Jól jönne egy kis pénz a nyaraláshoz? Nem mindegy kihez fordulsz!

Pénzcentrum
2007. július 13. 05:55

300 ezertől könnyen megy... Megjött a nyár és ezzel a házkörüli felújítási munkák és a nyaralás ideje, persze ahhoz, hogy mindkettő kijusson, sok esetben hitelre van szükség, amelyből fedezhetjük a családi költségvetésbe be nem kalkulált tételeket. Természetesen a logikus és olcsó megoldás a jelzálogfedezetes hitel lenne, ám abban az esetben is megoldást találhatunk a forráshiányra, ha történetesen valamilyen okból nem tudnánk vagy nem szeretnénk kiaknázni a fedezettségből adódó előnyöket, vagy elviselni az ugyancsak abból adódó kockázatokat.

Ez a megoldás pedig nem más mint a klasszikus, vagyis fedezetlen személyi kölcsön, amely ugyan magasabb költségek árán, de megoldást jelenthet a problémákra. Utoljára április közepén készítettük el a hazai pénzintézetek által ajánlott konstrukciókat nagyító alá vonó körképünket.

2007. július 9-én ezért ismét megkérdeztük a kereskedelmi bankokat a jelenleg piacon lévő konstrukciókról, melyeket a törlesztőrészlet és a költségeket magába tömörítő teljes hiteldíj mutató (THM) alapján hasonlíthatunk össze.

A THM jobban láttatja a különbséget a különböző ajánlatok között, mert olyan költségeket is tartalmaz, amelyek a törlesztőrészletekben nem jelennek meg. A folyósítás előtti költségek azonban jelentős szerepet játszanak a THM-ek alakulásában, mint ahogy azt a 100 ezer forintra vonatkozó ajánlatoknál látni is fogjuk.

Kérésünkre a Budapest Bank, a CIB, a Citibank, az Esrte, a K&H, az MKB, az OTP és a Volksbank adta meg az általa ajánlott konstrukcióra vonatkozó legfontosabb adatokat. Az Inter-Európa Banknál pedig kérdésünkre elmondták, hogy egyáltalán nem kínálnak ügyfeleiknek fedezetlen személyi kölcsönt.

Kis összeg kis hozam: csoda, ha ezt nem választják?

Legalábbis a táblázaton végigtekintve nem állíthatjuk, hogy a bankok kedvelnék az általunk meghatározott alacsony hitelösszeget vagy a rövidnek számító 12 hónapos futamidőt.

A Budapest Bank akciója véget ért, így újra csak az OTP és a CIB nyújt hitelt 100 ezer forint értékben 12 hónapra. A korábbi "csapattag" ismét 20 hónapos minimum futamidővel dolgozik, míg a többi pénzintézet esetében inkább a minimális hitelösszeggel akadnának problémáink.

A kereskedelmi bankok többsége ugyanis továbbra is a 100 ezer forintnál nagyobb összegre vonatkozó hitelkérelmeket fogadja csak be, a minimum általában 150 és 200 ezer forint között változik, de előfordul az is, például az MKB Bank esetében, hogy legalább 300 ezer forintot kell felvennie annak, aki a bank ügyfelévé szeretne válni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 


A CIB esetében meg kell említenünk, hogy a táblázatban szereplő feltételek a CIB Gyorshitelre vonatkoznak, a CIB Személyi Kölcsön igénylésének alsó határa ugyanis 200 ezer forint.

Az OTP és az előbb említett CIB által ajánlott konstrukciók THM-jei közötti óriási különbséget minden bizonnyal a folyósítás előtt felmerülő költségekben tapasztható eltérés okozza, amelyek jelentősen megnövelik a THM értékét.

Nagy összeget hosszú időre? Ez nem az amire vágytál!

Van, ami könnyen megy

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. december 10. 16:43
A FED igyekszik hűteni a befektetők várakozásait a kamatcsökkenések gyorsaságával kapcsolatban, mond...
MEDIA1  |  2023. december 10. 11:23
Úgy tűnik, megint csavartak egyet felfelé a propaganda szintjén, ugyanis a Bors című, Fidesz-közeli...
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 9. 08:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
Holdblog  |  2023. december 9. 06:48
Kijöttek a legfrissebb PISA-eredmények, amelyekben a diákok teljesítményét mérik hosszú idősoron, és...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem