Interneten vadásznak a vállalkozókra

Pénzcentrum
2007. április 10. 08:39

Hosszú évek óta zajló folyamat, hogy a hazai vállalkozások egyre nagyobb arányban veszik igénybe vállalkozói biztosításaik megkötésénél alkusz segítségét. Miközben ily módon a biztosítási díj akár 20-30 százalékát is megspórolhatják, a vállalkozói szerződések egyedi jellege miatt szakértelem híján is biztosak lehetnek abban, hogy a kritikus kockázatokra valóban fedezetet kapnak. Új jelenség viszont, hogy az eddig a főként a lakossági igények kielégítésére koncentráló online alkuszok is egyre érezhetőbben célozzák a vállalkozásokat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A vállalkozói biztosítások jelentős része két fő csoportba sorolható: a vállalkozói vagyon-, illetve felelősségbiztosítások.

A vagyonbiztosításnak célszerűen minden olyan saját vagy idegen vagyontárgyra ki kell terjednie, amelynek sérülése, megsemmisülése veszélyeztetheti a vállalkozás folyamatos működtetését. Ilyenek a tevékenység végzéséhez szükséges ingatlanok, illetve eszközök: például a bútorok, a berendezések, a különböző felszerelési tárgyak, a műszaki és számítástechnikai eszközök, illetve különböző értékcikkek.

Tovább bonyolítja a képet, hogy a vagyonbiztosításnak minden olyan eseményre (veszélyre) ki kell terjednie, amely a jövőben - bármilyen kicsi valószínűséggel - bekövetkezhet. Ilyenek a teljesség igénye nélkül: tűz, villámcsapás, robbanás, légi jármű ütközése, vihar, felhőszakadás, árvíz, szikla-, kő- és földomlás, földcsuszamlás és ismeretlen üreg beomlása, vezetékes vízkár, jégverés, hónyomás, járművek ütközése, tűzoltó berendezés kilyukadása, füst- és hő okozta kár, földrengés, elektromos áram okozta tűz, üvegtörés, betöréses lopás, rablás, rongálás, üzemszünet biztosítások, stb.

A felelősségbiztosítások fő fajtái az általános felelősségbiztosítás (a személyi sérüléses és tárgyrongálási károkra), a munkáltatói felelősségbiztosítás (a biztosított alkalmazottainak, tagjainak, megbízottainak munkabalesetének eseteire), a szolgáltatási felelősségbiztosítások (szolgáltatások nyújtása során keletkező károk a műszaki, gazdasági, egészségügyi és szociális szolgáltatások széles körében), a termék-felelősségbiztosítás (a termék gyártója, importálója vagy forgalmazója hibás termékei által okozott károkra), valamint a környezetszennyezési felelősségbiztosítás.

A vállalkozói biztosítások közvetítése során az alkuszok kétféle módon is jelentős segítséget jelenthetnek a vállalkozásoknak:
• Egyrészt garantálja, hogy az ügyfél a szükséges kockázatokra valóban fedezetet kap. A kártérítési igények elutasításáért sajnos nagyon gyakran a biztosítás megkötése előtti hiányos információ okolható, ami miatt az ügyfél "nem pontosan arra" kötötte meg a biztosítást, amire szerette volna. Sokszor az ügyfél nem megfelelően tájékozott biztosítási kérdésekben, és a díjon való spórolás érdekében nem biztosítja magát minden olyan szükséges esetre, amelynek bekövetkezése pedig az elviselhetőnél nagyobb anyagi veszteséget jelent számára.
• Másrészt a biztosítások ezen fajtái jórészt egyedileg kidolgozott díjak, melyek esetében - nem utolsósorban az egyes ajánlatok versenyeztetése miatt - az alkuszok a közvetlenül a biztosítóktól kapott ajánlatokhoz képest akár közel egyharmados díjcsökkenést is képesek elérni, a szolgáltatás körének csökkenése nélkül..

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A hazai online biztosítási piac eddigi fejlődése jellemzően a lakossági igények kielégítése körül összpontosult, ugyanakkor az elkövetkező években vélhetően dinamikus fejlődésnek fog indulni a vállalkozások online kiszolgálása is, hiszen az igény már most jelentkezik, és egyre több cég az Interneten keresztül kívánja majd intézni biztosítási ügyeit az egyszerűség és a jelentős megtakarítások miatt.

"Az online biztosításközvetítő oldalakon megjelenő kalkulátorprogramokat a vállalkozói biztosítások esetében az egyediség miatt nem lehet alkalmazni"- avat be a nehézségekbe Mestyán András, a CLB Független Biztosítási Alkusz igazgatója. "Létrehoztunk viszont egy olyan oldalt, amelyen laikusok számára, közérthetően mutatjuk be az egyes biztosítási termékeket, és példákon keresztül javaslatot is teszünk a szükséges biztosítások kiválasztására. Ez már önmagában is értékes információforrás, de az oldalon keresztül online ajánlatot is lehet kérni: ez alapján versenyeztetjük a biztosítókat, hogy azután az alkusz már személyesen is belépjen a folyamatba segítve az optimális szerződés kiválasztását. Természetesen ezt az alkuszi szolgáltatást is külön díj megfizetése nélkül vehetik igénybe az ügyfelek."

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20