5 °C Budapest
Sockets are secured onto lightbulbs in Indian glass factory.

Európai Bizottság: Ha Magyarország rubellel fizet a gázért, megsérti az EU-s szankciókat

2022. április 9. 09:31

Ha az oroszoknak rubelben kell fizetni a gázért, akkor Magyarország abban fog fizetni - jelentette ki a héten Orbán Viktor. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint viszont ezzel Magyarország megsértené az EU Oroszországgal szemben hozott szankcióit. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint ugyanakkor ez nem jelenti a szankciókra vonatkozó nemzetközi politika megkerülését, hanem csupán technikai kérdés, hogy a magyarok milyen pénznemben fizetnek az oroszoknak.

Ha Magyarország rubellel fizetne az orosz földgázért, azzal megsértené az EU Oroszországgal szemben hozott szankcióit – közölte a CNN szerint az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen nyilatkozata azzal az orosz igénnyel kapcsolatos, amely szerint a jövőben – a jelenleg érvényes gázszállítási szerződésekben foglaltakkal ellentétben – rubelben kérné az exportált földgáz ellenértékét.

Ursula von der Leyen nyilatkozata reakcióként is tekinthető Orbán Viktor azon kijelentésére, amely szerint Magyarországnak nem okozna problémát, hogy rubelben fizessenek Oroszországnak a földgázért. Mint azt a magyar miniszterelnök a héten tartott nemzetközi sajtótájékoztatón elmondta, ha az oroszok ezt fogják kérni, akkor Magyarország rubelben fog fizetni.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár ezzel kapcsolatban a CNN-nek pénteken kifejtette, hogy érdemes tisztázni a fogalmakat. Mint mondta, az Európai Unió tagállamai számára nincs közös közbeszerzési eljárás a gáz- és olajvásárlásokra, ezért ezekre vonatkozóan Magyarország az Oroszországgal kötött szerződéseknek tesz eleget. Meglátása szerint ezek értelmében viszont az csupán technikai kérdés, hogy a magyarok milyen pénznemben fizetnek.

Ez nem jelenti a szankciókra vonatkozó nemzetközi politika megkerülését

- tette hozzá Kovács Zoltán.

Később megszólalt a témában Szijjártó Péter külügyminiszter is. A Facebook-on közzétett bejegyzésben azt írja, "Szeretnék mindenkit megnyugtatni: Magyarország energiaellátása biztonságban van, és ez így lesz a jövőben is." Szijjártó a posztban szintén arra a technikai megoldásra utalt, amely elvileg lehetővé teszi az EU-s szankciók betartását és az oroszok által támasztott igény teljesítését is. Íme a poszt:

A Portfolio szakértői véleménye szerint Szijjártó szavai azt jelenthetik, hogy Magyarország továbbra is euróban teljesíti a kifizetést, nem rubelben. „A kifizetés egy technikai számlán, Oroszországban rubelre kerül átváltásra. Másképp ugyanis elméletileg nem történhet meg, hogy a szankciók keretein belül fizessen Magyarország az orosz gázért. Vélhetően a többi ország is egy ilyen tranzakció keretében fizetheti ki a gázszámlát” – írja a gazdasági portál.

Ajánljuk korábbi cikkeinket a témában:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem