6 °C Budapest

Elnézőbbek a sógorok - hitelfelvétel külföldön

Pénzcentrum
2005. szeptember 22. 14:45

Az elmúlt néhány hónapban egyre többen vesznek fel hitelt Ausztriában. Mivel a hitelek kamata nem alacsonyabb, mint nálunk ezért másban kell keresnünk az érdeklődés zálogát. A megoldás az, hogy a külföldi bankok rugalmasabbak a hazaiaknál, őket ugyanis nem "zavarja" egy bukott hazai hitel vagy adótartozás sem megfelelő ingatlanfedezet esetén.

 
Az elmúlt néhány hónapban egyre többen vesznek fel hitelt Ausztriában. Mivel a hitelek kamata nem alacsonyabb, mint nálunk ezért másban kell keresnünk az érdeklődés zálogát. A megoldás az, hogy a külföldi bankok rugalmasabbak a hazaiaknál, őket ugyanis nem „zavarja” egy bukott hazai hitel vagy adótartozás sem megfelelő ingatlanfedezet esetén.
 
Az itthoni vállalkozók ausztriai hitelek felé fordulását egyes hitelközvetítők csak divathullámként értékelik, mondván, téves az a hit. Miszerint a külföldi bankok olcsóbban adnák hiteleiket, hiszen a 6-8 százalékos kamatot – euró alapú hitel esetében- itthon is meg kell fizetni.
Jellemzően nem is a kedvező hitelkamatok miatt mennek az ügyfelek külföldre hitelért, hanem inkább az egyszerűbb procedúrát miatt választják Ausztriát. Ugyanis egy hosszabb futamidejű konstrukció esetében könnyebben hozzájuthat a cég, amennyiben megfelelő ingatlant tud felmutatni, s olyan alapos hitelvizsgálatra sem kell számítani mint a hazai bankok esetében.
A külföldön eladósodni kívánó magyar vállaltok közül azokat fogadják előszeretettel, amelyeknek kirendeltségük vagy érdekeltségük van abban az országban ahol a hitelt igényelték. Azok a cégek amelyek semmilyen kapcsolatot nem tudnak felmutatni, s nagy valószínűséggel a legjobb adósminősítési kategóriába sem férnek bele, magasabb költségekkel számolhatnak.
A hitelkamatok és költségek ezért ügyletenként változók a hitelintézeteknél. Az Ausztriával valamiféle kapcsolatban álló cég a 3 hónapos Euribor plusz 1 százalékpontos kamattal számolhat, míg az egyel rosszabb kategóriába sorolandó adós plusz 2-3,5 százalékponttal. Az ausztriai kapcsolattal nem rendelkező vállalatoknak ezen felül még további, jellemzően másfél százalékos kamatprémiumot számolnak fel.
Forrás: Világgazdaság
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 2. 09:53
Nem lesznek ezentúl saját cikkek az oldalon, de nem zárják be a site-ot.
Holdblog  |  2023. február 1. 13:46
A II. világháború után indult útnak igazán a globalizáció. A folyamatnak miatt mára radikálisan lecs...
Kasza Elliott-tal  |  2023. január 31. 22:00
Kellemetlen évkezdés osztalékvágással és egy emelés elmaradásával. Új részvényt nem, csak a meglévők...
Kiszámoló  |  2023. január 31. 19:15
Nagyon sok ember rendelkezik nyereménybetétkönyvvel vagy nyereménybetéttel, hiszen néhány tízezer fo...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?