18 °C Budapest

Méltányosabbá válhat a "feketelistára" való felkerülés

Pénzcentrum
2005. október 13. 08:24

A módosuló hitelintézeti törvényben a mainál méltányosabb megítélést, valódi garanciákat, jogorvoslati lehetőséget is kap az adós, hogy ne kerülhessen alaptalanul a sokak által rettegett Bankközi Adósnyilvántartó Rendszerbe, a BAR-ba - írja a Világgazdaság. A jelenlegi rendelkezések ugyanis hiányosak, sértik az adós személyiségi és vagyoni jogait. Az érintett jóformán védekezési lehetőség nélkül kerülhet be adósnyilvántartásba, ami igen hátrányos lehet számára, hiszen öt évig "megbélyegzettnek" tekintik a bankok, így hitelért csak igen nehezen juthatna.

A banknak a mainál szélesebb tájékoztatási kötelezettsége lesz, az adós kifogásolási joggal élhet és a bírósághoz fordulhat, amely gyorsan intézkedik. A hitelintézet már a tárgyalások során, majd a hitelszerződés megkötésekor köteles figyelmeztetni az adóst esetleges mulasztásának következményeire. Az ügyfél kifogással élhet az intézkedés ellen, és pert is indíthat, amelyben a bíróság 30 napon belül tárgyalást tűz ki. Ha pedig úgy néz ki, hogy a bankkal szembeni fellépés megalapozott, még a döntéshozatal előtt ideiglenes intézkedést hozhat az adós érdekében. A nyilvántartás időtartama továbbra is öt év lesz.

2004.08.03 10:01
A hitelezési boom árnyoldala: 50%-kal nőtt a rossz adósok száma

2005.02.01 08:12
Pozitív adóslistát támogat a PSZÁF

2005.05.03 11:26
Jelentősen nő a banki adósok száma a nyilvántartási rendszerben

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2005.06.06 10:09
Jön a minősített adózói kategória az APEH-től - előnyös megkülönböztetés

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?