22 °C Budapest

Olcsóbb lakáshitel egy "apró" csalással? Az APEH is tud róla...

Pénzcentrum
2007. augusztus 24. 05:55

A hitelkörnyezet változása miatt a bankok egyre több lehetőséget kínálnak hitelfelvételre, hogy azoknak a rétegeknek is megadják az esélyt, akik alacsony jövedelemmel rendelkeznek. De sokaknak még ez sem elég. A kedvezőbb hitel elbírálásért hamisítani is képesek...

A legújabb csalási kísérletek a lakáshitel igénylésekkel kapcsolatosak. Minden évben előfordul, hogy az igénylő hamis APEH jövedelemigazolást nyújt be a pénzintézetnek, hogy kedvezőbb feltételekkel kapjon hitelt. Ez azonban mind a két félre nézve kockázatos. A hamis igazolás alapján nyújtott hiteleknél sokkal magasabb annak a veszélye, hogy a bank nem kapja vissza a pénzét, a hamisító szempontjából viszont a lebukás komoly következményeket von maga után.

A megkérdezett bankok közül szinte mindegyiknek van az ilyen irányú próbálkozásokról tudomása, és több helyen is elismerték, hogy valóban történt már náluk hasonló eset. Az viszont tény, hogy egyelőre nagyon kis százalékról van szó, az elmúlt években összesen néhány száz próbálkozás fordult elő.

Az ilyen esetek elkerülése érdekében egyre szigorúbb a hitelelbírálás folyamata, és a kötelezően benyújtott dokumentumok ellenőrzése. Ennek több féle formája is lehet, mint például az APEH illetékesekkel történő egyeztetés, formai, tartalmi ellenőrzés. Ha valamilyen eltérést talál a bank a benyújtott és a valódi adatok között, azonnal elutasítja a hitelkérelmet, és ha valóban beigazolódik a csalás gyanúja, akkor magánokirat, vagy közokirat hamisítás, illetve csalás kísérlete miatt rendőrségi feljelentésre kerül sor.

A hamis iratokkal való próbálkozás után az igénylő semmilyen formában nem kaphat hitelt, még jövedelemtől függetlenül, ingatlan alapon sem. A Raiffeisen Bank elmondása alapján ha valaki hamis iratokkal próbálkozik megtéveszteni a bankot, akkor a KHR rendszerbe (valamikori BAR lista) is bekerül, így a későbbiekben a hitelkérelmeit ennek fényében fogják bírálni a bankok, vagyis valószínűleg nem fog többet hitelt kapni, vagy legalábbis jóval kedvezőtlenebb feltételekkel (Olcsó hitel BAR-listásoknak is - ki itt belépsz...).

Az adóhatóság megkérdezése alapján kiderült az is, hogy ők az igazolást felhasználó intézményektől értesülnek csak az ilyen esetekről. A hamis igazolások viszont az esetek többségében egy ténylegesen kiadott, létező igazolás alapján, de hamis adatokkal, aláírással, és szárazbélyegzővel ellátva készülnek.

A jövedelemigazolások hamisításának esélyét úgy próbálják csökkenteni, hogy az eredeti igazolások mindkét oldalát szárazbélyegző lenyomattal, aláírással, és ügyiratszámmal látják el.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A bankoknak két lehetőségük van, amivel biztosan elkerülhetik a hamis igazolások elfogadásának esélyét. Az első, hogy minden egyes igényléskor a bekért igazolást egyeztetik az adóhatósággal. A második, ami egyszerűbbé tehetné az ellenőrzés menetét, hogy megkérik az ügyfelet, a jövedelemigazolás kérésekor nyújtson be az APEH részére egy nyilatkozatot is, ami alapján a hatóság közvetlenül a banknak küldi meg az eredetei jövedelemigazolást.

Az teljesen mindegy, hogy az APEH, vagy az igazolást felhasználó szervezet fedezi fel a feltételezhetően hamis dokumentumot, az mindenképpen rendőrségi feljelentést von maga után (Megjegyezzük, hogy tudomásunk van olyan esetről, amikor egy fővárosi hiteligénylő BAZ megyei fejléccel ellátott APEH igazolással próbálkozott, de a csalás ellenére a hitelintézet nem tett feljelentést.). Magánokirat hamisítás esetén 1 évig terjedő, közokirat hamisítás és csalás esetén 3 évig terjedő börtönbüntetés lehet a lebukott igénylő jutalma.

Az adóhatóság adatai szerint 2005-ben 368, 2006-ban 204, 2007 első felében pedig 37 esetben tettek feljelentést visszaélés miatt, vagyis az egyre szigorodó intézkedéseknek és ellenőrzéseknek köszönhetően csökken azoknak a száma, akik hamis jövedelemigazolás benyújtásával próbálkoznak, ami a lebukás valószínűségét és a következményeket tekintve nem is olyan meglepő. A fenti példából kiindulva elképzelhető, hogy nem minden esetet jelentenek, ezért a fenti számokat fenntartással kell kezelnünk. Ennek ellenére a büntetést tekintve nem éri meg ilyen trükkel próbálkozni.

Az összeállításban az APEH, és a következő bankok nyújtottak segítséget: OTP Bank, K&H Bank, CIB Bank, Inter-Európa Bank, Raiffeisen Bank, Unicredit Bank, és a Budapest Bank.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 10:30
Három kategória (üzleti élet, sport, kultúra) világából lehet ismert emberektől motivációt meríteni...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?