Elszaladt a ló a készpénzfelvételi díjakkal

Pénzcentrum
2007. szeptember 20. 14:00

Néhány hete számoltunk be arról, hogy a legnagyobb ATM-hálózattal rendelkező amerikai bank, a Bank of America kettőről három dollárra emelte az idegen fogyasztók esetében felszámolt készpénzfelvétel díját. A 600 forintot megközelítő díj a fogyasztóvédő szervezetek szerint már az erőfölénnyel való visszaélés határát súrolja, és fogyasztók ezreit lehetetleníti el, vagy kényszeríti arra, hogy a pénzintézetnél vezessék számlájukat.

Az Egyesült Államokban a hazánkban érvényes feltételektől eltérően, az idegen ATM-ből való készpénzfelvétel díja két részre bomlik: a fogyasztó a számára idegen bank felé surcharge díjat fizet, a számlavezető bank felé pedig készpénzfelvételi díjat. A surcharge díj a gyakorlatban a bank automata használati díja, melynek átlaga az elmúlt egy évben elérte az 1,64 dollárt (300 forintot).

A készpénzfelvételt terhelő díjak általános növekedése jellemzi a tengerentúli bankpiacot, de ez ahogy azt a fenti díjtétel nagyságából is láttuk, a surcharge díjak esetében csúcsosodott ki. Az eddigi legmagasabb díjak 4,2 milliárd dollárral terhelik meg a fogyasztók pénztárcáját évente. Ez az összeg azonban még növekedni fog, mivel a bankok nyilatkozataik szerint tovább szeretnék növelni az ATM használat díjat.

A díjnövekedés hátterében a bankok azon törekvése áll, hogy minél inkább a kereskedelem szereplőit terhelő forma, a vásárlás felé tereljék az ügyfeleket, mely nem nekik jelent többletköltséget. Egy ATM telepítése 9 és 15 ezer dollár közötti összeget emészt fel, az automata éves fenntartási költsége pedig eléri a 12-15 ezer dollárt.

Ennek fényében már érhetőek a rendkívülinek tűnő díjak. A hazai piacon ezzel szemben a banki ügyfeleknek saját bankjuk felé kell megfizetniük a készpénzfelvételi díjat, ennek mértéke egyébként itthon is enyhe növekedést mutatott az elmúlt fél évben. Az idegen ATM-ből való készpénzfelvételért itthon is többet kell fizetnünk, ám az idegen bank felé nem mi, hanem számlavezető bankunk fizeti majd ki az automata használati díját, melyet a fix díjakon keresztül ránk terhel.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24