15 °C Budapest

Interneten vadásznak a vállalkozókra

Pénzcentrum
2007. április 10. 08:39

Hosszú évek óta zajló folyamat, hogy a hazai vállalkozások egyre nagyobb arányban veszik igénybe vállalkozói biztosításaik megkötésénél alkusz segítségét. Miközben ily módon a biztosítási díj akár 20-30 százalékát is megspórolhatják, a vállalkozói szerződések egyedi jellege miatt szakértelem híján is biztosak lehetnek abban, hogy a kritikus kockázatokra valóban fedezetet kapnak. Új jelenség viszont, hogy az eddig a főként a lakossági igények kielégítésére koncentráló online alkuszok is egyre érezhetőbben célozzák a vállalkozásokat.

A vállalkozói biztosítások jelentős része két fő csoportba sorolható: a vállalkozói vagyon-, illetve felelősségbiztosítások.

A vagyonbiztosításnak célszerűen minden olyan saját vagy idegen vagyontárgyra ki kell terjednie, amelynek sérülése, megsemmisülése veszélyeztetheti a vállalkozás folyamatos működtetését. Ilyenek a tevékenység végzéséhez szükséges ingatlanok, illetve eszközök: például a bútorok, a berendezések, a különböző felszerelési tárgyak, a műszaki és számítástechnikai eszközök, illetve különböző értékcikkek.

Tovább bonyolítja a képet, hogy a vagyonbiztosításnak minden olyan eseményre (veszélyre) ki kell terjednie, amely a jövőben - bármilyen kicsi valószínűséggel - bekövetkezhet. Ilyenek a teljesség igénye nélkül: tűz, villámcsapás, robbanás, légi jármű ütközése, vihar, felhőszakadás, árvíz, szikla-, kő- és földomlás, földcsuszamlás és ismeretlen üreg beomlása, vezetékes vízkár, jégverés, hónyomás, járművek ütközése, tűzoltó berendezés kilyukadása, füst- és hő okozta kár, földrengés, elektromos áram okozta tűz, üvegtörés, betöréses lopás, rablás, rongálás, üzemszünet biztosítások, stb.

A felelősségbiztosítások fő fajtái az általános felelősségbiztosítás (a személyi sérüléses és tárgyrongálási károkra), a munkáltatói felelősségbiztosítás (a biztosított alkalmazottainak, tagjainak, megbízottainak munkabalesetének eseteire), a szolgáltatási felelősségbiztosítások (szolgáltatások nyújtása során keletkező károk a műszaki, gazdasági, egészségügyi és szociális szolgáltatások széles körében), a termék-felelősségbiztosítás (a termék gyártója, importálója vagy forgalmazója hibás termékei által okozott károkra), valamint a környezetszennyezési felelősségbiztosítás.

A vállalkozói biztosítások közvetítése során az alkuszok kétféle módon is jelentős segítséget jelenthetnek a vállalkozásoknak:
• Egyrészt garantálja, hogy az ügyfél a szükséges kockázatokra valóban fedezetet kap. A kártérítési igények elutasításáért sajnos nagyon gyakran a biztosítás megkötése előtti hiányos információ okolható, ami miatt az ügyfél "nem pontosan arra" kötötte meg a biztosítást, amire szerette volna. Sokszor az ügyfél nem megfelelően tájékozott biztosítási kérdésekben, és a díjon való spórolás érdekében nem biztosítja magát minden olyan szükséges esetre, amelynek bekövetkezése pedig az elviselhetőnél nagyobb anyagi veszteséget jelent számára.
• Másrészt a biztosítások ezen fajtái jórészt egyedileg kidolgozott díjak, melyek esetében - nem utolsósorban az egyes ajánlatok versenyeztetése miatt - az alkuszok a közvetlenül a biztosítóktól kapott ajánlatokhoz képest akár közel egyharmados díjcsökkenést is képesek elérni, a szolgáltatás körének csökkenése nélkül..

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hazai online biztosítási piac eddigi fejlődése jellemzően a lakossági igények kielégítése körül összpontosult, ugyanakkor az elkövetkező években vélhetően dinamikus fejlődésnek fog indulni a vállalkozások online kiszolgálása is, hiszen az igény már most jelentkezik, és egyre több cég az Interneten keresztül kívánja majd intézni biztosítási ügyeit az egyszerűség és a jelentős megtakarítások miatt.

"Az online biztosításközvetítő oldalakon megjelenő kalkulátorprogramokat a vállalkozói biztosítások esetében az egyediség miatt nem lehet alkalmazni"- avat be a nehézségekbe Mestyán András, a CLB Független Biztosítási Alkusz igazgatója. "Létrehoztunk viszont egy olyan oldalt, amelyen laikusok számára, közérthetően mutatjuk be az egyes biztosítási termékeket, és példákon keresztül javaslatot is teszünk a szükséges biztosítások kiválasztására. Ez már önmagában is értékes információforrás, de az oldalon keresztül online ajánlatot is lehet kérni: ez alapján versenyeztetjük a biztosítókat, hogy azután az alkusz már személyesen is belépjen a folyamatba segítve az optimális szerződés kiválasztását. Természetesen ezt az alkuszi szolgáltatást is külön díj megfizetése nélkül vehetik igénybe az ügyfelek."

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
KonyhaKontrolling  |  2024. március 28. 07:45
A mai bejegyzésben megnézzük, hogy brókerek költségének hatását, ha a TBSZ brókereket hasonlítjuk ös...
Holdblog  |  2024. március 28. 06:02
Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gá...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem