6 °C Budapest

Terülj, terülj asztalkám! - Vagy valami más?

Pénzcentrum
2006. április 19. 08:30

Agresszív kampánnyal indult útjára a K&H újratöltődő személyi kölcsön konstrukciója, melyet a bank egyfajta mesébe illő terülj, terülj asztalkámként reklámoz. Mielőtt elhinnénk, hogy kolbászból van a kerítés és minden gondunk egy csapásra megoldódik, nem árt megnézni, mit is tud valójában a konstrukció!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Agresszív kampánnyal indult útjára a K&H újratöltődő személyi kölcsön konstrukciója, melyet a bank egyfajta mesébe illő terülj, terülj asztalkámként reklámoz. Mielőtt elhinnénk, hogy kolbászból van a kerítés és minden gondunk egy csapásra megoldódik, nem árt megnézni, mit is tud valójában a konstrukció!

Az újratöltődő személyi kölcsön esetében tulajdonképpen arról van szó, hogy egy bankkártyával elérhető, folyamatosan megújuló hitelkeretet kapunk, melyet szabadon felhasználhatunk tartós fogyasztási cikkek vásárlására, vagy szolgáltatások igénybevételére. Fontos kitétel, hogy a vételárnak meg kell haladnia az 50 ezer forintot.

Kétségkívül kényelmes

Mivel csak egyszer kell igényelnünk a kölcsönt és a hitelkeret terhére 6 éven keresztül újra és újra vásárolhatunk, kétségkívül kényelmesebb helyzetben vagyunk, mint egyedi áruhitelek felvételekor.
A hitelkeretet 6 évig rendelkezésretartási díj nélkül biztosítja a bank, az összeg 150 ezer Ft-tól 3 millióig terjedhet, illetve ennek megfelelő összegű deviza (euró vagy svájci frank lehet).
A termék igénylésekor a futamidőt 1 és 5 év között az ügyfél választhatja meg, a törlesztés pedig automatikusan történik, a banknál vezetett lakossági számláról...tehát ezzel is rendelkeznünk kell!
A törlesztőrészlet tőke részével a hitelkeret automatikusan újraöltődik. (A törlesztés havi egyenlő részletekben történik, ahogy azt látni fogjuk...)

Ne érjen meglepetés!

Nem árt tudni, hogy egy-egy hitelfelvétel alkalmával a havi törlesztőrészlet mellett folyósítási díjjal is számolhatunk (igaz, ezt a június 30-ig történő vásárlások esetében elengedi a bank, de itt alapvetően egy 6 éves hitelkeretről van szó), mely a hitelösszeg 2%, de minimum 1,000 Ft. Ez a tétel a lakossági számlánkról a folyósításkor kerül levonásra.
Az ügyleti (változó) kamatokat és a THM-eket a következő táblázat összesíti:

 


Érdemes megjegyezni, hogy az éves kamatok itt jóval kedvezőbbek, mint egy hitelkártya esetében a havi 2.5% körüli ajánlatok, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a hitelkártya sokkal rugalmasabb konstrukció, melynek köszönhetően az okos használattal szinte ingyen hitelhez is juthatunk. (A tapasztalatok persze azt mutatják, hogy az ügyfelek csekély része törleszti a teljes fennálló tartozását a kamatmentes perióduson belül, sokan át sem látják a konstrukciót. Az újratöltődő személyi kölcsön kétségkívül egyszerűbben áttekinthető konstrukció sokak számára és nagyobb hitelösszeg esetén kedvezőbb lehet a hitelkártyánál, hiszen a jelentősebb tételt aligha tudnánk minden hónapban "nullázni" egy klasszikus hitelkártya esetében, hogy kamatmentes maradjon a hitel.)

A fentiek mellett számolnunk kell még évi 1%-os kezelési költséggel is, melyet az ügyleti év elején fennálló tőketartozás után számít fel a bank. Az így kapott összeget az év során a havi törlesztőrészletekkel együtt kell megfizetni.

Lássuk, hogy is néz ki!

Abban a konkrét esetben, ha 1 millió forintot veszünk fel 36 hónapos futamidőre forintban, akkor 37,164 Ft-os havi törlesztőrészletre számíthatunk, mely tartalmazza a kamat- és tőketörlesztést, valamint a kezelési költséget is. (Június végéig mentesülünk a 2%-os, 20 ezer Ft-os folyósítási díjtól.) Ebben az esetben a belső megtérülési ráta (THM) 21.99%-os, ha nincs folyósítási díj.

Nem árt még tudni, hogy az újratöltődő személyi kölcsönhöz kötelező mobilinfo szolgáltatást igényelnünk, melynek havi díja 200 Ft, ezen felül pedig SMS-enként 20 Ft-ot kell fizetnünk.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?