A bakonyi fenyőültetvényes, Jandala Attila tanácsaival most megtudhatjuk, hogyan tarthatjuk hosszabb ideig frissen a fákat, és mire érdemes figyelni a vásárláskor.
Már megkezdődhetett a korai szőlőfajták szüretelése. Bár az enyhe időjárás kedvez a munkának, az eső viszont lassítja azt. Lássuk, mire számítanak a gazdák az egyes régiókban.
A tiszaföldvári Barcza Kézműves Borászat négy hektár földjén mintegy száz mázsa gyümölcsre számítanak a szoljon.hu beszámolója szerint. Mint írták, a szekemberek szerint egészségesek, szépek a szőlőszemek, megfelelő a cukorfok és a savtartalom is jó, így már megkezdődhetett a szüret. Barcza Gábor, a tiszaföldvári Barcza Kézműves Borászat vezetője a portál megkeresésére elmondta, hogy a nyári sok napsütés kedvezett a gyümölcs fejlődésének, a szüret esetében pedig az idő enyhülése segíti a munkát.
Volt olyan év, amikor így, augusztus végén kánikula volt, akkor csak éjszaka vagy hajnalban tudtuk szedni a szőlőt, hiszen akkor volt megfelelő a hőmérséklet a betakarításra. Az egész folyamat során fontos a húsz fok alatti hőmérséklet, még a préselt szőlő és must esetében is
- magyarázta a szőlész. Hozzátette a termés tekintetében olyan mennyiségre és minőségre számítanak, mint a korábbi években. Az augusztusi érésű, korai fajták fürtjei már kosárba kerültek, ilyen például a turán, a cserszegi fűszeres vagy az Irsai Olivér.
A középérésűeket, szeptember közepére várjuk, akkor a kékfrankos lesz soron, amiből nálunk rozé és vörösbor is készül. Utána következik egyebek mellett a cabernet savignon, a piros szlanka, a fekete kesely, valamint a kadarka. A szüretet október végén, a kövidinkával zárjuk
- tette hozzá.
A szőlőterületeken kézi szürettel szedik a gyümölcsöt, a feldolgozás is hagyományosan zajlik. Fakosaras préssel dolgozunk, a kék szőlőket héjon, míg a fehéreket a tartályban erjesztjük. Mindent bogyózunk, leszedjük a szemeket a csumáról és úgy dolgozzuk fel. Abban ugyanis lehetnek keserű fenolos anyagok, amik préselésnél belenyomódnak a borba, mellékízeket okozva
- emelte ki a gazda.
Szokásosan Márton-napra készülnek el az idei új borok. A borszőlők mellett viszont csemege is megterem a cibakházi Bátorhegyen. Úgy véljük, ezekre is van igény, ráadásul a hazai sokkal ízletesebb, mint a külföldiek. Régi és új fajtákat is telepítettünk az elmúlt években, a tökék kezdenek termőre fordulni, így egyre nagyobb mennyiséget tudunk leszedni, amit a helyi piacon értékesítünk
- mondta Barcza Gábor.
JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 3 000 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 64 021 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,68%), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank (THM 10,83%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
Indulhat lassan a szüret a kőszegi szőlőhegyen is
Behozta a lemaradást a szőlő, két-három hét múlva kezdődik a szüret és felbolydul az élet a szőlőhegyen. Három kőszegi szőlősgazda, Láng József, Kampits László és Frank János a várható terméséről mesélt a vaol.hu-nak, de szóba kerültek persze a szüreti előkészületek és a fogyasztási szokások is.
Ahogy a portál írja, hűvös volt a május, így a fakadás és a virágzás is később indult, akkor úgy látszott, három-négy hetes késésben is van, csakhogy ezt a késést a szőlő már júniusban ledolgozta. A gazdák szerint bámulatos volt a szőlő fejlődése ebben az időszakban, szinte pillanatok alatt borsó nagyságúak lettek a bogyók, ilyen gyors vegetációra az elmúlt években nem volt példa.
Kitértek arra is, hogy a kőszegi gazdák idén kétszer kaptak jeget, a jégverés okozta kárt 10-15 százalékra becsülték a szakemberek. Mint mondták, ha a következő hetekben akár csak másnaponta szemerkél az eső, az könnyen beindíthatja a rothadást, elszaporodhatnak a gombák, és visszaeshet a cukorfok is.
Van, aki egyébként már most gondolkodik egy permetezésen, a fürtök gyakorlatilag 48-72 órája folyamatosan nedvesek. A gazdák szüret előtt rendbe teszik a pincéket, kimossák, fertőtlenítik a hordókat, és ilyenkor van ideje a tavalyi vörösborok palackozásának is, nagyjából letelt az egyéves érési folyamat. A palackozás azért is jó, mivel pár hordót fel lehet szabadítani. Vannak pincék, ahol továbbra is sok az eladatlan készlet
- magyarázzák a gazdák, akik kitértek arra is, hogy a járvány alatt az éttermek leálltak, márpedig azok a gazdák, akik vendéglátók beszállítói is, ezt nagyon megérezték, és az ide szánt bor egyre csak halmozódott.
Ezt aztán részben ellensúlyozni tudta a házhoz szállítás, ami annyira nem indult be, mint azt sokan várták. Ezekhez hozzájött még a fogyasztói szokások megváltozása, hiába indult újra a vendéglátás, a kocsmák vendégforgalma több helyen a felére apadt. A fogyasztás persze nem, inkább arról van szó, hogy az otthoni borozgatás lett a divat, az emberek inkább megveszik a termelőktől a bort. Ami még a jobbik eset, mivel sokszor az áruházukban a nagy pincészetek nyomott áron árulják a minőségi boraikat is
- emelték ki.
-
Változó karácsonyi kosár: spórolnak a magyarok, de a menüre nem sajnálják
Egy kutatás szerint továbbra is kiemelt fontosságú az ünnep, de sokan szűkebb kerettel gazdálkodnak, visszafogják az ajándékköltést, és a megfizethető meglepetések felé fordulnak.
-
Évente tízmilliárdokat lopnak el a csalók hazai bankszámlákról – Kiderült, ki a legkönnyebb célpont
Becslések szerint 2,6 millió magyar változtatott online vásárlási szokásain, miután átverték vagy csalás célpontja lett, 40%-uk emiatt kevesebbet vásárol a neten.
-
Állatorvosi rendelőből skálázható kkv – így épült fel a Petlegio tőkevonzó modellje
Nándorfi Zoltánt, a Petlegio vezetőjét és Bánfi Zoltánt, az MKIK Tőkealap-kezelő vezérigazgatóját kérdeztük.
-
Zsalutrend: számít a felhasznát anyagokba épített energia (x)
Fókuszban a karbonsemlegességhez hozzájáruló, csekély ökológiai lábnyommal rendelkező és igazolt adatokkal kínált építőanyagok. Ezek között rendhagyó egy 25 éves zsaluinnováció a Mevától.
-
Önálló digitális transzformációs terület a Rossmann-nál (x)
Dedikált csapattal indult el a digitális transzformáció a Rossmann Magyarországnál, az új, önálló területet Fürjes Ádám, a vállalat eddigi webshopvezetője irányítja.
-
A vásárlói élmény és az értékteremtés kéz a kézben jár az Ecofamily üzleteiben (x)
Az elmúlt években látványosan átalakultak a fogyasztói igények: a vásárlók ma már nem csupán termékeket keresnek, hanem olyan márkákat és üzleteket, amelyekkel azonosulni tudnak és amelyek valódi értéket képviselnek.








