20 °C Budapest

Új fedezeti garancia agrárvállalkozóknak

Pénzcentrum
2006. augusztus 14. 16:57

A Budapest Bank (GE Money Bank) és az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) között létrejött megállapodás értelmében ezentúl a bank agrárgazdaság, élelmiszeripar és vidékfejlesztés területén tevékenykedő ügyfelei is igényelhetnek fedezeti garanciát faktoring szerződésükhöz. Az új garancia-szolgáltatással az ügyfelek számára könnyebbé válik a hosszúra nyúló fizetési határidők kezelése.


A Budapest Bank - az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvánnyal kötött megállapodás eredményeként - a hazai kereskedelmi bankok közül elsőként teszi lehetővé ügyfelei számára, hogy faktoring szerződésükhöz fedezeti garanciát is igénybe vegyenek. A Budapest Bank mezőgazdaság, élelmiszeripar, valamint vidékfejlesztés területén működő ügyfelei így könnyebben juthatnak hozzá termékeik és szolgáltatásaik ellenértékéhez. Az AVHGA a maximum 400 millió forint összegű faktoring ügyletek esetében 50 és 80 százalék között nyújt kezességet, a garanciadíj éves viszonylatban 0,3 és 0,6 százalék között alakul.

A mintegy 580 milliárd forintos faktoring piac 6 százaléka, közel 35 milliárd forint, kötődik az agráriumhoz. A mezőgazdaságban megszokott 30 és 180 nap közötti fizetési határidők, továbbá a fél évet meghaladó központi költségvetési és EU-s támogatások miatt a Budapest Bank az agrárfaktorálás iránti igény jelentős növekedésére számít. A bank mintegy 10 milliárd forintos faktorált forgalmának 20 százalékát adják az agrárágazathoz és vidékfejlesztéshez kötődő vállalatok. Az AVHGA-val való együttműködésnek köszönhetően ez a portfolió egy éven belül akár ötszörösére bővülhet.

"A Budapest Bank stratégiai elkötelezettsége, hogy innovatív pénzügyi megoldásokkal szolgálja a kis és középvállalkozók fejlődését. Az AVHGA-val kötött együttműködés alapján az agrárium, az élelmiszeripar, valamint a vidékfejlesztés különböző területein működő vállalkozók és vállalatok számára nyílik meg az út a bank szolgáltatásainak igénybevételéhez. Az együttműködés hozzásegíti ügyfeleinket a termékértékesítésből származó árbevételek gyors realizálásához. A fedezeti garanciával kiegészített agrár-faktoringnak köszönhetően az agrártermelők akár napokon belül megkaphatják termékeik és szolgáltatásaik ellenértékének jelentős részét." - mondta a megállapodás létrejötte kapcsán Plank Gábor, a Budapest Bank vállalati üzletágát irányító vezérigazgató-helyettes.

"Az Alapítvány az elmúlt években a vállalkozók részére egyre nagyobb összegű hitelekhez nyújtott garanciát, készfizető kezesség formájában. A vállalkozói igényekhez alkalmazkodva, a hitellel már kevésbé, vagy csak hosszabb idő alatt finanszírozható tevékenységek gyorsabb ellátása érdekében, az idei év elején kialakítottuk a faktoring és a pénzügyi lízing ügyletek garantálási rendjét. A vállalkozók megsegítése mellett, az új üzletágak bevezetése az Alapítvány számára is kedvező, mivel tevékenységi- és ügyfélkörét ezzel is növeli és hatékonyabban tudja ellátni alapítványi célját, a kis-és közép vállalkozók forráshoz jutásának elősegítését." - mondta Ulrich Anikó az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Budapest Bank tavaly májusban indította el kis- és középvállalati ügyfelei számára a faktoring szolgáltatást, azóta a bank közel 10 milliárd forintot faktorált. Az elmúlt időszakban a bank faktoring termékeit elsősorban az élelmiszer- és iparcikk nagykereskedelem, valamint a gépipar területén működő vállalkozások vették igénybe. A Budapest Bank az elmúlt egy év során fokozatosan bővítette faktoring termékskáláját: februárban vezette be az ÁFA és a hazai és európai uniós mezőgazdasági támogatások faktorálását, valamint a visszkereset nélküli faktoring szolgáltatását. A bank az idei év tavaszán kötötte meg első, a Hitelgarancia Zrt. kezességvállalásával biztosított ügyletét. A fizetési határidők hosszabbodása miatt a pénzintézet idén a piac további dinamikus bővülésével számol, elsősorban a gépgyártás és feldolgozóipar, valamint az agrárium területén.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20
Hello vidék  |  2021. szeptember 19. 07:29