24 °C Budapest

Mikor a bank húzza a rövidebbet

Pénzcentrum
2005. december 8. 08:05

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara szerint az európai gyakorlathoz hasonlóan Magyarországon is a pénzintézeteknek kellene kifizetniük a lakáshiteleknél esedékes közjegyzői díjat. A díj általában a vételár 1 százaléka, ötmillió forintos kölcsön felett 0,5 és 1 százalék között mozog.

Az Európai Unióban elterjedt gyakorlat szerint a lakáshitel szerződéseknél esedékes közjegyzői díjat a pénzintézeteknek kellene fizetniük - ismertette a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) álláspontját Kapás Katalin elnök. A banki lakáshitel hirdetésekben megjelenő "eltöröltük a közjegyzői díjat" szöveg nem a díj eltörlését, hanem a díj átvállalását jelenti a bank részéről - mutatott rá az elnök. Az utóbbi hetekben az OTP Bank és az Erste Bank vállalta át az adóstól a közjegyzői díjat.
A hitelszerződés közjegyzői okiratba foglalása garantálja, hogy a hitelező bank az adós szerződésszegése esetén ne kényszerüljön pereskedésre, hanem gyors és olcsó eljárásban érvényesítse követelését az adóssal szemben, amiből következik hogy a közjegyzői okirat elsősorban a hitelező banknak érdeke. Ezzel magyarázható, hogy az EU-ban általános gyakorlat szerint a pénzintézetek fizetik a közjegyzői díjat, ahogy Ausztriában és Németországban is, akárcsak az újonnan csatlakozó országokban.
Egy százalék a közjegyzői díj
Magyarországon egyébként általában a közjegyzői díj összege a lakáshitelek egy százalékának felel meg, az 5 millió forint feletti hiteleknél már 0,5-1 százalék között mozog. Az államilag támogatott lakáshiteleknél 3 millió forintig 25 ezer forint, 5-10 millió között 37 ezer forint, 10 millió fölött 43 ezer forint a közjegyzői díj - ismertette az MOKK elnöke.

(forrás: Kormányzati Hírportál)

NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 31. 19:15