Terülj, terülj asztalkám! - Vagy valami más?

Pénzcentrum
2006. április 19. 08:30

Agresszív kampánnyal indult útjára a K&H újratöltődő személyi kölcsön konstrukciója, melyet a bank egyfajta mesébe illő terülj, terülj asztalkámként reklámoz. Mielőtt elhinnénk, hogy kolbászból van a kerítés és minden gondunk egy csapásra megoldódik, nem árt megnézni, mit is tud valójában a konstrukció!

Agresszív kampánnyal indult útjára a K&H újratöltődő személyi kölcsön konstrukciója, melyet a bank egyfajta mesébe illő terülj, terülj asztalkámként reklámoz. Mielőtt elhinnénk, hogy kolbászból van a kerítés és minden gondunk egy csapásra megoldódik, nem árt megnézni, mit is tud valójában a konstrukció!

Az újratöltődő személyi kölcsön esetében tulajdonképpen arról van szó, hogy egy bankkártyával elérhető, folyamatosan megújuló hitelkeretet kapunk, melyet szabadon felhasználhatunk tartós fogyasztási cikkek vásárlására, vagy szolgáltatások igénybevételére. Fontos kitétel, hogy a vételárnak meg kell haladnia az 50 ezer forintot.

Kétségkívül kényelmes

Mivel csak egyszer kell igényelnünk a kölcsönt és a hitelkeret terhére 6 éven keresztül újra és újra vásárolhatunk, kétségkívül kényelmesebb helyzetben vagyunk, mint egyedi áruhitelek felvételekor.
A hitelkeretet 6 évig rendelkezésretartási díj nélkül biztosítja a bank, az összeg 150 ezer Ft-tól 3 millióig terjedhet, illetve ennek megfelelő összegű deviza (euró vagy svájci frank lehet).
A termék igénylésekor a futamidőt 1 és 5 év között az ügyfél választhatja meg, a törlesztés pedig automatikusan történik, a banknál vezetett lakossági számláról...tehát ezzel is rendelkeznünk kell!
A törlesztőrészlet tőke részével a hitelkeret automatikusan újraöltődik. (A törlesztés havi egyenlő részletekben történik, ahogy azt látni fogjuk...)

Ne érjen meglepetés!

Nem árt tudni, hogy egy-egy hitelfelvétel alkalmával a havi törlesztőrészlet mellett folyósítási díjjal is számolhatunk (igaz, ezt a június 30-ig történő vásárlások esetében elengedi a bank, de itt alapvetően egy 6 éves hitelkeretről van szó), mely a hitelösszeg 2%, de minimum 1,000 Ft. Ez a tétel a lakossági számlánkról a folyósításkor kerül levonásra.
Az ügyleti (változó) kamatokat és a THM-eket a következő táblázat összesíti:

 


Érdemes megjegyezni, hogy az éves kamatok itt jóval kedvezőbbek, mint egy hitelkártya esetében a havi 2.5% körüli ajánlatok, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a hitelkártya sokkal rugalmasabb konstrukció, melynek köszönhetően az okos használattal szinte ingyen hitelhez is juthatunk. (A tapasztalatok persze azt mutatják, hogy az ügyfelek csekély része törleszti a teljes fennálló tartozását a kamatmentes perióduson belül, sokan át sem látják a konstrukciót. Az újratöltődő személyi kölcsön kétségkívül egyszerűbben áttekinthető konstrukció sokak számára és nagyobb hitelösszeg esetén kedvezőbb lehet a hitelkártyánál, hiszen a jelentősebb tételt aligha tudnánk minden hónapban "nullázni" egy klasszikus hitelkártya esetében, hogy kamatmentes maradjon a hitel.)

A fentiek mellett számolnunk kell még évi 1%-os kezelési költséggel is, melyet az ügyleti év elején fennálló tőketartozás után számít fel a bank. Az így kapott összeget az év során a havi törlesztőrészletekkel együtt kell megfizetni.

Lássuk, hogy is néz ki!

Abban a konkrét esetben, ha 1 millió forintot veszünk fel 36 hónapos futamidőre forintban, akkor 37,164 Ft-os havi törlesztőrészletre számíthatunk, mely tartalmazza a kamat- és tőketörlesztést, valamint a kezelési költséget is. (Június végéig mentesülünk a 2%-os, 20 ezer Ft-os folyósítási díjtól.) Ebben az esetben a belső megtérülési ráta (THM) 21.99%-os, ha nincs folyósítási díj.

Nem árt még tudni, hogy az újratöltődő személyi kölcsönhöz kötelező mobilinfo szolgáltatást igényelnünk, melynek havi díja 200 Ft, ezen felül pedig SMS-enként 20 Ft-ot kell fizetnünk.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem