Újdonság az OTP Életjáradéknál

Pénzcentrum
2008. augusztus 28. 11:01

Több, egyedülálló újítással várja ügyfeleit az OTP Életjáradék. Az ezen alkalomból rendezett sajtótájékoztatón Hild Imre vezérigazgatótól megtudtuk, az ingatlanállomány már meghaladja a 17 milliárd forintot, s közel 2000 ügyféllel rendelkezik a társaság. Most azonban nézzük, mit takar az újdonság!

100 százalékban az OTP Bank Nyrt. tulajdonában áll, s a finanszírozó is a bank, a jegyzett tőke 505 millió forint, amely az életjáradéki piacon a legnagyobb.
Kezdetekben 15 százalék volt a kérhető előleg, 65 év felett, szűk körben lehetett jelentkezni.

A 100 százalékban az OTP Bank Nyrt. tulajdonában álló OTP Életjáradék ingatlanállománya már meghaladja a 17 milliárd forintot meghaladó. Az ügyfelek száma megközelíti a kétezret, akik közel fele budapesti. Az ingatlanok nagyobb része (80 százaléka) lakás, ennek oka, hogy a családi házaktól nehezebben válnak meg az emberek.

Az OTP Életjáradék felmérése szerint a lakosság 20 százaléka 65 év feletti, túlnyomó részük (az idősek 97 százaléka) saját tulajdonú lakásban él. Meglepő adatként értékelte Hild, hogy 79 százalék nem akar elköltözni a lakásból. Emellett csökken azok aránya, akik nyugdíjas otthonba költöznének, jelenleg csupán 6 százalék, miközben az OTP Életjáradék indulásakor 9 volt.

Hild Imre bemutatta az Életjáradék Programhoz kapcsolódó legújabb innovációkat, az elmúlt 2 év legnagyobb újításaként értékelte a vezérigazgató, most már 45 százalékos előleget lehet kérni, amely korábban 33 százalékos volt. Emellett jelentős előny a haszonélvezeti jog bevezetése, amely korlátozás nélküli, azaz az ügyfél bárkinek kiadhatja a lakást, természetesen az OTP Életjáradék tájékoztatása mellett. Mindemellett eddig az életjáradéki kifizetések inflációkövetését 10 százalékban maximálták, ezt a korlátozást most eltörölték, ami egyébként érthető, hiszen az MNB által nemrégiben kiadott inflációs jelentése jövőre 4. azt követően pedig 3 százalékos inflációt prognosztizál.

Érdemes még azt is tudni, hogy az OTP Életjáradék termékeihez ingyenes teljes körű lakóingatlan biztosítás jár, amely tartalmaz felelősségbiztosítást s egyéb kiegészítő elemeket is (víz,tűz stb.). Mindemellett a kiegészítő termékek, csomagok s programok is igen népszerűen az ügyfelek körében Hild Imre elmondása szerint. Minden ilyen csomag bevezetését egy előzetes igényfelmérés előzi meg, kérdésünkre a vezérigazgató úgy nyilatkozott, az előzetesen érdeklődők harmada már feliratkozott ezekre a termékekre.

Az OTP Életjáradék elfogadási körébe 604 település tartozik. A jelentkezések lebonyolítása nem a fiókokban történik, mivel ez nem egy egyszerű folyamat, ezért létrejött a saját területi képviselői hálózat, ahol képzett szakemberek adnak választ, s akár ki is mennek az ügyfélhez.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A jelentkezési feltételben is történt némi változás, 65 év a minimum, ez pedig naptári évet jelent, azaz jelenleg 1943-as születésűeket fogadnak. Egyedülállóként, s társasként is lehet jelentkezni a programra, nincs szabályozva, hogy közöttük milyen viszony áll fent. Az életjáradék program feltételei is változtak, így a minimum ingatlan érték 7 millió forintra emelkedett. Míg korábban uniszex árazás volt érvényben, addig ma már minimális különbséget tesznek nők és férfiak között.

Új megoldás az életjáradéki programban, hogy 70 év felettieknek szóló konstrukció, a teljes kifizetés az ingatlan 60 százalékáig terjedhet, amely két részből áll össze, 40-50 százalék egy összegben, a fennmaradó összeg a hátralék. A konstrukció előnye, hogy amennyiben a szerződéskötés után meghal az ügyfél, úgy a ki nem fizetett rész öröklődik.

Hild Imre kiemelte, hogy szabályozási területen egyelőre nincs sok mozgolódás, ugyanakkor egy európai szintű szabályozás van készülőben.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem