business, urban, office, corporate, banking, stocks, finance, adult, success,  business concept, connection, teamwork, cooperation, community, boardroom, brainstorm, concept, problem solving, solution, agreement, partnership, money, coins, euro, currency, value, depreciation, investment, saving, spending, economy,  individuals, leadership, miniature, funny, humorous, giant, tiny, big and small, strategy, fun, studio, trust, choice,  responsibility, responsible, reliable, protection, big idea, big picture, the big idea, unity, men only, suit, standing, growth, scale, stairs, money, coins

Van, aki még bízik a magyar gazdaság növekedésében: kedvező kilátásokat jósoltak

MTI
2022. november 22. 20:54

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetben (OECD) 6,0 százalékra emelte Magyarország idei gazdasági növekedési prognózisát az előző, júniusi jelentésben szereplő 4 százalékról; a 2023-ast azonban 2,5 százalékról 1,5 százalékra csökkentette a kedden megjelent, legfrissebb gazdasági előrejelzésében.

A 2023-as növekedés lassulását az orosz-ukrán háború gazdasági következményeivel, a mérséklődő külső kereslettel, valamint a szűkülő reálbérek miatt lassabban bővülő lakossági fogyasztással magyarázták.

Az OECD rontotta 2022-es és 2023-as inflációs előrejelzését is: a júniusi 10,3 illetve 7 százalékról, 13,5 és 12,7 százalékra. A maginfláció idén és jövőre is 10,1 százalékot érhet el, míg öt hónapja 9,3 és 6,1 százalékot vártak. A munkanélküliségi ráta a nyári 3,8 százalékos előrejelzéshez képest alacsonyabb lehet idén, 3,5 százalék, a felülvizsgált adatok szerint jövőre azonban 4,7 százalékra emelkedhet, 1 százalékponttal magasabbra, mint az előző jelentésben.

Júniusi előrejelzésében az OECD azzal számolt, hogy a költségvetés GDP-arányos hiánya 5,5 százalékról 5,4 százalékra csökkenhet 2022-ről 2023-ra, a keddi prognózisban már 6,2 százalékos illetve 5,6 százalékos hiányt jeleznek előre. A folyó fizetési mérleg hiánya az idei, a GDP 5,6 százalékát elérő mértékről 4,6 százalékára mérséklődhet jövőre, ami 0,6, illetve 1,2 százalékponttal magasabb a júniusi előrejelzésnél.

A gazdasági növekedés világszerte lassul az infláció miatt

Bár jövőre nem várható világméretű recesszió, a gazdasági növekedés világszerte lassul a magas infláció miatt; a globális bruttó hazai termék (GDP) növekedése idén 3,1 százalékra, jövőre 2,2 százalékra csökken a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) keddi, legfrissebb előrejelzése szerint. Tavaly az 5,9 százalékos globális GDP-növekedési ütem csaknem kétszerese volt az ideinek.

A válság leküzdése érdekében az OECD a monetáris politika szigorítását javasolja, hangsúlyozva, hogy a költségvetési támogatásoknak jóval célzottabbá kellene válniuk, a legkiszolgáltatottabb háztartásokra és vállalkozásokra kell koncentrálni, és fenn kell tartani az energiafogyasztás csökkentésének ösztönzését. Az OECD kedden közzétett előrejelzése szerint a gazdasági bővülés a 2023-as 2,2 százalékról 2024-re 2,7 százalékra gyorsul.

Az ukrajnai háborúval a háttérben "a növekedés félgőzzel halad, a magas infláció tartósan fennáll, a bizalom megingott, és a bizonytalanság nagy" - összegezte az OECD. Az előrejelzés szerint az euróövezet gazdasága az idei 3,3 százalékos növekedési ütemről jövőre 0,5 százalékra lassul.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Németországban 2023-ra 0,3 százalékos visszaesést jósol a szervezet, amelynek iparvezérelt gazdasága rendkívüli mértékben függ az orosz energiaexporttól, a csökkenés azonban alacsonyabb a szeptemberben várt 0,7 százaléknál. Európában eltérőek az egyes államok kilátásai: a francia gazdaság, amely sokkal kevésbé függ az orosz energiától, 0,6 százalékkal bővülhet jövőre, az olasz gazdaság pedig 0,2 százalékkal nőhet. Az euróövezeten kívül az Egyesült Királyság gazdasága 0,4 százalékkal zsugorodik 2023-ban az emelkedő kamatok és árak, valamint a gyengülő bizalom miatt.

Az Egyesült Államok gazdasága a várakozások szerint az idei 1,8 százalékos bővülés után 0,5 százalékkal nő 2023-ban. A világgazdaság az 1970-es évek óta a legsúlyosabb energiaválságot éli át - írta Alvaro Santos Pereira, az OECD megbízott vezető közgazdásza. "Az energiasokk évtizedek óta nem látott szintre emelte az inflációt, és világszerte lenyomja a növekedést" - mondta.

A világ legnagyobb gazdaságait magában foglaló G20-országokban az áremelkedés az idei negyedik negyedévben várhatóan eléri a 8 százalékot, majd 2023-ban és 2024-ben 5,5 százalékra esik vissza. A szervezet figyelmeztet: a kilenc hónapja kitört ukrajnai háború továbbra is veszélyezteti a világ élelmiszerbiztonságát, amit súlyosbít a szélsőséges időjárás és klímaváltozás is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem