2 °C Budapest

Elnézőbbek a sógorok - hitelfelvétel külföldön

Pénzcentrum
2005. szeptember 22. 14:45

Az elmúlt néhány hónapban egyre többen vesznek fel hitelt Ausztriában. Mivel a hitelek kamata nem alacsonyabb, mint nálunk ezért másban kell keresnünk az érdeklődés zálogát. A megoldás az, hogy a külföldi bankok rugalmasabbak a hazaiaknál, őket ugyanis nem "zavarja" egy bukott hazai hitel vagy adótartozás sem megfelelő ingatlanfedezet esetén.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
 
Az elmúlt néhány hónapban egyre többen vesznek fel hitelt Ausztriában. Mivel a hitelek kamata nem alacsonyabb, mint nálunk ezért másban kell keresnünk az érdeklődés zálogát. A megoldás az, hogy a külföldi bankok rugalmasabbak a hazaiaknál, őket ugyanis nem „zavarja” egy bukott hazai hitel vagy adótartozás sem megfelelő ingatlanfedezet esetén.
 
Az itthoni vállalkozók ausztriai hitelek felé fordulását egyes hitelközvetítők csak divathullámként értékelik, mondván, téves az a hit. Miszerint a külföldi bankok olcsóbban adnák hiteleiket, hiszen a 6-8 százalékos kamatot – euró alapú hitel esetében- itthon is meg kell fizetni.
Jellemzően nem is a kedvező hitelkamatok miatt mennek az ügyfelek külföldre hitelért, hanem inkább az egyszerűbb procedúrát miatt választják Ausztriát. Ugyanis egy hosszabb futamidejű konstrukció esetében könnyebben hozzájuthat a cég, amennyiben megfelelő ingatlant tud felmutatni, s olyan alapos hitelvizsgálatra sem kell számítani mint a hazai bankok esetében.
A külföldön eladósodni kívánó magyar vállaltok közül azokat fogadják előszeretettel, amelyeknek kirendeltségük vagy érdekeltségük van abban az országban ahol a hitelt igényelték. Azok a cégek amelyek semmilyen kapcsolatot nem tudnak felmutatni, s nagy valószínűséggel a legjobb adósminősítési kategóriába sem férnek bele, magasabb költségekkel számolhatnak.
A hitelkamatok és költségek ezért ügyletenként változók a hitelintézeteknél. Az Ausztriával valamiféle kapcsolatban álló cég a 3 hónapos Euribor plusz 1 százalékpontos kamattal számolhat, míg az egyel rosszabb kategóriába sorolandó adós plusz 2-3,5 százalékponttal. Az ausztriai kapcsolattal nem rendelkező vállalatoknak ezen felül még további, jellemzően másfél százalékos kamatprémiumot számolnak fel.
Forrás: Világgazdaság
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 27. csütörtök
Angelika
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?