7 °C Budapest

Szólj a könyvelőnek tüntesse el!

Pénzcentrum
2006. szeptember 12. 10:00

A jövőre nagyüzemben meginduló vagyonosodási vizsgálatok egyik kiindulópontja a tagi kölcsön lehet. Szakértők szerint a tulajdonosoknak gyakran fogalmuk sincs róla, hogy mekkora kölcsönt könyveltek már le, így a fenyegetettségükről sem tudnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A jövőre nagyüzemben meginduló vagyonosodási vizsgálatok egyik kiindulópontja a tagi kölcsön lehet. Szakértők szerint a tulajdonosoknak gyakran fogalmuk sincs róla, hogy mekkora kölcsönt könyveltek már le, így a fenyegetettségükről sem tudnak - írja a Napi Gazdasság.

Tagi kölcsön nyújtására legális esetben akkor kerül sor, ha egy fejlesztéshez vagy beruházáshoz a társaságnak nincs elegendő forrása, a tulajdonosnak viszont van "befektetendő" pénze, amelyet cége rendelkezésére bocsát. Gyakran előfordul, hogy a tagi kölcsönt azért könyvelik el, mert a társaságnak a bevételei eltitkolása miatt papíron még a működésre sincs elég pénze, azaz nem tudja elszámolni a költségeit - mondta Zara László. Az Adótanácsadók Országos Szövetségének elnöke szerint a negatív pénztár eltüntetésében sokszor a könyvelők is tettestársak. Jobb esetben felhívják a tulajdonosok figyelmét a fiktív tranzakció szükségességére, sőt, azt kölcsönmegállapodással bizonylatolják is, ám előfordul, hogy hallgatnak róla vagy meghamisítják a vállalkozó aláírását.

Az APEH mindenesetre tisztában van a tagi kölcsönök adócsalásban betöltött szerepével, nem véletlen, hogy a vagyonosodási vizsgálatok egyik fontos kiindulópontja. A magánszemélynek az adóhatóság megkeresése esetén meg kell jelölnie a társaságnak nyújtott kölcsön forrását. Nem érdemes arra hivatkozni, hogy a pénz még a nyolcvanas évekből származik, az APEH-nak ugyanis az adózás rendjéről szóló törvény 2003-as módosítása kapcsán lehetősége van az elévülési időtől függetlenül vizsgálódni, ha az adózó jövedelmi helyzetét szeretné megállapítani. Kamatjövedelemre vagy kaszinóban nyert pénzre csak akkor érdemes hivatkozni, ha bizonylat is van róla. Amennyiben az illető ajándékba kapta az összeget, annak nyoma kell, hogy legyen az illetékhivatali nyilvántartásokban, ha pedig kölcsön, meg kell neveznie a kölcsönadót is, akinek jövedelmi helyzetét szintén megvizsgálja az APEH, azaz a kisnyugdíjas szülők vagy a munkanélküli élettárs nehezen jöhetnek szóba.

Zara szerint a már elkönyvelt, fiktív tagi kölcsönt eltüntetni nem túl egyszerű vállalkozás. Elkönyvelhető akkora bevétel, hogy a kölcsön visszafizethető legyen, ám ebben az esetben meg kell fizetni a nyereségre eső társasági adót. Sor kerülhet a tagi kölcsön elengedésére is. A 2006. június 9-éig felhalmozódott tartozás elengedése miatt képződő nyereségből az idén kedvezményes, 10 százalékos adó megfizetésével vehető ki osztalék. Ehhez azonban megfelelő mértékű eredménytartalékra is szükség van.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18