Újabb együttműködés a GKM és az IPOSZ között

Pénzcentrum
2005. szeptember 15. 12:35

Pongorné Csákvári Marianna, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára, és Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke tájékoztatót tartottak a GKM és az IPOSZ közötti szakmai együttműködésről, és ezzel összefüggésben a hazai mikrovállalkozói szféra támogatásának elképzeléseiről és eredményeiről. Az IPOSZ készülő "Vállalkozói Akadémia" c. programját a GKM 8 M Ft-tal támogatja. Az erről szóló együttműködési megállapodást az eseményen Szűcs György és Gérnyi Gábor, a GKM főosztályvezetője írták alá.

Pongorné Csákvári Marianna, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára, és Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke tájékoztatót tartottak a GKM és az IPOSZ közötti szakmai együttműködésről, és ezzel összefüggésben a hazai mikrovállalkozói szféra támogatásának elképzeléseiről és eredményeiről. Az IPOSZ készülő „Vállalkozói Akadémia” c. programját a GKM 8 M Ft-tal támogatja. Az erről szóló együttműködési megállapodást az eseményen Szűcs György és Gérnyi Gábor, a GKM főosztályvezetője írták alá.
A GKM és az IPOSZ közötti együttműködésnek - a KKV törvénnyel összhangban megszületett és 2003 júliusában aláírt - GKM–KÉSZ megállapodás ad formai keretet. A Kis- és Középvállalkozói Érdekképviseleti Szövetséget (KÉSZ) négy kisvállalkozói érdekképviselet alkotja (az IPOSZ, az ÁFEOSZ, az OKISZ és a KISOSZ). Az IPOSZ érdekképviseleti szférájába tartozó mikrovállalkozói kör a hazai vállalkozások 96%-át adja.
A vállalkozások külső finanszírozásában 1999. és 2004. között kialakult kedvező folyamatok eredményeként a kis- és középvállalkozások hitelállománya 460 Mrd Ft-ról 2200 Mrd Ft fölé emelkedett. A szektor részesedése a teljes vállalkozói hitelállományból az 1999-es 19,3%-ról 2004. végére 48,2%-ra nőtt. Ezen folyamatokat a gazdasági tárca a maga eszközeivel ösztönözni kívánja, olyan területeken, ahol a piac a saját eszközeivel nem tudja kielégítően megoldani a szektor finanszírozását.
Ilyen, kifejezetten a mikrovállalkozások számára elérhető konstrukció a Mikrohitel Program. A Mikrohitel feltételrendszerében történt, 2005. február 8-án bejelentett változtatások (a hitel felső összeghatárának 3-ról 5 M Ft-ra emelése, a futamidő 5 évre növelése, a forgóeszköz-finanszírozhatóság kibővítése, illetve az előfinanszírozás bevezetése) következtében jelentősen megnőtt a mikrohitel iránti érdeklődés és a hitelfolyósítás. (A folyósítások összegének alakulását 2004. januárjától 2005. augusztusig havi bontásban az ábra mutatja.)
2005-ben 925 db kérelem érkezett be 3,77 Mrd Ft összegben, ennek több mint 80%-áról (792 db, 3,11 Mrd Ft összegű hitelkérelemről) született pozitív döntés. 2005-ben ezidáig 568 ügyfél kapott 2,13 Mrd Ft összegű hitelt – szemben a 2004. év egészében folyósított 1,4 Mrd Ft-tal (646 ügyfél).
2005. nyarán a Sikeres Magyarországért” Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram keretében meghirdetett Mikrohitel Plusz Program szintén a mikro- kis- és középvállalkozásokat célozza. A konstrukció szeptembertől elérhetővé vált.
A 2002. őszén elindított Széchenyi Kártya Program célja, hogy a mikro- és kisvállalkozásoknak gyorsan és egyszerűen hozzáférhető, szabad felhasználású, rövid lejáratú hitelt biztosítson. A kártya révén a vállalkozások max. 10 M Ft összegben egyszerűsített eljárással szabad felhasználású, likviditási problémákat kezelő hitelhez juthatnak. Az indítástól 2005. szeptember 9-ig 40.455 db kártya került átadásra, ami összesen 165 Mrd Ft hitelkeret megnyílását eredményezte. Jelenleg 22.441 db Széchenyi Kártya van forgalomban.
2005-ben a GVOP keretében EU társfinanszírozással, kifejezetten a kis- és középvállalkozások részére meghirdetett pályázati felhívásokra mostanáig több mint 7100 db pályázatot fogadott be a Közreműködő Szervezet, melyek összes támogatási igénye 48,8 Mrd Ft volt. A beérkezett pályázatok elbírálása folyamatosan zajlik. Eddig összesen 4036 pályázat, több mint 24 Mrd Ft összegű támogatásáról született döntés, amely már most meghaladja a 2004. évi eredményeket.
Az unió társfinanszírozásával meghirdetett felhívások mellett tisztán nemzeti forrásból is hirdetett pályázatokat a GKM a kis- és középvállalkozások részére. Ezek közül a vállalkozások interneten való megjelenését, és a roma vállalkozások fejlődését szolgáló felhívás a legnépszerűbb. Ez utóbbi beadási határideje már lejárt, a program sikeresen lezárult. Az interneten való megjelenést elősegítő pályázat továbbra is nyitva áll a vállalkozások számára.
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 15. 20:21
Hatvannyolc éves korában meghalt Várhelyi András magyar újságíró, költ, író, országgylési képvisel.
KonyhaKontrolling  |  2022. augusztus 15. 08:35
Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthet módon szorongást, ak...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?