Ha behálóz a jenhitel: sose szabadulsz!

Pénzcentrum
2007. január 12. 09:00

Egyre nagyobb az érdeklődés a Summit Pénzügyi Zrt. áltan december óta kínált jenhitel iránt, melynek nyújtása a termékben rejlő jelentős kockázat miatt az Európai Unió több tagállamában gyakorlatilag tilos - írja a Napi.

A hazai kereskedelmi bankok sem tartják reálisnak a jenhitel bevezetését, mert az az euró- és az európai közös devizától nem markánsan eltérő árfolyammozgást produkáló svájci frankkal szemben olyan kockázatot rejt magában, amely az arra befolyást gyakorló piac távolsága miatt nehezen koordinálható.

Így míg a közép-hosszú távon a konvergencia révén a svájci frank alapú hitelekből várhatóan eltűnik a kockázat, addig, a jenhitel esetében a rizikó a futamidő végéig fennmarad. Tovább kockázatot jelent még, hogy a jen az utóbbi öt évben drámai mértékben gyengült az euróval szemben, amely folyamat azonban megfordulhat a japán jegybank kamatpolitikájának változásával.

Az Summit kereskedelmi igazgatója szerint az utóbbi hetek erősödése valóban a jenhitel iránti kereslet kismértékű visszaesését hozta, de ennek ellenére a társaságnak van olyan autófinanszírozó partnere, ahol a forgalom több mint 50 százalékát a jen alapú megoldás teszi ki.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 17. hétfő
Paszkál
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?