18 °C Budapest

Elutasítás a bankban: már nem kaphat bárki lakáshitelt!

Pénzcentrum
2007. október 9. 11:00

A közelmúlt másodlagos jelzáloghitel piaci válsága rányomja bélyegét a hitelezési standardokra is, a The Mortgage Lender független brit jelzáloghitel közvetítő felmérése szerint az augusztusban még befogadott speciális vagy másodlagos hitelkérelmek negyedét a szigetország új minősítési szabványai szerint most már elutasítanák.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A szigorúbb szabályozás a magas finanszírozási arányú (High LTV) konstrukciókra és a gyengébb hitelbesorolással rendelkező adósokra vonatkozik elsősorban.

Szakértők szerint míg korábban szokványos volt, hogy gyakorlatilag minden igénylő kap jelzáloghitelt, addig mostanra bebizonyosodott, hogy ez a rendszer tarthatatlan. A változások így mindenképp szükségszerűnek mondhatók, hatásuk azonban minden bizonnyal jelentős lesz majd.

Brit jelzálogpiaci szakemberek a végrehajtási eljárások megszaporodását valószínűsítik, valamint a hitelezési korlátozások hatására szűkülő kereslet miatt az ingatlanárak csökkenésével számolnak.

Utóbbi azért lehet fájdalmas, mert a legfrissebb felmérések szerint a szigetországi hitelfelvevők 5%-a 100%-ban hitelből finanszírozta ingatlanját, mely gyakorlatilag azt jelenti, hogy a lakás árának minimális csökkenésével is negatívba csúszhat egyenlegük, azaz a fedezet kevesebbet érhet, mint amekkora a felhalmozott tartozás.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 20. 07:00