2 °C Budapest

Újabb csapás a devizahiteleseknek

Pénzcentrum
2006. szeptember 14. 15:58

Bekövetkezett az amire számítani lehetett, kamatot emelt ma a svájci jegybank. 25 bp-tal 1,75%-ra emelte az alpesi ország az irányadó rátát. A kamatszint június 15-én változtatott utoljára, azonban ez a mai döntés ismét érzékenyen érintheti a devizában szépszámmal eladósodó magyar lakosságot.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A svájci frank devizahitellel rendelkező magyaroknak a kamatemelés kettős kedvezőtlen hatást jelenthet (mely lényegében már beépült az árakba, árfolyamokba). Az ottani monetáris szigorítás egyrészt a svájci frank-alapú hitelek kamat-szintjét is emeli (ennek hatása hosszú távon jelentkezik). A kamatemelés általában erősíti az adott ország devizáját, ami frank forinttal szembeni erősödését, azaz a forintban jelentkező törlesztőrészletek emelkedését jelentheti. A frankos hitelek törlesztőrészlete így akár ezres nagyságrendben is emelkedhet.

A jelentős árfolyamkülönbség hatására már egy néhány tízezer forintos gépjármű-hitel törlesztése is két-három ezer forinttal többe kerülhet. Emellett, hosszabb távon, a magasabb kamatszint hatására is emelkedhet valamennyit törlesztési kötelezettség.

A piac decemberre is hasonló mértékű monetáris szigorítást vár. Erre utal az is, hogy a svájci jegybank közleményében jelezte: folytatódhat a fokozatos kamatemelési sorozat, amennyiben a vártnak megfelelően alakulnak a svájci gazdasági folyamatok.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?