18 °C Budapest

Új fedezeti garancia agrárvállalkozóknak

Pénzcentrum
2006. augusztus 14. 16:57

A Budapest Bank (GE Money Bank) és az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) között létrejött megállapodás értelmében ezentúl a bank agrárgazdaság, élelmiszeripar és vidékfejlesztés területén tevékenykedő ügyfelei is igényelhetnek fedezeti garanciát faktoring szerződésükhöz. Az új garancia-szolgáltatással az ügyfelek számára könnyebbé válik a hosszúra nyúló fizetési határidők kezelése.


A Budapest Bank - az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvánnyal kötött megállapodás eredményeként - a hazai kereskedelmi bankok közül elsőként teszi lehetővé ügyfelei számára, hogy faktoring szerződésükhöz fedezeti garanciát is igénybe vegyenek. A Budapest Bank mezőgazdaság, élelmiszeripar, valamint vidékfejlesztés területén működő ügyfelei így könnyebben juthatnak hozzá termékeik és szolgáltatásaik ellenértékéhez. Az AVHGA a maximum 400 millió forint összegű faktoring ügyletek esetében 50 és 80 százalék között nyújt kezességet, a garanciadíj éves viszonylatban 0,3 és 0,6 százalék között alakul.

A mintegy 580 milliárd forintos faktoring piac 6 százaléka, közel 35 milliárd forint, kötődik az agráriumhoz. A mezőgazdaságban megszokott 30 és 180 nap közötti fizetési határidők, továbbá a fél évet meghaladó központi költségvetési és EU-s támogatások miatt a Budapest Bank az agrárfaktorálás iránti igény jelentős növekedésére számít. A bank mintegy 10 milliárd forintos faktorált forgalmának 20 százalékát adják az agrárágazathoz és vidékfejlesztéshez kötődő vállalatok. Az AVHGA-val való együttműködésnek köszönhetően ez a portfolió egy éven belül akár ötszörösére bővülhet.

"A Budapest Bank stratégiai elkötelezettsége, hogy innovatív pénzügyi megoldásokkal szolgálja a kis és középvállalkozók fejlődését. Az AVHGA-val kötött együttműködés alapján az agrárium, az élelmiszeripar, valamint a vidékfejlesztés különböző területein működő vállalkozók és vállalatok számára nyílik meg az út a bank szolgáltatásainak igénybevételéhez. Az együttműködés hozzásegíti ügyfeleinket a termékértékesítésből származó árbevételek gyors realizálásához. A fedezeti garanciával kiegészített agrár-faktoringnak köszönhetően az agrártermelők akár napokon belül megkaphatják termékeik és szolgáltatásaik ellenértékének jelentős részét." - mondta a megállapodás létrejötte kapcsán Plank Gábor, a Budapest Bank vállalati üzletágát irányító vezérigazgató-helyettes.

"Az Alapítvány az elmúlt években a vállalkozók részére egyre nagyobb összegű hitelekhez nyújtott garanciát, készfizető kezesség formájában. A vállalkozói igényekhez alkalmazkodva, a hitellel már kevésbé, vagy csak hosszabb idő alatt finanszírozható tevékenységek gyorsabb ellátása érdekében, az idei év elején kialakítottuk a faktoring és a pénzügyi lízing ügyletek garantálási rendjét. A vállalkozók megsegítése mellett, az új üzletágak bevezetése az Alapítvány számára is kedvező, mivel tevékenységi- és ügyfélkörét ezzel is növeli és hatékonyabban tudja ellátni alapítványi célját, a kis-és közép vállalkozók forráshoz jutásának elősegítését." - mondta Ulrich Anikó az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A Budapest Bank tavaly májusban indította el kis- és középvállalati ügyfelei számára a faktoring szolgáltatást, azóta a bank közel 10 milliárd forintot faktorált. Az elmúlt időszakban a bank faktoring termékeit elsősorban az élelmiszer- és iparcikk nagykereskedelem, valamint a gépipar területén működő vállalkozások vették igénybe. A Budapest Bank az elmúlt egy év során fokozatosan bővítette faktoring termékskáláját: februárban vezette be az ÁFA és a hazai és európai uniós mezőgazdasági támogatások faktorálását, valamint a visszkereset nélküli faktoring szolgáltatását. A bank az idei év tavaszán kötötte meg első, a Hitelgarancia Zrt. kezességvállalásával biztosított ügyletét. A fizetési határidők hosszabbodása miatt a pénzintézet idén a piac további dinamikus bővülésével számol, elsősorban a gépgyártás és feldolgozóipar, valamint az agrárium területén.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?