Olajszivattyú emelő a búzamező közepén, gyönyörű naplementés égbolt mellett. A szivattyúemelő egy olyan eszköz, amelyet a kőolajiparban használnak a nyersolaj kitermelésére egy olajkútból, ahol a kútban nincs elég nagy nyomás ahhoz, hogy az olajat a felszínre préseljék.

Brutális jóslat érkezett az üzemanyagárakról: ez rengeteg magyar autósnak is keresztbe tehet?

2024. június 18. 13:13

Az olajárak kedden nagyjából stabilak maradtak, holott a kereskedők a nyári keresletnövekedés reményében várták az árak emelkedését, annak ellenére, hogy az erős kínálat nyomást gyakorolhat. Közben globális szinten magasabb nyersolaj- és finomított termékkészletekkel, valamint lassuló olajkereslet-növekedéssel szembesülünk.

Kedden az olajpiacok nagyjából stabil árakat mutattak, a kereskedők a nyári időszakra várt keresletnövekedés jeleit keresték, amelyek elősegíthetik az áremelkedést. Ez a tendencia azonban ellensúlyozható az erős kínálatból adódó nyomás által - írja elemzésében a Reuters. Az irányadó Brent nyersolaj határidős jegyzései enyhe, 0,2%-os növekedést követően 84,09 dolláron álltak, míg az amerikai West Texas Intermediate (WTI) nyersolaj határidős jegyzései szintén 0,2%-kal csökkentek, hordónként 80,18 dollárra.

Mindkét fő referenciaérték hétfőn jelentős, mintegy 2%-os emelkedést ért el, ami április óta a legmagasabb záróértéket jelenti. Francisco Blanch, a BoFA stratégája szerint a piac ismét a fundamentális tényezőkre koncentrál. Megjegyezte, hogy több helyen, így az Egyesült Államokban és Szingapúrban is magasabb volt a nyersolaj- és finomított termékek tárolása.

A globális olajkereslet növekedése lassulást mutatott az év első negyedévében, naponta 890 ezer hordóra csökkenve éves összevetésben. A második negyedévben további lassulásra utalnak az adatok. Ugyanakkor elemzők szerint az amerikai nyersolajkészletek várhatóan 2,3 millió hordóval csökkentek június 14-ig tartó héten.

Varga Tamás a PVM olajbrókere kiemelte, hogy az amerikai olajkészlet-adatok kulcsfontosságúak lesznek ezen a héten. Ezek megerősíthetik vagy cáfolhatják azt az optimizmust, miszerint a nyári autós szezon kezdetén felfelé indult a kereslet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Némely elemző pozitív kilátásokat fogalmazott meg az OPEC+ csoport által tervezett kínálatcsökkentés meghosszabbításának hatásaival kapcsolatban. Patricio Valdivieso szerint az OPEC+ legutóbbi iránymutatása és a változatlan napi 2,25 millió hordós keresletnövekedési kilátások stagnálást jeleznek az olajkínálat növekedésében 2024-re nézve.

Kínában májusban az olajfinomítók termelése 1,8%-kal esett vissza éves összevetésben. Ennek oka részben tervezett karbantartások voltak és részben az emelkedő nyersolajköltésekből adódó feldolgozási árrésekre gyakorolt nyomás. A befektetők figyelmét továbbra is leköti többek között a kamatlábakkal és az amerikai kereslet alakulásával kapcsolatos fejlemények is figyelemmel követése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. július 25. 16:36
A legtöbb házaspár különböző lakástervek megvalósítására költi a Babaváró hitel immár 11 milliós öss...
MEDIA1  |  2024. július 25. 13:37
A Publicus Research 2024. június 28. és július 4. között, omnibusz kutatást készített arról, mit gon...
Kiszámoló  |  2024. július 25. 09:38
Nagyon terjed az Egyesült Államokban az új e-mailes átverések, amik pofonegyszerűek, mégis végtelenü...
Holdblog  |  2024. július 25. 07:46
Jó ideig alapvetés volt, hogy a prudens észak-európai államok tartják és húzzák magukkal a fegyelmez...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem