19 °C Budapest

Hogyan kerülheted el az adósságot? Segítünk!

Pénzcentrum
2007. március 9. 13:00

Álmatlan éjszakákat okoz az adósság, amibe keveredtél? Nem tudod, hogyan és miből fogod törleszteni a hiteledet? Ilyenkor értjük meg leginkább, hogy ezen a téren is nagyon fontos a megelőző lépések megtétele.

Természetesen nem minden adósság jelent rosszat, így például a legtöbben nem is tudnánk új lakáshoz jutni lakáshitel nélkül. Ugyanakkor számos hitel nem a megfelelő megoldás, ilyenek leginkább a magas kamatozású fogyasztási hitelek. Ha el akarjuk kerülni az adósságcsapdát, meg kell változtatni a gondolkodásmódunkat, és nem elfogadni minden "kihagyhatatlan ajánlatot".

Az első védelmi vonal, melyet érdemes felállítani, hogy létrehozunk egy kifejezetten a "vészhelyzetekre" felhasználható megtakarítási formát (ebben nyújthat segítséget Hova tegyem a pénzem? aloldalunk). Ugyanis bárkivel előfordulhat, hogy az adósságba keveredés nem a felelőtlen költekezésből fakad, hanem valamilyen váratlan kiadásunk keletkezik (baleset, betegség). Az sem árt, ha rendszeresen ellenőrizzük a biztonsági hálónk többi részét. Vagyis legyen megbízható autónk, ügyeljünk az egészségünkre, kössünk biztosítást (ha felkeltettük érdeklődését, látogasson el Biztosítás aloldalunkra).

Legyünk tisztában saját gyengeségeinkkel, így a megfelelő mértékű önuralommal már jóval könnyebben tudjuk kontrollálni, mire van ténylegesen szükségünk, s mihez elengedhetetlen a hitel felvétele. Az is sokat segíthet, ha folyamatosan figyelemmel követjük a vagyonunk értékét. Sőt, ha hitelfelvételt tervezünk, azt is számoljuk ki, mennyibe kerül ez nekünk, s milyen hosszú időt vesz igénybe, hogy ugyanoda jussunk, ahol a hitel felvétele előtt áltunk.

Módosítsunk a gondolkodásunkon. A kereskedőket általában az érdekli, hogy mi úgy tekintsünk a hitelre, mint egy eszközre, amellyel könnyen és gyorsan hozzájuthatunk amihez akarunk. Ám jó, ha a fejünkbe véssük, hogy ezért magasabb árat kell fizetnünk, mint ami az árun lévő matricán olvasható. Ezután már biztos nem tűnnek annyira vonzónak ezek az ajánlatok.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Végül, de nem utolsó sorban, ne takarózzunk azzal a kifogással, hogy mindenki hasonlóan cselekszik. Attól még, hogy valami széles körben elérhető, nem jelenti azt, hogy az szükséges is számunkra.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?