-1 °C Budapest
Sockets are secured onto lightbulbs in Indian glass factory.

Európai Bizottság: Ha Magyarország rubellel fizet a gázért, megsérti az EU-s szankciókat

2022. április 9. 09:31

Ha az oroszoknak rubelben kell fizetni a gázért, akkor Magyarország abban fog fizetni - jelentette ki a héten Orbán Viktor. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint viszont ezzel Magyarország megsértené az EU Oroszországgal szemben hozott szankcióit. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint ugyanakkor ez nem jelenti a szankciókra vonatkozó nemzetközi politika megkerülését, hanem csupán technikai kérdés, hogy a magyarok milyen pénznemben fizetnek az oroszoknak.

Ha Magyarország rubellel fizetne az orosz földgázért, azzal megsértené az EU Oroszországgal szemben hozott szankcióit – közölte a CNN szerint az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen nyilatkozata azzal az orosz igénnyel kapcsolatos, amely szerint a jövőben – a jelenleg érvényes gázszállítási szerződésekben foglaltakkal ellentétben – rubelben kérné az exportált földgáz ellenértékét.

Ursula von der Leyen nyilatkozata reakcióként is tekinthető Orbán Viktor azon kijelentésére, amely szerint Magyarországnak nem okozna problémát, hogy rubelben fizessenek Oroszországnak a földgázért. Mint azt a magyar miniszterelnök a héten tartott nemzetközi sajtótájékoztatón elmondta, ha az oroszok ezt fogják kérni, akkor Magyarország rubelben fog fizetni.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár ezzel kapcsolatban a CNN-nek pénteken kifejtette, hogy érdemes tisztázni a fogalmakat. Mint mondta, az Európai Unió tagállamai számára nincs közös közbeszerzési eljárás a gáz- és olajvásárlásokra, ezért ezekre vonatkozóan Magyarország az Oroszországgal kötött szerződéseknek tesz eleget. Meglátása szerint ezek értelmében viszont az csupán technikai kérdés, hogy a magyarok milyen pénznemben fizetnek.

Ez nem jelenti a szankciókra vonatkozó nemzetközi politika megkerülését

- tette hozzá Kovács Zoltán.

Később megszólalt a témában Szijjártó Péter külügyminiszter is. A Facebook-on közzétett bejegyzésben azt írja, "Szeretnék mindenkit megnyugtatni: Magyarország energiaellátása biztonságban van, és ez így lesz a jövőben is." Szijjártó a posztban szintén arra a technikai megoldásra utalt, amely elvileg lehetővé teszi az EU-s szankciók betartását és az oroszok által támasztott igény teljesítését is. Íme a poszt:

A Portfolio szakértői véleménye szerint Szijjártó szavai azt jelenthetik, hogy Magyarország továbbra is euróban teljesíti a kifizetést, nem rubelben. „A kifizetés egy technikai számlán, Oroszországban rubelre kerül átváltásra. Másképp ugyanis elméletileg nem történhet meg, hogy a szankciók keretein belül fizessen Magyarország az orosz gázért. Vélhetően a többi ország is egy ilyen tranzakció keretében fizetheti ki a gázszámlát” – írja a gazdasági portál.

Ajánljuk korábbi cikkeinket a témában:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
MEDIA1  |  2023. február 6. 18:23
A Nyelv és Tudomány ismeretterjesztő hírportál a Tilos és a Civil Rádióval közösen finanszírozást ny...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?