16 °C Budapest

30 ezer felett a csődeljárások száma - mi vezetett a fizetésképtelenséghez?

Pénzcentrum
2007. május 4. 16:00

A lakossági eladósodottsága és az egyre növekvő megélhetési költségek miatt óriási mértékben növekedett a magukat fizetésképtelennek nyilvánítók száma Angliában és Walesben, 24 százalékkal haladva meg a tavalyi évben azonos időszakára jellemző mértéket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A vállalkozói tevékenység választására való ösztönzés érdekében a brit kormány egyszerűsítette a fogyasztói csődeljárás és a önkéntes egyedi megállapodások (IVAs) kezdeményezésének feltételeit, melynek hatására 48 százalékkal nőtt az IVA-t alkalmazók tábora.

A két eljárás közötti különbség, hogy a fogyasztói csődeljárás esetében a hitelezők az kihelyezett összeg kisebb hányadát kapják vissza, mint abban az esetben ha önkéntes megállapodás keretében alakítják ki a kedvezményesebb fizetési konstrukciót.

A helyzetet az elemzők szerint tovább súlyosbíthatja a küszöbön álló jegybanki kamatemelés, mely már a harmadik lesz a sorban, s mely a több esetben olyan terheket ró a hitelfelvevőkre, melyet a családi költségvetés már nem tud elviselni.

Az eladósodottság ilyen mértékéhez jelentősen hozzájárultak a folyamatosan emelkedő ingatlanárak, melyek kiszorították vagy nagyon nehéz helyzetbe hozták az első lakásvásárlókat, mert lehetetlenné tették számukra a fix kamatozású, rövidebb futamidejű lakáshitelekhez jutást.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Emellett a hitelfelvevőknek problémát okoz, hogy miközben a reáljövedelmek csak kismértékben növekednek, a közüzemi számlák és az egyéb költségek szárnyalnak, így egyre nehezebbé válik a kamatnövekedésből származó plusz költség kigazdálkodása.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20