32 °C Budapest

Fiatalság. Bolondság?

Pénzcentrum
2006. május 4. 08:38

A választásokon általában nagyhirtelen előtérbe kerülnek a fiatal választópolgárok, az első voksolók. Ők még ugye nem szavaztak korábban sosem, ergo ropogós, friss ikszekről van szó. Nehezebb is megtippelni, hova zuhannak a keresztek, megremeg-e a kéz a nagy pillanatban. Amivel a pártok is tisztában vannak: a mai fiatalok, huszonévesek nagy része politikailag inaktív, a közélettel szemben

A választásokon általában nagyhirtelen előtérbe kerülnek a fiatal választópolgárok, az első voksolók. Ők még ugye nem szavaztak korábban sosem, ergo ropogós, friss ikszekről van szó. Nehezebb is megtippelni, hova zuhannak a keresztek, megremeg-e a kéz a nagy pillanatban.

Amivel a pártok is tisztában vannak: a mai fiatalok, huszonévesek nagy része politikailag inaktív, a közélettel szemben szkeptikusan viselkedik, nem érdekli a politika, megcsömörlöttek. Ezért lényeges, hogy először egy fiatalokból álló szervezet álljon a párt mellett-alatt (lehet persze több is), akik idővel megerősödve, esetleg saját arculattal a nagypolitika porondjára lépve képesek megszerettetni a képviselt programot, eszméket saját generációjukkal. Mivel minden korosztálynak megvan a maga szókincse, érzésvilága, szubkulturája, feltételezhető, hogy egy ilyen formáció - mondjuk azt - divatosabban tudja tálalni az aktuálisan átnyomandó üzeneteket. Cool.

Ezen ifjúsági szervezetek vezetői, mint fiatal titánok ügyesen tudják felkavarni a napi politika állóvizét, másrészt a tagságból remekül fabrikálható az aktivista-bázis. Ami, állapítsuk meg, nem jön rosszul egy választási kampány során. Mégiscsak jobban néz ki, ha a szórólapot egy szimpatikus fiatalember nyomja a kiszemelt járókelő keze ügyébe.

Come on, fiatalok

Gründolt is minden nagyobb politikai erő a maga háza tájára valami fiatalosat, ami olyan sikk.

Az MSZP "társult ifjúsági szervezete" a FiB, Fiatal Baloldal (Komássy Ákos vezetésével) próbálja megüzenni a jövő reménységeinek: szociáldemokrácia rulz. Akció, kaland, lendület.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mindamellett ők a legkorosabb szervezet mindenik közül, a KISZ-Demisz, illetve a Baloldali Ifjúsági Tömörülés romjain létrejött FiB-ISZ (Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták) kései utódai. S bár a honlap sem ezzel, sem a taglétszámmal nem kérkedik különösebben ("a tagság létszáma is napról napra nő" - www.fib.hu), a választások heteiben szépszámmal lehetett látni bátorság-pirosba bújt, pejhedző állú aktivistákat a köztereken.

Adott már a FiB országos hírnévre szert tett politikusokat is az MSZP-nek (elég csak Újhelyi Istvánra, Tóbiás Józsefre, vagy Zuschlag Jánosra gondolni), és nem csak az utcán, hanem az országis médiában is rendületlenül segítették a szocialista kampányt. A FiB-es kútfőből pattant ki a - Fresh együttessel és VV Lacival dúsított novemberi kampánynyitányon bemutatott - szélkakasos anti-Orbán agitáció, és a Szent István-terv/Mikola István-terv vélt árnyoldalait bemutató konzervjövős riogatás is (www.konzervjovo.info).

Az SZDSZ fiatal tálentumait a hatszáz főt számláló Új Generáción (www.ujgeneracio.hu) belül szocializálja, mely - 1999-es alakulással - 2001 óta tagja hivatalosan is a Magyar Liberális Pártnak. Kis taglétszámukhoz viszonyítva jelentős súllyal bírnak az eszdéeszen belül, alapító elnökük, Gusztos Péter (www.gusztos.hu) lassacskán napi szereplője a honi médiának, ha drogokról ("könnyű drogokról") és az ehhez fűződő dekriminalizációról van szó. A mostani választások első fordulójában 18 egyéni jelölt állítására vállalkoztak, köztük a szervezet meglehetősen csinos és érdekes vezetéknevű elnöknőjével, John Emesével (www.emese.hu). A rövid ismertetőben még közölni illendő, hogy az ÚG-nak Melegjogi Munkacsoportja is van, mely meglehetősen egyedülálló és véleményes kezdeményezés. A nagyobb taglétszámú FiB-el szemben az Új Generáció valóban inkább "csak" kiindulási pontot jelent a szabadelvű politikai ambíciókkal kacérkodóknak. (folyt.köv)

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. július 3. 06:51
(Archívumunkból 2019) Értelmetlenül halmozzák a készpénzt a „hatvan pluszosok”. Legalábbis ez derül...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
iO Charts  |  2022. július 1. 19:00
A magas infláció hatását – ami az árszínvonal emelkedésében nyilvánul meg – egy ideje má...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?