4 °C Budapest
Money: euro and Hungarian forint banknotes

Vészjósló bejelentést tett az MNB: további szigorítások várhatóak

2022. március 22. 15:45

A várakozásoknak megfelelően 100 bázisponttal 4,4%-ra emelte az alapkamatot az MNB Monetáris Tanácsa, illetve ezzel párhuzamosan 7,4%-ra nő a kamatfolyosó felső széle. A döntést követően Virág Barnabás, az MNB alelnöke további inflációs és növekedési kockázatokról beszélt az orosz-ukrán háború kapcsán.  

A Monetáris Tanács márciusban 100 bázisponttal emelte az alapkamatot. Ez megfelel a kevésbé óvatos elemzői várakozásoknak, így várhatóan az irányadó egyhetes betéti ráta is a várt ütemben emelkedik majd. Ezzel és az inflációval kapcsolatban a jegybank kedden délután háromkor tartott sajtótájékoztatót.

Az alapkamat fokozatosan fog felzárkózni az irányadó kamathoz, de azt a következő időszak fogja meghatározni, hogy ez mikor és milyen kondíciók mellett történhet meg. A biztos, hogy a két kamat össze fog érni, ennél többet csak nagy kockázattal lehetne mondani - válaszolta elemzői kérdésre Virág Barnabás, hozzátéve, hogy a jegybank kockázati forgatókönyvei alapján az inflációban egyértelműen felfelé mutató kockázatok vannak, míg a gazdasági növekedésben kissé lefelé mutatnak ezek a kockázatok.

Az inflációban 2021 eleje óta egyre erősebb költségsokkok jelentkeznek világszerte, ezek nagyságban és időben is fokozatosan rakódnak egymásra - emeli ki a jegybank alelnöke. A gyengébb gazdasági növekedés és a kormányzati intézkedések tompítják az inflációs nyomást, de nagyon erős kínálati sokkok jelentkeznek, melyek folyamatosan felfelé tolják az áremelkedési ütemet.

A következő hónapokban az infláció várhatóan emelkedik még, számításaink szerint a márciusi adat ismét magasabb lesz, 8,5-9% között látszik jelenleg. Ez a folyamat még jellemző marad, az év második felében következhet be a fordulat

- emelte ki Virág, aki elmondta azt is, hogy a növekedés szerkezete az idén a lakossági fogyasztás felé tolódhat el, de alacsonyabb dinamika mellett.

A háborús konfliktus hatása a GDP szinte minden elemében érezhető lesz, minden tekintetben lassulhat a bővülés. Ugyanakkor ha ez a helyzet oldódik, akkor a magyar gazdaság ismét egy gyors helyreállásra lehet képes, az idén elveszett növekedési lendületünk egy részét 2023-ban várhatóan visszanyerjük

- emelte ki az alelnök. A tájékoztatón az orosz-ukrán háború kitörésének hatásáról is szó volt. Egy lineáris világból átléptünk egy nem lineáris világba az élet nagyon sok területén foglalja össze az orosz-ukrán háború kitörésének hatását az MNB alelnöke. Mint kiemelte, nagyon rövid idő alatt jelentős áremelkedés ment végbe, ezek a negatív kínálati sokkok fognak dominálni a következő időszakban a világban mindenütt, kimondottan Európában.

A pénzpiacokon annál nagyobbak voltak a mozgások, minél közelebb van egy ország a háborúhoz, ez alól a magyar piac sem volt kivétel, sőt. Nagyon gyors pozícionáltsági változás következett be, nagyságrendileg 700 milliárd forintnyi short pozíció épült fel a forint piacán, ami rövidtávon az árfolyam nagyon gyors leértékelődését hozta, majd ez fordult meg az utóbbi egy hétben.

Az infláció nem magyar specifikus

Az infláció emelkedése nemzetközi tendencia, a magyar áremelkedés nem kiemelkedő Európában. Az év első hónapjaiban komoly átárazásokat láttunk, a januári tendencia folytatódott februárban is, nagyságrendileg háromszor akkorák voltak az átárazások, mint az elmúlt tíz év átlagában.

A gazdaság széles rétegét érintő költséghatások nagyon gyorsan eljutnak a fogyasztói árakba

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- emelte ki az alelnök. A GDP-növekedés hátteréről is beszélt, elmondta, hogy a tavalyi erőteljes növekedés áthúzódó hatása nagyságrendileg 2,5 százalékpont volt a gazdasági növekedésben.

Vagyis ha stagnál a GDP, akkor is 2,5%-os lehet a gazdasági növekedés. A háború kitöréséig a magyar gazdaság még élénkülő pályán is mozgott, abszolút benne volt 6%-os növekedési ütem 2022-re

- ismertetette a részleteket Virág Barnabás. Vagyis a magyar gazdaság növekedési alapjai erősek voltak. Kiemelte, hogy március elejétől a jegybank továbbra is használja a korábbi devizaswap-eszközét, a következő tenderünk holnap lesz. Ennek célja, hogy a jegybank által végrehajtott szigorítás minden területen megjelenjen.

Hosszabb ideig maradhatnak a magas kamatok

Azt látjuk, hogy rövidtávon a háború és a szankciók határozzák meg az infláció és a GDP alakulását, középtávon egyértelmáen az infláció jelent nagyobb kockázatot. Ezt kell a középtávú döntések fókuszába helyezni. Ehhez egy következetes, szigorító, antiinflációs politikára lesz szükség, a kamatemelési ciklus folytatása nagyobb lépésekkel szükséges. A jegybank várakozása továbbra is az, hogy az alapkamat a következő hónapokban fokozatosan felzárkózik az irányadó eszközhöz.

A szigorúbb monetáris kondíciók hosszabb ideig történő fenntartása indokolt annak érdekében, hogy az árstabilitást tudjuk biztosítani

- mondta Virág, aki arról is beszélt, hogy erős kínálati sokkok jönnek. Mint mindenhol a világon, nálunk is az orosz-ukrán háború és a szankciós politikák határozzák meg a makrogazdasági helyzetet. A kockázatok emiatt a szokásosnál is nagyobbak,a következő negyedévekben erőteljes negatív kínálati sokkok határozzák meg az inflációt és a GDP-t, emelte ki Virág Barnabás.

A növekedés az idén 2,5-4,5% lehet, míg az infláció 7,5-9,8%-os sávban lehet a jegybank szerint. A fogyasztói árindex 2023 második felében térhet vissza a jegybanki toleranciasávba, majd 2024 első felében érheti el a 3%-os célt

- emeli ki az alelnök.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 19:55
Garázdaság mellett immáron még egy tényállás miatt folyik büntetőeljárás a Telex és a Gulyáságyú Méd...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem