártyákat is elérte a válság!

Pénzcentrum
2008. október 14. 09:30

Az Egyesült Államokban tomboló válság már bőven átterjedt az európai országokra is, sorra leutánozva a kinti bankok szigorításait. Mivel a jó néhány tengerentúli hitelkártya-kibocsátó bank, illetve egyéb pénzintézet szigorított feltételein, például csökkentette az elérhető hitelkeret nagyságát, nem elképzelhetetlen, hogy nálunk is ez következik!

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, az Innovest tanulmánya szerint a jelzáloghitelek után a hitelkártya lehet a következő termék, ami jelentős veszteségeket generál a bankok és kártyakibocsátók számára, több milliárd dollárnyi bedőlt hitel formájában.

Becslések szerint 2009 első negyedévében 18,6 milliárd, a teljes évet tekintve pedig 96 milliárd dollárnyi veszteség éri majd a hitelkártyákat kínáló cégeket.

Az American Express éppen ezért már a válságtól leginkább sújtott területeken, így Floridában, és Kaliforniában már vissza is szorította tevékenységét, és csökkentette a hitelkeret nagyságát is, itt következett be ugyanis a legnagyobb ingatlanpiaci áresés, és így a jelzáloghitelek többsége is ezekben az államokban dőlt be.

Mivel néhány bank már most arról számol be, hogy a bedőlt hitelkártyások száma emelkedett némileg június vége óta, ez számos kártyakibocsátót arra ösztönöz, hogy megemelje a hitelveszteségekre képzett kockázati céltartalékát, és mindemellett szigorítsa a hitel-kihelyezési feltételeit is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az államok második legnagyobb bankja, a Bank of America nemrég például a hitelkártya bedőléseket okolta az előzőleg vártnál jóval alacsonyabb nyeresége miatt.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. március 22. 12:17
A napokban megjelent kormányrendelet tervezet alapján módosulhat az otthonfelújítási támogatás. Egye...
Holdblog  |  2023. március 22. 12:11
Érdemes áttekinteni, hogy egyes szereplők, szerepkörök, társadalmi és foglalkozási csoportok esetén...
MEDIA1  |  2023. március 22. 11:38
Mától elérhető az RTL streamingszolgáltatásának előfizetői számára a 2022-ben Oscar-díjra jelölt dok...
MNB Intézet  |  2023. március 22. 10:24
Mint minden technológiai forradalom, úgy a zöld és digitális átállás megvalósítása is bizonyos nyers...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?