24 °C Budapest

Változatlanul romlik a hazai fizetőképességi helyzet

Pénzcentrum
2007. április 10. 08:45

Az idei év első negyedében 2006 hasonló időszakához képest csaknem 24 százalékkal nőtt a cégek fizetésképtelenségi mutatója. A leginkább kockázatos iparágaknak továbbra is az építőipar valamint a kis- és nagykereskedelem minősülnek. A Coface Hungary előrejelzése szerint igen nehéz két-három esztendő következik, s az egész gazdaságon átívelő kockázatnövekedésre kell felkészülni. Csődszempontból továbbra is a kényszervállalkozások, valamint a kinnlevőségeiket nem kezelő cégek vannak a legnagyobb veszélyben.

A Coface Hungary legfrissebb elemzése szerint 2007 első negyedévben 24 százalékkal nőtt a fizetésképtelenséggel kapcsolatos hazai cégeljárások száma. A cégek száma, már megszokott módon, annak ellenére is növekedett, hogy eddig nem látott módon szűntek meg a cégek Magyarországon. Ennek az oka sajnos nem a gazdaság élénkülése, hanem főleg a bajba került cégek "trükkös" átalakulása annak érdekében, hogy hitelezői elől megmentsék a cég vagyonát, vagy üzleti tevékenységét.

A nemfizetés morális vetülete a körbetartozási vita miatt semlegessé vált, ma már nem szégyen a nemfizetés, csak a körbetartozásra kell hivatkozni, amely érvet mindenki elfogad. Miközben évek óta ezzel küszködik a magyar gazdaság kevés életképes javaslat születik a gondok gyökerét képező körbetartozások enyhítésére. További gondnak a cégvezetők hiányos információszintjét tartja Szabo, hiszen míg sok társaság nemfizetéssel küzd, továbbra sem használják a pont e problémára kialakult, nemzetközileg bevált stratégiákat. Magyarországon a társaságok legtöbbjének nincs átgondolt kockázatkezelési stratégiája. Gyakran maguk a hitelezők - vagyis azok, akiknek nem fizetnek ügyfeleik - is felelősek a késedelmesen fizető ügyfelek rossz adóssá válásért. Sok cég azért nem lép fel időben partnerével szemben, mert fél attól, hogy ha ezt megteszi, nem kap a jövőben megrendelést, ami esetlegesen egzisztenciális gondokat okozhat nála. Idehaza a kisebb, tőkehiányos cégek képtelenek az "elővigyázatosságra". Magyarországon csupán 500 cég használ hitelbiztosítást, és csak 900 vásárol rendszeresen hitelminősítést, a kinnlevőségek kevesebb mint 2 százaléka kerül csak behajtó céghez noha az éves forgalmuknak csupán néhány ezrelékébe kerülne. Létfontosságú lenne, hogy a vállalatok ezeken a beidegzett szokásokon változtassanak, mert a gazdaság fizetőképessége rohamosan romlik. Okvetlenül meg kell nézni egy erre szakosodott cég segítségével, hogy mit tud a potenciális vevő, idáig hogyan teljesítette fizetési kötelességeit, valamint milyen gazdasági erőben találjuk ezt a potenciális vevőt- hangsúlyozta Szabo.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?