Mit mond ma Bernanke? - ott a pénzügyi világ szeme

Pénzcentrum
2006. április 27. 12:04

A gazdasági növekedés továbbra is jelentős az USA legtöbb körzetében - áll a FED által készített felmérés (Beige Book) összefoglalójában. A rendelésállomány és a bevételek a feldolgozóiparban jellemzően meghaladják az egy évvel korábbi szinteket. Az autóértékesítés nélküli kiskereskedelmi forgalom bővül. Az aktivitás a szolgáltató ágazatokban szintén érdemi. A lakáspiacon több körzetben is a piac

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

normalizálódása tapasztalható, a kereskedelmi ingatlanok piacán élénkülés van. A munkaerőpiac a gazdaság legtöbb területén inkább szűk vagy szűkül. Az energiaárak és számos inputtermék ára emelkedik, ennek ellenére az értékesítési árakban ez egyelőre kevésbé mutatkozik meg.

Ben Bernanke, a FED elnöke ma beszél a Kongresszus gazdasági bizottsága előtt az amerikai gazdaság helyzetéről. Az elemzők azt várják, hogy Bernanke beszéde a kamatemelési ciklus közeli lezárultát sugallja majd. A legutóbbi makroadatok mind erős amerikai gazdaságról tanúskodtak, melyek hatására a határidős kamatokban foglalt kamatemelési várakozások erősödtek.

A piac szerint Bernanke utalhat rá, hogy a mostani biztató jelek mellett is az USA gazdasága lassulhat a következő negyedévekben. Ennek oka részben az energiaárak magas szintje lehet, mely idővel a fogyasztói bizalmat is visszavetheti. Emellett sem számít az intézmény arra, hogy az inflációs nyomás erősödik a közeljövőben.

A piac egyelőre további kamatemeléseket áraz, a jelenleg 4.75%-on álló federal funds rate célérték 5% fölé emelkedhet a jegyzések szerint. Ha Bernanke beszédéből az jön le, hogy 5% körül a kamatemeléseknek vége lehet, az a piac pozitív reakcióját eredményezheti.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?