31 °C Budapest

Jól jönne egy kis pénz a nyaraláshoz? Nem mindegy kihez fordulsz!

Pénzcentrum
2007. július 13. 05:55

300 ezertől könnyen megy... Megjött a nyár és ezzel a házkörüli felújítási munkák és a nyaralás ideje, persze ahhoz, hogy mindkettő kijusson, sok esetben hitelre van szükség, amelyből fedezhetjük a családi költségvetésbe be nem kalkulált tételeket. Természetesen a logikus és olcsó megoldás a jelzálogfedezetes hitel lenne, ám abban az esetben is megoldást találhatunk a forráshiányra, ha történetesen valamilyen okból nem tudnánk vagy nem szeretnénk kiaknázni a fedezettségből adódó előnyöket, vagy elviselni az ugyancsak abból adódó kockázatokat.

Ez a megoldás pedig nem más mint a klasszikus, vagyis fedezetlen személyi kölcsön, amely ugyan magasabb költségek árán, de megoldást jelenthet a problémákra. Utoljára április közepén készítettük el a hazai pénzintézetek által ajánlott konstrukciókat nagyító alá vonó körképünket.

2007. július 9-én ezért ismét megkérdeztük a kereskedelmi bankokat a jelenleg piacon lévő konstrukciókról, melyeket a törlesztőrészlet és a költségeket magába tömörítő teljes hiteldíj mutató (THM) alapján hasonlíthatunk össze.

A THM jobban láttatja a különbséget a különböző ajánlatok között, mert olyan költségeket is tartalmaz, amelyek a törlesztőrészletekben nem jelennek meg. A folyósítás előtti költségek azonban jelentős szerepet játszanak a THM-ek alakulásában, mint ahogy azt a 100 ezer forintra vonatkozó ajánlatoknál látni is fogjuk.

Kérésünkre a Budapest Bank, a CIB, a Citibank, az Esrte, a K&H, az MKB, az OTP és a Volksbank adta meg az általa ajánlott konstrukcióra vonatkozó legfontosabb adatokat. Az Inter-Európa Banknál pedig kérdésünkre elmondták, hogy egyáltalán nem kínálnak ügyfeleiknek fedezetlen személyi kölcsönt.

Kis összeg kis hozam: csoda, ha ezt nem választják?

Legalábbis a táblázaton végigtekintve nem állíthatjuk, hogy a bankok kedvelnék az általunk meghatározott alacsony hitelösszeget vagy a rövidnek számító 12 hónapos futamidőt.

A Budapest Bank akciója véget ért, így újra csak az OTP és a CIB nyújt hitelt 100 ezer forint értékben 12 hónapra. A korábbi "csapattag" ismét 20 hónapos minimum futamidővel dolgozik, míg a többi pénzintézet esetében inkább a minimális hitelösszeggel akadnának problémáink.

A kereskedelmi bankok többsége ugyanis továbbra is a 100 ezer forintnál nagyobb összegre vonatkozó hitelkérelmeket fogadja csak be, a minimum általában 150 és 200 ezer forint között változik, de előfordul az is, például az MKB Bank esetében, hogy legalább 300 ezer forintot kell felvennie annak, aki a bank ügyfelévé szeretne válni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A CIB esetében meg kell említenünk, hogy a táblázatban szereplő feltételek a CIB Gyorshitelre vonatkoznak, a CIB Személyi Kölcsön igénylésének alsó határa ugyanis 200 ezer forint.

Az OTP és az előbb említett CIB által ajánlott konstrukciók THM-jei közötti óriási különbséget minden bizonnyal a folyósítás előtt felmerülő költségekben tapasztható eltérés okozza, amelyek jelentősen megnövelik a THM értékét.

Nagy összeget hosszú időre? Ez nem az amire vágytál!

Van, ami könnyen megy

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 10:56
A 4iG meghagyja a mobil üzletágat: három lehetőséget is vizsgálnak, hogy miként fejleszthetnék azt....
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 20. 07:38
A mai bejegyzésben szeretnék kicsit írni arról, hogy miért nem vonzó a pénzügyi tudatosság. Annak el...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?