23 °C Budapest

Jelzálogpiaci helyzet: a hitelminősítők felelnek az összeomlásért?

Pénzcentrum
2007. augusztus 16. 13:30

Az Európai Bizottság vizsgálat alá akarja vonni a hitelminősítő ügynökségeket a másodlagos jelzálogpiaci krízisre való lassú reagálás miatt. A brüsszeli szakemberek szerint nem figyelmeztették elég hamar a befektetőket az olyan papírok kockázatára, amelyek hátterében a jelzálogpiac állt, aminek az összeomlása okozta a jelenlegi piaci változékonyságot.

A bankok először a tavalyi év során figyelmeztettek egy esetleges másodlagos jelzálogpiaci krízis veszélyeire. Ennek ellenére csak idén tavasszal kezdték a minősítő intézetek jelentősen visszafogni a jelzálogpiachoz kötődő papírok értékelését. Az értékpapírosított másodlagos jelzálogpiac nem nőtt volna az elmúlt évben ilyen dinamikus mértékben, ha a minősítő intézetek nem tartják fenn a kedvező értékelési rendszert.

A minősítő intézetek akkor kezdtek csak változtatni a módszerükön, amikor jelentősen megnőttek a subprime jelzálogpiac fizetési problémái. Azzal az indokkal próbálják magukról elhárítani a jogi felelősséget, hogy az értékelésük mindössze egy javaslat, és azt nem kell kötelezően követni.

A Bizottság a múlt évben fogadta el azt az álláspontot, ami szerint nincs szükség új szabályozás bevezetésére a minősítésekkel kapcsolatban, de figyelmeztet, hogy a hitel minősítő ügynökségek kapcsolata a kibocsátókkal újabb kérdést vet fel, mivel a minősítésért a kibocsátók fizetnek, és nem az ügyfelek.

A Bizottság határozata ellenére Nagy-Britanniában már júniusban új szabályokat vezettek be a hitelminősítésekkel kapcsolatban, és a franciák is kifogásolják a terület átláthatóságának hiányát.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 09:18
Szünetre megy A Séf meg a többiek, így hamarabb találkozhatnak Pajkaszeg lakóival a nézők.
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?