18 °C Budapest

Jól jönne egy kis pénz a nyaraláshoz? Nem mindegy kihez fordulsz!

Pénzcentrum
2007. július 13. 05:55

300 ezertől könnyen megy... Megjött a nyár és ezzel a házkörüli felújítási munkák és a nyaralás ideje, persze ahhoz, hogy mindkettő kijusson, sok esetben hitelre van szükség, amelyből fedezhetjük a családi költségvetésbe be nem kalkulált tételeket. Természetesen a logikus és olcsó megoldás a jelzálogfedezetes hitel lenne, ám abban az esetben is megoldást találhatunk a forráshiányra, ha történetesen valamilyen okból nem tudnánk vagy nem szeretnénk kiaknázni a fedezettségből adódó előnyöket, vagy elviselni az ugyancsak abból adódó kockázatokat.

Ez a megoldás pedig nem más mint a klasszikus, vagyis fedezetlen személyi kölcsön, amely ugyan magasabb költségek árán, de megoldást jelenthet a problémákra. Utoljára április közepén készítettük el a hazai pénzintézetek által ajánlott konstrukciókat nagyító alá vonó körképünket.

2007. július 9-én ezért ismét megkérdeztük a kereskedelmi bankokat a jelenleg piacon lévő konstrukciókról, melyeket a törlesztőrészlet és a költségeket magába tömörítő teljes hiteldíj mutató (THM) alapján hasonlíthatunk össze.

A THM jobban láttatja a különbséget a különböző ajánlatok között, mert olyan költségeket is tartalmaz, amelyek a törlesztőrészletekben nem jelennek meg. A folyósítás előtti költségek azonban jelentős szerepet játszanak a THM-ek alakulásában, mint ahogy azt a 100 ezer forintra vonatkozó ajánlatoknál látni is fogjuk.

Kérésünkre a Budapest Bank, a CIB, a Citibank, az Esrte, a K&H, az MKB, az OTP és a Volksbank adta meg az általa ajánlott konstrukcióra vonatkozó legfontosabb adatokat. Az Inter-Európa Banknál pedig kérdésünkre elmondták, hogy egyáltalán nem kínálnak ügyfeleiknek fedezetlen személyi kölcsönt.

Kis összeg kis hozam: csoda, ha ezt nem választják?

Legalábbis a táblázaton végigtekintve nem állíthatjuk, hogy a bankok kedvelnék az általunk meghatározott alacsony hitelösszeget vagy a rövidnek számító 12 hónapos futamidőt.

A Budapest Bank akciója véget ért, így újra csak az OTP és a CIB nyújt hitelt 100 ezer forint értékben 12 hónapra. A korábbi "csapattag" ismét 20 hónapos minimum futamidővel dolgozik, míg a többi pénzintézet esetében inkább a minimális hitelösszeggel akadnának problémáink.

A kereskedelmi bankok többsége ugyanis továbbra is a 100 ezer forintnál nagyobb összegre vonatkozó hitelkérelmeket fogadja csak be, a minimum általában 150 és 200 ezer forint között változik, de előfordul az is, például az MKB Bank esetében, hogy legalább 300 ezer forintot kell felvennie annak, aki a bank ügyfelévé szeretne válni.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)


A CIB esetében meg kell említenünk, hogy a táblázatban szereplő feltételek a CIB Gyorshitelre vonatkoznak, a CIB Személyi Kölcsön igénylésének alsó határa ugyanis 200 ezer forint.

Az OTP és az előbb említett CIB által ajánlott konstrukciók THM-jei közötti óriási különbséget minden bizonnyal a folyósítás előtt felmerülő költségekben tapasztható eltérés okozza, amelyek jelentősen megnövelik a THM értékét.

Nagy összeget hosszú időre? Ez nem az amire vágytál!

Van, ami könnyen megy

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?