3 °C Budapest

Terülj, terülj asztalkám! - Vagy valami más?

Pénzcentrum
2006. április 19. 08:30

Agresszív kampánnyal indult útjára a K&H újratöltődő személyi kölcsön konstrukciója, melyet a bank egyfajta mesébe illő terülj, terülj asztalkámként reklámoz. Mielőtt elhinnénk, hogy kolbászból van a kerítés és minden gondunk egy csapásra megoldódik, nem árt megnézni, mit is tud valójában a konstrukció!

Agresszív kampánnyal indult útjára a K&H újratöltődő személyi kölcsön konstrukciója, melyet a bank egyfajta mesébe illő terülj, terülj asztalkámként reklámoz. Mielőtt elhinnénk, hogy kolbászból van a kerítés és minden gondunk egy csapásra megoldódik, nem árt megnézni, mit is tud valójában a konstrukció!

Az újratöltődő személyi kölcsön esetében tulajdonképpen arról van szó, hogy egy bankkártyával elérhető, folyamatosan megújuló hitelkeretet kapunk, melyet szabadon felhasználhatunk tartós fogyasztási cikkek vásárlására, vagy szolgáltatások igénybevételére. Fontos kitétel, hogy a vételárnak meg kell haladnia az 50 ezer forintot.

Kétségkívül kényelmes

Mivel csak egyszer kell igényelnünk a kölcsönt és a hitelkeret terhére 6 éven keresztül újra és újra vásárolhatunk, kétségkívül kényelmesebb helyzetben vagyunk, mint egyedi áruhitelek felvételekor.
A hitelkeretet 6 évig rendelkezésretartási díj nélkül biztosítja a bank, az összeg 150 ezer Ft-tól 3 millióig terjedhet, illetve ennek megfelelő összegű deviza (euró vagy svájci frank lehet).
A termék igénylésekor a futamidőt 1 és 5 év között az ügyfél választhatja meg, a törlesztés pedig automatikusan történik, a banknál vezetett lakossági számláról...tehát ezzel is rendelkeznünk kell!
A törlesztőrészlet tőke részével a hitelkeret automatikusan újraöltődik. (A törlesztés havi egyenlő részletekben történik, ahogy azt látni fogjuk...)

Ne érjen meglepetés!

Nem árt tudni, hogy egy-egy hitelfelvétel alkalmával a havi törlesztőrészlet mellett folyósítási díjjal is számolhatunk (igaz, ezt a június 30-ig történő vásárlások esetében elengedi a bank, de itt alapvetően egy 6 éves hitelkeretről van szó), mely a hitelösszeg 2%, de minimum 1,000 Ft. Ez a tétel a lakossági számlánkról a folyósításkor kerül levonásra.
Az ügyleti (változó) kamatokat és a THM-eket a következő táblázat összesíti:

 


Érdemes megjegyezni, hogy az éves kamatok itt jóval kedvezőbbek, mint egy hitelkártya esetében a havi 2.5% körüli ajánlatok, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a hitelkártya sokkal rugalmasabb konstrukció, melynek köszönhetően az okos használattal szinte ingyen hitelhez is juthatunk. (A tapasztalatok persze azt mutatják, hogy az ügyfelek csekély része törleszti a teljes fennálló tartozását a kamatmentes perióduson belül, sokan át sem látják a konstrukciót. Az újratöltődő személyi kölcsön kétségkívül egyszerűbben áttekinthető konstrukció sokak számára és nagyobb hitelösszeg esetén kedvezőbb lehet a hitelkártyánál, hiszen a jelentősebb tételt aligha tudnánk minden hónapban "nullázni" egy klasszikus hitelkártya esetében, hogy kamatmentes maradjon a hitel.)

A fentiek mellett számolnunk kell még évi 1%-os kezelési költséggel is, melyet az ügyleti év elején fennálló tőketartozás után számít fel a bank. Az így kapott összeget az év során a havi törlesztőrészletekkel együtt kell megfizetni.

Lássuk, hogy is néz ki!

Abban a konkrét esetben, ha 1 millió forintot veszünk fel 36 hónapos futamidőre forintban, akkor 37,164 Ft-os havi törlesztőrészletre számíthatunk, mely tartalmazza a kamat- és tőketörlesztést, valamint a kezelési költséget is. (Június végéig mentesülünk a 2%-os, 20 ezer Ft-os folyósítási díjtól.) Ebben az esetben a belső megtérülési ráta (THM) 21.99%-os, ha nincs folyósítási díj.

Nem árt még tudni, hogy az újratöltődő személyi kölcsönhöz kötelező mobilinfo szolgáltatást igényelnünk, melynek havi díja 200 Ft, ezen felül pedig SMS-enként 20 Ft-ot kell fizetnünk.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 11:33
Mivel a PestiSrácok elszabolta a vele szemben meghozott jogerős bírósági ítélet végrehajtását a bíró...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Holdblog  |  2023. január 27. 06:06
Zöldülés van. Városból kiköltözés van. Vissza a természetbe van. Úgyhogy marihuána termesztés és ker...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?