17 °C Budapest

Jelzálogpiaci helyzet: a hitelminősítők felelnek az összeomlásért?

Pénzcentrum
2007. augusztus 16. 13:30

Az Európai Bizottság vizsgálat alá akarja vonni a hitelminősítő ügynökségeket a másodlagos jelzálogpiaci krízisre való lassú reagálás miatt. A brüsszeli szakemberek szerint nem figyelmeztették elég hamar a befektetőket az olyan papírok kockázatára, amelyek hátterében a jelzálogpiac állt, aminek az összeomlása okozta a jelenlegi piaci változékonyságot.

A bankok először a tavalyi év során figyelmeztettek egy esetleges másodlagos jelzálogpiaci krízis veszélyeire. Ennek ellenére csak idén tavasszal kezdték a minősítő intézetek jelentősen visszafogni a jelzálogpiachoz kötődő papírok értékelését. Az értékpapírosított másodlagos jelzálogpiac nem nőtt volna az elmúlt évben ilyen dinamikus mértékben, ha a minősítő intézetek nem tartják fenn a kedvező értékelési rendszert.

A minősítő intézetek akkor kezdtek csak változtatni a módszerükön, amikor jelentősen megnőttek a subprime jelzálogpiac fizetési problémái. Azzal az indokkal próbálják magukról elhárítani a jogi felelősséget, hogy az értékelésük mindössze egy javaslat, és azt nem kell kötelezően követni.

A Bizottság a múlt évben fogadta el azt az álláspontot, ami szerint nincs szükség új szabályozás bevezetésére a minősítésekkel kapcsolatban, de figyelmeztet, hogy a hitel minősítő ügynökségek kapcsolata a kibocsátókkal újabb kérdést vet fel, mivel a minősítésért a kibocsátók fizetnek, és nem az ügyfelek.

A Bizottság határozata ellenére Nagy-Britanniában már júniusban új szabályokat vezettek be a hitelminősítésekkel kapcsolatban, és a franciák is kifogásolják a terület átláthatóságának hiányát.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?