16 °C Budapest
Picture of a Sberbank sign on one of their agencies in downtown Belgrade, Serbia. Sberbank is one of the biggest Russian banks, having investments in the whole Eastern Europe and Balkans

Megszólalt az MNB a Sberbank csődjéről: nem kell aggódni, stabil a bankrendszer

2022. március 7. 15:35

A magyar bankrendszer stabil, az Országos Betétbiztosítási Alap a törvények szerint mindenkit kártalanítani fog – mondta hétfőn reggel az RTL Klubnak a Sberbankkal kapcsolatban Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke.

Kandrács Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy elindult egy olyan szóbeszéd, hogy az a helyzet, ami a Sberbankkal most történt, bármelyik másik bankkal is megtörténhet. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez egy egyedi eset és a hazai bankrendszer stabil.

A Sberbanknál a bankcsőd azért állt fel, mert volt egy orosz entitás, ami nagyon erős tőkével rendelkezett, illetve volt egy osztrák entitás is, ennek az anyabanknak volt Magyarországon leánybankja. Az orosz és osztrák entitás között megszakadt már korábban a kapcsolat, így létrejött egy szenzitív viszony a két bankcsoport között.

A magyar bankok helyzete stabil - jelentette ki Kandrács Csaba.

Most az orosz–ukrán konfliktus miatt jött egy pánik, és az ügyfelek elkezdték kivenni hirtelen a pénzüket a bankból. Ezt követően az osztrák állam úgy döntött, hogy nem menti meg az ottani bankot: így a magyar leánybankját se lehetett már megmenteni – mondta a jegybank alelnöke.10 napon belül, 38 millió forintig minden ügyfél megkapja a pénzt, ami jár neki. Erre a célra 150 milliárd forint hitelt kapott a bank, ezt a mai nap folyósítják.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Akiknek efölött – 38 millió forint – van követelésük a banktól, azok a végelszámolás keretei között fognak „valamennyi” összeget visszakapni még. Azon dolgozik az MNB, hogy minél több pénzt visszakapjanak az ügyfelek. Arra jogilag nincs mód, hogy a hiteleket az ügyfeleknek nem kell fizetni, hiszen ez jogilag egy kötelezettség – tette hozzá Kandrács Csaba. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 27. 09:50
Az OTP Csoport közzétette új online ingatlanhirdetési oldalát.
Bankmonitor  |  2022. szeptember 27. 07:54
Megjelentek a részletek az új Bónusz Magyar Állampapírral kapcsolatban (BMÁP), az induló éves kamats...
Holdblog  |  2022. szeptember 27. 06:03
Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 26. 15:28
Megjelent a tájékoztató az új prémium állampapírokról. Az ötéves 0.75 százalékos prémiumot fizet, de...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?