Elszaladt a ló a készpénzfelvételi díjakkal

Pénzcentrum
2007. szeptember 20. 14:00

Néhány hete számoltunk be arról, hogy a legnagyobb ATM-hálózattal rendelkező amerikai bank, a Bank of America kettőről három dollárra emelte az idegen fogyasztók esetében felszámolt készpénzfelvétel díját. A 600 forintot megközelítő díj a fogyasztóvédő szervezetek szerint már az erőfölénnyel való visszaélés határát súrolja, és fogyasztók ezreit lehetetleníti el, vagy kényszeríti arra, hogy a pénzintézetnél vezessék számlájukat.

Az Egyesült Államokban a hazánkban érvényes feltételektől eltérően, az idegen ATM-ből való készpénzfelvétel díja két részre bomlik: a fogyasztó a számára idegen bank felé surcharge díjat fizet, a számlavezető bank felé pedig készpénzfelvételi díjat. A surcharge díj a gyakorlatban a bank automata használati díja, melynek átlaga az elmúlt egy évben elérte az 1,64 dollárt (300 forintot).

A készpénzfelvételt terhelő díjak általános növekedése jellemzi a tengerentúli bankpiacot, de ez ahogy azt a fenti díjtétel nagyságából is láttuk, a surcharge díjak esetében csúcsosodott ki. Az eddigi legmagasabb díjak 4,2 milliárd dollárral terhelik meg a fogyasztók pénztárcáját évente. Ez az összeg azonban még növekedni fog, mivel a bankok nyilatkozataik szerint tovább szeretnék növelni az ATM használat díjat.

A díjnövekedés hátterében a bankok azon törekvése áll, hogy minél inkább a kereskedelem szereplőit terhelő forma, a vásárlás felé tereljék az ügyfeleket, mely nem nekik jelent többletköltséget. Egy ATM telepítése 9 és 15 ezer dollár közötti összeget emészt fel, az automata éves fenntartási költsége pedig eléri a 12-15 ezer dollárt.

Ennek fényében már érhetőek a rendkívülinek tűnő díjak. A hazai piacon ezzel szemben a banki ügyfeleknek saját bankjuk felé kell megfizetniük a készpénzfelvételi díjat, ennek mértéke egyébként itthon is enyhe növekedést mutatott az elmúlt fél évben. Az idegen ATM-ből való készpénzfelvételért itthon is többet kell fizetnünk, ám az idegen bank felé nem mi, hanem számlavezető bankunk fizeti majd ki az automata használati díját, melyet a fix díjakon keresztül ránk terhel.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm