13 °C Budapest

Fiatalság. Bolondság?

Pénzcentrum
2006. május 4. 08:38

A választásokon általában nagyhirtelen előtérbe kerülnek a fiatal választópolgárok, az első voksolók. Ők még ugye nem szavaztak korábban sosem, ergo ropogós, friss ikszekről van szó. Nehezebb is megtippelni, hova zuhannak a keresztek, megremeg-e a kéz a nagy pillanatban. Amivel a pártok is tisztában vannak: a mai fiatalok, huszonévesek nagy része politikailag inaktív, a közélettel szemben

A választásokon általában nagyhirtelen előtérbe kerülnek a fiatal választópolgárok, az első voksolók. Ők még ugye nem szavaztak korábban sosem, ergo ropogós, friss ikszekről van szó. Nehezebb is megtippelni, hova zuhannak a keresztek, megremeg-e a kéz a nagy pillanatban.

Amivel a pártok is tisztában vannak: a mai fiatalok, huszonévesek nagy része politikailag inaktív, a közélettel szemben szkeptikusan viselkedik, nem érdekli a politika, megcsömörlöttek. Ezért lényeges, hogy először egy fiatalokból álló szervezet álljon a párt mellett-alatt (lehet persze több is), akik idővel megerősödve, esetleg saját arculattal a nagypolitika porondjára lépve képesek megszerettetni a képviselt programot, eszméket saját generációjukkal. Mivel minden korosztálynak megvan a maga szókincse, érzésvilága, szubkulturája, feltételezhető, hogy egy ilyen formáció - mondjuk azt - divatosabban tudja tálalni az aktuálisan átnyomandó üzeneteket. Cool.

Ezen ifjúsági szervezetek vezetői, mint fiatal titánok ügyesen tudják felkavarni a napi politika állóvizét, másrészt a tagságból remekül fabrikálható az aktivista-bázis. Ami, állapítsuk meg, nem jön rosszul egy választási kampány során. Mégiscsak jobban néz ki, ha a szórólapot egy szimpatikus fiatalember nyomja a kiszemelt járókelő keze ügyébe.

Come on, fiatalok

Gründolt is minden nagyobb politikai erő a maga háza tájára valami fiatalosat, ami olyan sikk.

Az MSZP "társult ifjúsági szervezete" a FiB, Fiatal Baloldal (Komássy Ákos vezetésével) próbálja megüzenni a jövő reménységeinek: szociáldemokrácia rulz. Akció, kaland, lendület.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindamellett ők a legkorosabb szervezet mindenik közül, a KISZ-Demisz, illetve a Baloldali Ifjúsági Tömörülés romjain létrejött FiB-ISZ (Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták) kései utódai. S bár a honlap sem ezzel, sem a taglétszámmal nem kérkedik különösebben ("a tagság létszáma is napról napra nő" - www.fib.hu), a választások heteiben szépszámmal lehetett látni bátorság-pirosba bújt, pejhedző állú aktivistákat a köztereken.

Adott már a FiB országos hírnévre szert tett politikusokat is az MSZP-nek (elég csak Újhelyi Istvánra, Tóbiás Józsefre, vagy Zuschlag Jánosra gondolni), és nem csak az utcán, hanem az országis médiában is rendületlenül segítették a szocialista kampányt. A FiB-es kútfőből pattant ki a - Fresh együttessel és VV Lacival dúsított novemberi kampánynyitányon bemutatott - szélkakasos anti-Orbán agitáció, és a Szent István-terv/Mikola István-terv vélt árnyoldalait bemutató konzervjövős riogatás is (www.konzervjovo.info).

Az SZDSZ fiatal tálentumait a hatszáz főt számláló Új Generáción (www.ujgeneracio.hu) belül szocializálja, mely - 1999-es alakulással - 2001 óta tagja hivatalosan is a Magyar Liberális Pártnak. Kis taglétszámukhoz viszonyítva jelentős súllyal bírnak az eszdéeszen belül, alapító elnökük, Gusztos Péter (www.gusztos.hu) lassacskán napi szereplője a honi médiának, ha drogokról ("könnyű drogokról") és az ehhez fűződő dekriminalizációról van szó. A mostani választások első fordulójában 18 egyéni jelölt állítására vállalkoztak, köztük a szervezet meglehetősen csinos és érdekes vezetéknevű elnöknőjével, John Emesével (www.emese.hu). A rövid ismertetőben még közölni illendő, hogy az ÚG-nak Melegjogi Munkacsoportja is van, mely meglehetősen egyedülálló és véleményes kezdeményezés. A nagyobb taglétszámú FiB-el szemben az Új Generáció valóban inkább "csak" kiindulási pontot jelent a szabadelvű politikai ambíciókkal kacérkodóknak. (folyt.köv)

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?