21 °C Budapest

Elnézőbbek a sógorok - hitelfelvétel külföldön

Pénzcentrum
2005. szeptember 22. 14:45

Az elmúlt néhány hónapban egyre többen vesznek fel hitelt Ausztriában. Mivel a hitelek kamata nem alacsonyabb, mint nálunk ezért másban kell keresnünk az érdeklődés zálogát. A megoldás az, hogy a külföldi bankok rugalmasabbak a hazaiaknál, őket ugyanis nem "zavarja" egy bukott hazai hitel vagy adótartozás sem megfelelő ingatlanfedezet esetén.

 
Az elmúlt néhány hónapban egyre többen vesznek fel hitelt Ausztriában. Mivel a hitelek kamata nem alacsonyabb, mint nálunk ezért másban kell keresnünk az érdeklődés zálogát. A megoldás az, hogy a külföldi bankok rugalmasabbak a hazaiaknál, őket ugyanis nem „zavarja” egy bukott hazai hitel vagy adótartozás sem megfelelő ingatlanfedezet esetén.
 
Az itthoni vállalkozók ausztriai hitelek felé fordulását egyes hitelközvetítők csak divathullámként értékelik, mondván, téves az a hit. Miszerint a külföldi bankok olcsóbban adnák hiteleiket, hiszen a 6-8 százalékos kamatot – euró alapú hitel esetében- itthon is meg kell fizetni.
Jellemzően nem is a kedvező hitelkamatok miatt mennek az ügyfelek külföldre hitelért, hanem inkább az egyszerűbb procedúrát miatt választják Ausztriát. Ugyanis egy hosszabb futamidejű konstrukció esetében könnyebben hozzájuthat a cég, amennyiben megfelelő ingatlant tud felmutatni, s olyan alapos hitelvizsgálatra sem kell számítani mint a hazai bankok esetében.
A külföldön eladósodni kívánó magyar vállaltok közül azokat fogadják előszeretettel, amelyeknek kirendeltségük vagy érdekeltségük van abban az országban ahol a hitelt igényelték. Azok a cégek amelyek semmilyen kapcsolatot nem tudnak felmutatni, s nagy valószínűséggel a legjobb adósminősítési kategóriába sem férnek bele, magasabb költségekkel számolhatnak.
A hitelkamatok és költségek ezért ügyletenként változók a hitelintézeteknél. Az Ausztriával valamiféle kapcsolatban álló cég a 3 hónapos Euribor plusz 1 százalékpontos kamattal számolhat, míg az egyel rosszabb kategóriába sorolandó adós plusz 2-3,5 százalékponttal. Az ausztriai kapcsolattal nem rendelkező vállalatoknak ezen felül még további, jellemzően másfél százalékos kamatprémiumot számolnak fel.
Forrás: Világgazdaság
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 29. 13:56
A Médiatanács úgy döntött, hogy június 14-ével az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató elindíthatja a Bud...
Bankmonitor  |  2024. május 29. 11:21
Az új lakástakarékok értékesítési számai már az állami támogatás megszűnése előtti időszakot idézik....
Holdblog  |  2024. május 29. 07:28
Sokan leálltak az Nvidiánál, amikor AI-befektetést kerestek. Pedig a mesterséges intelligenciához ka...
Kiszámoló  |  2024. május 28. 16:22
Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm