100% vásárlás, 0% THM? - Jó ha tudod!

Pénzcentrum
2006. szeptember 19. 08:00

Érdekes ajánlatokkal találhatjuk szembe magunkat a Tesco polcai között sétálva, a napokban a "100% vásárlás, 0% THM" hirdetés keltette fel olyannyira érdeklődésünket, hogy kénytelenek vagyunk röviden elemezni a konstrukciót. Előrebocsátjuk, a Tesco nem beszél mellé, ha ügyesek vagyunk, tényleg ingyen lehet a hitel, de nem árt az akciót a hipermarket szemszögéből is megnézni. Első látásra mindenki nyer a bolton, egy apró trükkel azonban a magunk javára fordíthatjuk a pénzünkért folyó versengést. Lássuk, mit kell tennünk!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Kinéztünk egy elég jó kis tévét, amin ott virít a felhívás: ingyen hitelt kapunk rá egy akció keretében. Elég dörzsöltek vagyunk már ahhoz, hogy elolvassuk az árcímkén feltüntetett apró betűs részt, melyből kiderül: a 0%-os THM-mel nyújtott hitelre akkor számíthatunk, ha most (egészen pontosan szeptember 19-ig) igénylünk Tesco Áruhitelkártyát és ezzel vesszük meg a kiválasztott készüléket.

Már a kezdeti stádiumban feltűnik, hogy egy évre garantálják a tehermentességet, jobb lesz hát az ebből fakadó esetleges kellemetlenségeknek is utánanézni!

Az Áruhitelkártya esetében a futamidőt és a havi törlesztőrészletet a termék vételára határozza meg, az akció keretében vett termékek azonban kivételt jelentenek ez alól. Az 50 és 100 ezer forint közötti vételárú termékek esetében 24 hónapos futamidőt szoktak alkalmazni, a csaknem 90 ezer Ft-ba kerülő LCD tévénk áruhitelkártyával történő megvétele esetén 12 hónap alatt visszafizethetjük a vételárat, és csak azt!

A hitel úgy lesz 0%-os, hogy a kártya első éves díját elengedik, a 12 hónapra számított törlesztőrészlet pedig egyszerűen a vételár 12-vel történő elosztásaként határozható meg, mindenféle kamattartalom nélkül.

Ez a hitel tehát tényleg ingyen van, az áruhitelkártya sajátosságaiból következően azonban nem árt, ha elkerülünk néhány buktatót! Vegyük sorra ezeket:

- A kártya esetében adott a hitelkeretünk, mely a törlesztéssel párhuzamosan újratöltődik. Ha kedvünk lenne ennek terhére újra és újra vásárolni, gondoljunk bele, hogy ennek kamatmentességéről nem szól az akció, így itt belefuthatunk a havi 2.4%-os sarcba.
- Késedelmes törlesztés esetén értelemszerűen magasabb kamatot kell fizetnünk.
- A legfontosabb talán az, mi történik az egy év letelte után: ekkor alapesetben a kártyánk érvényben marad és kiszámlázzák nekünk a 3,499 vagy 4,999 Ft-os éves kártyadíjat a hitelkeret nagyságától függően.

A recept tehát a következő: meg kell venni a tévét, 12 hónap alatt rendesen törleszteni, de a kártyát semmi másra nem használni, majd a futamidő végén egyszerűen megszűntetni. Érdemes tudni, hogy ez utóbbit is díjmentesen tehetjük meg, így valóban jó boltot csinálhatunk.

A másik oldalon persze a Tesco sem csinál rossz vásárt, hiszen gondoljunk csak bele, milyen kevesen gondolnak majd a kártya megszűntetésére, miután pedig kifizetik az éves kártyadíjat, úrrá lehet rajtuk az "akkor már legalább használjam" szemlélet. A hipermarket tehát egy ilyen akció keretén belül feltehetően rengeteg új áruhitelkártyás ügyfélre tesz szert, akik hosszabb távon szépen generálják a havi 2.4%-os kamatot, nem is beszélve a "kisiklásokból" eredő büntető tételekről, amilyen a késedelmi kamat, vagy éppen a hitelkeret túllépés díja. Ettől persze a gondolkodó vásárlók még kihasználhatják a kínálkozó lehetőséget!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?