22 °C Budapest

Olcsóbb lakáshitel egy "apró" csalással? Az APEH is tud róla...

Pénzcentrum
2007. augusztus 24. 05:55

A hitelkörnyezet változása miatt a bankok egyre több lehetőséget kínálnak hitelfelvételre, hogy azoknak a rétegeknek is megadják az esélyt, akik alacsony jövedelemmel rendelkeznek. De sokaknak még ez sem elég. A kedvezőbb hitel elbírálásért hamisítani is képesek...

A legújabb csalási kísérletek a lakáshitel igénylésekkel kapcsolatosak. Minden évben előfordul, hogy az igénylő hamis APEH jövedelemigazolást nyújt be a pénzintézetnek, hogy kedvezőbb feltételekkel kapjon hitelt. Ez azonban mind a két félre nézve kockázatos. A hamis igazolás alapján nyújtott hiteleknél sokkal magasabb annak a veszélye, hogy a bank nem kapja vissza a pénzét, a hamisító szempontjából viszont a lebukás komoly következményeket von maga után.

A megkérdezett bankok közül szinte mindegyiknek van az ilyen irányú próbálkozásokról tudomása, és több helyen is elismerték, hogy valóban történt már náluk hasonló eset. Az viszont tény, hogy egyelőre nagyon kis százalékról van szó, az elmúlt években összesen néhány száz próbálkozás fordult elő.

Az ilyen esetek elkerülése érdekében egyre szigorúbb a hitelelbírálás folyamata, és a kötelezően benyújtott dokumentumok ellenőrzése. Ennek több féle formája is lehet, mint például az APEH illetékesekkel történő egyeztetés, formai, tartalmi ellenőrzés. Ha valamilyen eltérést talál a bank a benyújtott és a valódi adatok között, azonnal elutasítja a hitelkérelmet, és ha valóban beigazolódik a csalás gyanúja, akkor magánokirat, vagy közokirat hamisítás, illetve csalás kísérlete miatt rendőrségi feljelentésre kerül sor.

A hamis iratokkal való próbálkozás után az igénylő semmilyen formában nem kaphat hitelt, még jövedelemtől függetlenül, ingatlan alapon sem. A Raiffeisen Bank elmondása alapján ha valaki hamis iratokkal próbálkozik megtéveszteni a bankot, akkor a KHR rendszerbe (valamikori BAR lista) is bekerül, így a későbbiekben a hitelkérelmeit ennek fényében fogják bírálni a bankok, vagyis valószínűleg nem fog többet hitelt kapni, vagy legalábbis jóval kedvezőtlenebb feltételekkel (Olcsó hitel BAR-listásoknak is - ki itt belépsz...).

Az adóhatóság megkérdezése alapján kiderült az is, hogy ők az igazolást felhasználó intézményektől értesülnek csak az ilyen esetekről. A hamis igazolások viszont az esetek többségében egy ténylegesen kiadott, létező igazolás alapján, de hamis adatokkal, aláírással, és szárazbélyegzővel ellátva készülnek.

A jövedelemigazolások hamisításának esélyét úgy próbálják csökkenteni, hogy az eredeti igazolások mindkét oldalát szárazbélyegző lenyomattal, aláírással, és ügyiratszámmal látják el.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A bankoknak két lehetőségük van, amivel biztosan elkerülhetik a hamis igazolások elfogadásának esélyét. Az első, hogy minden egyes igényléskor a bekért igazolást egyeztetik az adóhatósággal. A második, ami egyszerűbbé tehetné az ellenőrzés menetét, hogy megkérik az ügyfelet, a jövedelemigazolás kérésekor nyújtson be az APEH részére egy nyilatkozatot is, ami alapján a hatóság közvetlenül a banknak küldi meg az eredetei jövedelemigazolást.

Az teljesen mindegy, hogy az APEH, vagy az igazolást felhasználó szervezet fedezi fel a feltételezhetően hamis dokumentumot, az mindenképpen rendőrségi feljelentést von maga után (Megjegyezzük, hogy tudomásunk van olyan esetről, amikor egy fővárosi hiteligénylő BAZ megyei fejléccel ellátott APEH igazolással próbálkozott, de a csalás ellenére a hitelintézet nem tett feljelentést.). Magánokirat hamisítás esetén 1 évig terjedő, közokirat hamisítás és csalás esetén 3 évig terjedő börtönbüntetés lehet a lebukott igénylő jutalma.

Az adóhatóság adatai szerint 2005-ben 368, 2006-ban 204, 2007 első felében pedig 37 esetben tettek feljelentést visszaélés miatt, vagyis az egyre szigorodó intézkedéseknek és ellenőrzéseknek köszönhetően csökken azoknak a száma, akik hamis jövedelemigazolás benyújtásával próbálkoznak, ami a lebukás valószínűségét és a következményeket tekintve nem is olyan meglepő. A fenti példából kiindulva elképzelhető, hogy nem minden esetet jelentenek, ezért a fenti számokat fenntartással kell kezelnünk. Ennek ellenére a büntetést tekintve nem éri meg ilyen trükkel próbálkozni.

Az összeállításban az APEH, és a következő bankok nyújtottak segítséget: OTP Bank, K&H Bank, CIB Bank, Inter-Európa Bank, Raiffeisen Bank, Unicredit Bank, és a Budapest Bank.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 7. 09:30
A Dentsu legújabb médiapiaci előrejelzéséből kiderül, mekkorát nőhet idén és jövőre a globális reklá...
Holdblog  |  2023. június 7. 06:16
Sejtésem szerint manapság Szicília a legjobb úticél. Egyrészt azért, mert kulináris, kulturális, épí...
MNB Intézet  |  2023. június 6. 10:18
Nem feltétlenül kell feladnia az emberiségnek a gazdasági növekedést azért, hogy 2050-re elérje a ki...
Kiszámoló  |  2023. június 6. 06:49
Az OTP Bank felvette a kesztyűt a Revoluttal szemben és ingyenes, középárfolyamon végzett devizavált...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?