5 °C Budapest

Szigorítanak a bankok: már a hitelkártyákat is elérte a válság!

Pénzcentrum
2008. október 14. 09:30

Az Egyesült Államokban tomboló válság már bőven átterjedt az európai országokra is, sorra leutánozva a kinti bankok szigorításait. Mivel a jó néhány tengerentúli hitelkártya-kibocsátó bank, illetve egyéb pénzintézet szigorított feltételein, például csökkentette az elérhető hitelkeret nagyságát, nem elképzelhetetlen, hogy nálunk is ez következik!

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, az Innovest tanulmánya szerint a jelzáloghitelek után a hitelkártya lehet a következő termék, ami jelentős veszteségeket generál a bankok és kártyakibocsátók számára, több milliárd dollárnyi bedőlt hitel formájában.

Becslések szerint 2009 első negyedévében 18,6 milliárd, a teljes évet tekintve pedig 96 milliárd dollárnyi veszteség éri majd a hitelkártyákat kínáló cégeket.

Az American Express éppen ezért már a válságtól leginkább sújtott területeken, így Floridában, és Kaliforniában már vissza is szorította tevékenységét, és csökkentette a hitelkeret nagyságát is, itt következett be ugyanis a legnagyobb ingatlanpiaci áresés, és így a jelzáloghitelek többsége is ezekben az államokban dőlt be.

Mivel néhány bank már most arról számol be, hogy a bedőlt hitelkártyások száma emelkedett némileg június vége óta, ez számos kártyakibocsátót arra ösztönöz, hogy megemelje a hitelveszteségekre képzett kockázati céltartalékát, és mindemellett szigorítsa a hitel-kihelyezési feltételeit is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az államok második legnagyobb bankja, a Bank of America nemrég például a hitelkártya bedőléseket okolta az előzőleg vártnál jóval alacsonyabb nyeresége miatt.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Bankmonitor  |  2024. április 17. 16:56
Az új lakásfelújítási támogatás jóval többek számára elérhető, mint a korábbi otthonfelújítási progr...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm