Újabb együttműködés a GKM és az IPOSZ között

Pénzcentrum
2005. szeptember 15. 12:35

Pongorné Csákvári Marianna, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára, és Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke tájékoztatót tartottak a GKM és az IPOSZ közötti szakmai együttműködésről, és ezzel összefüggésben a hazai mikrovállalkozói szféra támogatásának elképzeléseiről és eredményeiről. Az IPOSZ készülő "Vállalkozói Akadémia" c. programját a GKM 8 M Ft-tal támogatja. Az erről szóló együttműködési megállapodást az eseményen Szűcs György és Gérnyi Gábor, a GKM főosztályvezetője írták alá.

Pongorné Csákvári Marianna, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára, és Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke tájékoztatót tartottak a GKM és az IPOSZ közötti szakmai együttműködésről, és ezzel összefüggésben a hazai mikrovállalkozói szféra támogatásának elképzeléseiről és eredményeiről. Az IPOSZ készülő „Vállalkozói Akadémia” c. programját a GKM 8 M Ft-tal támogatja. Az erről szóló együttműködési megállapodást az eseményen Szűcs György és Gérnyi Gábor, a GKM főosztályvezetője írták alá.
A GKM és az IPOSZ közötti együttműködésnek - a KKV törvénnyel összhangban megszületett és 2003 júliusában aláírt - GKM–KÉSZ megállapodás ad formai keretet. A Kis- és Középvállalkozói Érdekképviseleti Szövetséget (KÉSZ) négy kisvállalkozói érdekképviselet alkotja (az IPOSZ, az ÁFEOSZ, az OKISZ és a KISOSZ). Az IPOSZ érdekképviseleti szférájába tartozó mikrovállalkozói kör a hazai vállalkozások 96%-át adja.
A vállalkozások külső finanszírozásában 1999. és 2004. között kialakult kedvező folyamatok eredményeként a kis- és középvállalkozások hitelállománya 460 Mrd Ft-ról 2200 Mrd Ft fölé emelkedett. A szektor részesedése a teljes vállalkozói hitelállományból az 1999-es 19,3%-ról 2004. végére 48,2%-ra nőtt. Ezen folyamatokat a gazdasági tárca a maga eszközeivel ösztönözni kívánja, olyan területeken, ahol a piac a saját eszközeivel nem tudja kielégítően megoldani a szektor finanszírozását.
Ilyen, kifejezetten a mikrovállalkozások számára elérhető konstrukció a Mikrohitel Program. A Mikrohitel feltételrendszerében történt, 2005. február 8-án bejelentett változtatások (a hitel felső összeghatárának 3-ról 5 M Ft-ra emelése, a futamidő 5 évre növelése, a forgóeszköz-finanszírozhatóság kibővítése, illetve az előfinanszírozás bevezetése) következtében jelentősen megnőtt a mikrohitel iránti érdeklődés és a hitelfolyósítás. (A folyósítások összegének alakulását 2004. januárjától 2005. augusztusig havi bontásban az ábra mutatja.)
2005-ben 925 db kérelem érkezett be 3,77 Mrd Ft összegben, ennek több mint 80%-áról (792 db, 3,11 Mrd Ft összegű hitelkérelemről) született pozitív döntés. 2005-ben ezidáig 568 ügyfél kapott 2,13 Mrd Ft összegű hitelt – szemben a 2004. év egészében folyósított 1,4 Mrd Ft-tal (646 ügyfél).
2005. nyarán a Sikeres Magyarországért” Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram keretében meghirdetett Mikrohitel Plusz Program szintén a mikro- kis- és középvállalkozásokat célozza. A konstrukció szeptembertől elérhetővé vált.
A 2002. őszén elindított Széchenyi Kártya Program célja, hogy a mikro- és kisvállalkozásoknak gyorsan és egyszerűen hozzáférhető, szabad felhasználású, rövid lejáratú hitelt biztosítson. A kártya révén a vállalkozások max. 10 M Ft összegben egyszerűsített eljárással szabad felhasználású, likviditási problémákat kezelő hitelhez juthatnak. Az indítástól 2005. szeptember 9-ig 40.455 db kártya került átadásra, ami összesen 165 Mrd Ft hitelkeret megnyílását eredményezte. Jelenleg 22.441 db Széchenyi Kártya van forgalomban.
2005-ben a GVOP keretében EU társfinanszírozással, kifejezetten a kis- és középvállalkozások részére meghirdetett pályázati felhívásokra mostanáig több mint 7100 db pályázatot fogadott be a Közreműködő Szervezet, melyek összes támogatási igénye 48,8 Mrd Ft volt. A beérkezett pályázatok elbírálása folyamatosan zajlik. Eddig összesen 4036 pályázat, több mint 24 Mrd Ft összegű támogatásáról született döntés, amely már most meghaladja a 2004. évi eredményeket.
Az unió társfinanszírozásával meghirdetett felhívások mellett tisztán nemzeti forrásból is hirdetett pályázatokat a GKM a kis- és középvállalkozások részére. Ezek közül a vállalkozások interneten való megjelenését, és a roma vállalkozások fejlődését szolgáló felhívás a legnépszerűbb. Ez utóbbi beadási határideje már lejárt, a program sikeresen lezárult. Az interneten való megjelenést elősegítő pályázat továbbra is nyitva áll a vállalkozások számára.
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 1. 13:15
Somos Andrást, az ATV tizennégy év után, néhány hónapja távozó műsorvezetőjét hívta meg a Media1 e h...
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Holdblog  |  2024. május 1. 09:06
A HOLD Alapkezelő vezérigazgatója, Szabó Balázs vendégeskedett a ShiwaForce podcastjában, az Epic St...
Buxelliott  |  2024. április 30. 13:34
Elérte a várt célzónát az arany (link), majd a csatornatetőt, ahonnan lefordulás indult meg. Érkezik...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm