10 °C Budapest

Olcsóbb lakáshitel egy "apró" csalással? Az APEH is tud róla...

Pénzcentrum
2007. augusztus 24. 05:55

A hitelkörnyezet változása miatt a bankok egyre több lehetőséget kínálnak hitelfelvételre, hogy azoknak a rétegeknek is megadják az esélyt, akik alacsony jövedelemmel rendelkeznek. De sokaknak még ez sem elég. A kedvezőbb hitel elbírálásért hamisítani is képesek...

A legújabb csalási kísérletek a lakáshitel igénylésekkel kapcsolatosak. Minden évben előfordul, hogy az igénylő hamis APEH jövedelemigazolást nyújt be a pénzintézetnek, hogy kedvezőbb feltételekkel kapjon hitelt. Ez azonban mind a két félre nézve kockázatos. A hamis igazolás alapján nyújtott hiteleknél sokkal magasabb annak a veszélye, hogy a bank nem kapja vissza a pénzét, a hamisító szempontjából viszont a lebukás komoly következményeket von maga után.

A megkérdezett bankok közül szinte mindegyiknek van az ilyen irányú próbálkozásokról tudomása, és több helyen is elismerték, hogy valóban történt már náluk hasonló eset. Az viszont tény, hogy egyelőre nagyon kis százalékról van szó, az elmúlt években összesen néhány száz próbálkozás fordult elő.

Az ilyen esetek elkerülése érdekében egyre szigorúbb a hitelelbírálás folyamata, és a kötelezően benyújtott dokumentumok ellenőrzése. Ennek több féle formája is lehet, mint például az APEH illetékesekkel történő egyeztetés, formai, tartalmi ellenőrzés. Ha valamilyen eltérést talál a bank a benyújtott és a valódi adatok között, azonnal elutasítja a hitelkérelmet, és ha valóban beigazolódik a csalás gyanúja, akkor magánokirat, vagy közokirat hamisítás, illetve csalás kísérlete miatt rendőrségi feljelentésre kerül sor.

A hamis iratokkal való próbálkozás után az igénylő semmilyen formában nem kaphat hitelt, még jövedelemtől függetlenül, ingatlan alapon sem. A Raiffeisen Bank elmondása alapján ha valaki hamis iratokkal próbálkozik megtéveszteni a bankot, akkor a KHR rendszerbe (valamikori BAR lista) is bekerül, így a későbbiekben a hitelkérelmeit ennek fényében fogják bírálni a bankok, vagyis valószínűleg nem fog többet hitelt kapni, vagy legalábbis jóval kedvezőtlenebb feltételekkel (Olcsó hitel BAR-listásoknak is - ki itt belépsz...).

Az adóhatóság megkérdezése alapján kiderült az is, hogy ők az igazolást felhasználó intézményektől értesülnek csak az ilyen esetekről. A hamis igazolások viszont az esetek többségében egy ténylegesen kiadott, létező igazolás alapján, de hamis adatokkal, aláírással, és szárazbélyegzővel ellátva készülnek.

A jövedelemigazolások hamisításának esélyét úgy próbálják csökkenteni, hogy az eredeti igazolások mindkét oldalát szárazbélyegző lenyomattal, aláírással, és ügyiratszámmal látják el.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bankoknak két lehetőségük van, amivel biztosan elkerülhetik a hamis igazolások elfogadásának esélyét. Az első, hogy minden egyes igényléskor a bekért igazolást egyeztetik az adóhatósággal. A második, ami egyszerűbbé tehetné az ellenőrzés menetét, hogy megkérik az ügyfelet, a jövedelemigazolás kérésekor nyújtson be az APEH részére egy nyilatkozatot is, ami alapján a hatóság közvetlenül a banknak küldi meg az eredetei jövedelemigazolást.

Az teljesen mindegy, hogy az APEH, vagy az igazolást felhasználó szervezet fedezi fel a feltételezhetően hamis dokumentumot, az mindenképpen rendőrségi feljelentést von maga után (Megjegyezzük, hogy tudomásunk van olyan esetről, amikor egy fővárosi hiteligénylő BAZ megyei fejléccel ellátott APEH igazolással próbálkozott, de a csalás ellenére a hitelintézet nem tett feljelentést.). Magánokirat hamisítás esetén 1 évig terjedő, közokirat hamisítás és csalás esetén 3 évig terjedő börtönbüntetés lehet a lebukott igénylő jutalma.

Az adóhatóság adatai szerint 2005-ben 368, 2006-ban 204, 2007 első felében pedig 37 esetben tettek feljelentést visszaélés miatt, vagyis az egyre szigorodó intézkedéseknek és ellenőrzéseknek köszönhetően csökken azoknak a száma, akik hamis jövedelemigazolás benyújtásával próbálkoznak, ami a lebukás valószínűségét és a következményeket tekintve nem is olyan meglepő. A fenti példából kiindulva elképzelhető, hogy nem minden esetet jelentenek, ezért a fenti számokat fenntartással kell kezelnünk. Ennek ellenére a büntetést tekintve nem éri meg ilyen trükkel próbálkozni.

Az összeállításban az APEH, és a következő bankok nyújtottak segítséget: OTP Bank, K&H Bank, CIB Bank, Inter-Európa Bank, Raiffeisen Bank, Unicredit Bank, és a Budapest Bank.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm