11 °C Budapest

Lakáshitel mindhalálig: meddig nyújtsuk a futamidőt? (x)

Pénzcentrum
2007. október 9. 05:55

A napokban látott napvilágot a hír, miszerint már hazánkban is van lehetőség jelzáloghitelt 40 éves futamidőre felvenni. Korábban a bankok 20-25 évben szabták meg a határt, most pedig a 30-35 éves korlát a legelterjedtebb, úgy tűnik azonban, hogy a futamidő kitolódásának végső határa még messzebb lehet. A piac, illetve az ügyfelek számára elérhető ajánlatok változása felveti a kérdést, mennyit nyerhetünk a futamidő kitolásával és meddig éri meg elnyújtani a törlesztést. Meghatározható egyáltalán, hogy mekkora valaki számára a futamidő optimális hossza? Ezen kérdésköröket járjuk végig alábbi összeállításunkban egy egyszerű példa segítségével.

Mennyit nyerhetünk a futamidő kitolásával?

A bankok tapasztalatai szerint az ügyfelek többsége egyértelműen a havi törlesztőrészlet nagysága alapján választ hitelt, ezen döntő paramétert pedig természetes módon befolyásolja, hogy az adott hitelt, annak kamatait és járulékos költségeit mennyi idő alatt kell visszafizetni.

Az alábbi grafikon segítségével bemutatjuk, hogy egy 10 millió forintos svájci frank alapú hitel felvétele esetén a futamidő változásával hogyan alakul a havi törlesztőrészlet nagysága.


Jól látható, hogy míg az 5 évről 10 évre való hosszabbítással 43%-os mértékben csökkenthetjük a törlesztőrészletet, addig a 30 és 35 éves futamidő között már csak 5%-os a havonta tapasztalható különbség. Ennek fényében érdemes elgondolkodni azon, megér-e plusz öt év törlesztést az, hogy a havi teher 56 716 forintról 53 636 forintra mérséklődjön, ahogy az a 30 és 35 éves időtáv között történik.

Fontos látni, hogy ugyanazon hitelkonstrukció esetében az eltérő futamidők ugyanolyan Teljes Hiteldíj Mutatóval (THM) párosulnak, ezt a döntést tehát nem a banki árazás szempontjából kell meghozni.

Mekkora törlesztőrészletet vállaljunk?

A fenti példánál maradva az első releváns tényező az adós vagy adóstársak havi jövedelmének nagysága. Tisztán fedezet alapú (jövedelemigazolás nélküli) hitelnél ezt nem elsősorban a bank, sokkal inkább a saját törlesztési képesség szempontjából kell megvizsgálni, azaz a ténylegesen befolyó jövedelemmel kell számolni.

Tegyük fel, hogy ez a tényleges nettó jövedelem havi 250 ezer forintot tesz ki. Ekkor abból kell kiindulni, hogy hüvelykujj-szabály szerint a jövedelem 30%-ánál nem érdemes magasabb havi törlesztési terhet vállalni, így esetünkben 75 ezer forint lehet a racionálisan vállalható törlesztőrészlet plafonja.

A grafikonra pillantva látható, hogy ez az érték a 17 éves futamidőnél adódik, érdemes azonban még egy kicsit továbbgondolni a helyzetet. A 30%-os szabály betartása ugyan önmagában is elég biztonságot nyújt, esetünkben azonban el kell dönteni, hogy a 15 vagy inkább a 20 éves futamidő irányába mozdulunk el. Mivel a hitel deviza alapú, fel kell készülnünk az esetleges forintgyengülésből adódó nehezebb periódusok átvészelésére, így ésszerűbb lehet a konzervatívabb, 20 éves, havi csaknem 69 ezer forintos törlesztéssel járó futamidőt választani.

Összegzés: a lehetőség már önmagában jó...

A fenti példát továbbgondolva látható, hogy adódhatnak olyan esetek, amikor célravezető lehet a futamidő kitolása. Ki kell emelni, hogy a hosszabb futamidő vállalása sokkal ésszerűbb lehet, mint a családi költségvetés túlfeszítése és az esetleges törlesztési nehézségek bekövetkezésekor történő refinanszírozás, így mindenképp pozitívan értékelendő, hogy új lehetőség nyílt meg a lakásvásárlók előtt. A futamidő felső plafonjának kitolódása mindazonáltal a fenti analógiát követve kiszélesíti a potenciális lakásvásárlók körét anélkül, hogy ésszerűtlen, túlzott terhek vállalására késztetné az adósokat.

Hangsúlyozzuk, hogy jelen összeállításunkban csak a lakáshitel-választás egyik jelentős tényezőjét vizsgáltuk meg, a végső döntés ennél jóval komplexebb, több dimenziós mérlegelést kíván meg.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 18. 08:28
Az elektromos autók térnyerésének nagy nyertesei között lehetnek a lítiumot kitermelő bányatársaságo...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem