Elszaladt a ló a készpénzfelvételi díjakkal

Pénzcentrum
2007. szeptember 20. 14:00

Néhány hete számoltunk be arról, hogy a legnagyobb ATM-hálózattal rendelkező amerikai bank, a Bank of America kettőről három dollárra emelte az idegen fogyasztók esetében felszámolt készpénzfelvétel díját. A 600 forintot megközelítő díj a fogyasztóvédő szervezetek szerint már az erőfölénnyel való visszaélés határát súrolja, és fogyasztók ezreit lehetetleníti el, vagy kényszeríti arra, hogy a pénzintézetnél vezessék számlájukat.

Az Egyesült Államokban a hazánkban érvényes feltételektől eltérően, az idegen ATM-ből való készpénzfelvétel díja két részre bomlik: a fogyasztó a számára idegen bank felé surcharge díjat fizet, a számlavezető bank felé pedig készpénzfelvételi díjat. A surcharge díj a gyakorlatban a bank automata használati díja, melynek átlaga az elmúlt egy évben elérte az 1,64 dollárt (300 forintot).

A készpénzfelvételt terhelő díjak általános növekedése jellemzi a tengerentúli bankpiacot, de ez ahogy azt a fenti díjtétel nagyságából is láttuk, a surcharge díjak esetében csúcsosodott ki. Az eddigi legmagasabb díjak 4,2 milliárd dollárral terhelik meg a fogyasztók pénztárcáját évente. Ez az összeg azonban még növekedni fog, mivel a bankok nyilatkozataik szerint tovább szeretnék növelni az ATM használat díjat.

A díjnövekedés hátterében a bankok azon törekvése áll, hogy minél inkább a kereskedelem szereplőit terhelő forma, a vásárlás felé tereljék az ügyfeleket, mely nem nekik jelent többletköltséget. Egy ATM telepítése 9 és 15 ezer dollár közötti összeget emészt fel, az automata éves fenntartási költsége pedig eléri a 12-15 ezer dollárt.

Ennek fényében már érhetőek a rendkívülinek tűnő díjak. A hazai piacon ezzel szemben a banki ügyfeleknek saját bankjuk felé kell megfizetniük a készpénzfelvételi díjat, ennek mértéke egyébként itthon is enyhe növekedést mutatott az elmúlt fél évben. Az idegen ATM-ből való készpénzfelvételért itthon is többet kell fizetnünk, ám az idegen bank felé nem mi, hanem számlavezető bankunk fizeti majd ki az automata használati díját, melyet a fix díjakon keresztül ránk terhel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
EZT OLVASTAD MÁR?