18 °C Budapest
Businessman show analyzing report, business performance concept

Akár 4 százalékot is nőhet idén a gazdaság: ehhez azonban szigorúnak kell lenni

MTI
2022. január 26. 19:30

Az első félévben a belső fogyasztás húzza felfelé a gazdasági növekedést, ezt követően az ellátási láncok helyreállásával a külső kereslet is kedvezően befolyásolhatja az adatokat, így a növekedés idén 4,5 százalékon, jövőre 3,8 százalékon alakulhat - mondta Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője sajtótájékoztatón Budapesten szerdán.

Az 5 százalék alatti államháztartási hiány elérése érdekében a jelenleginél szigorúbb költségvetési politikára lenne szükség; idén várhatóan 5,5 százalékot tehet ki a GDP-arányos deficit - emelte ki. Az infláció az elemző szerint év végére megközelíti az 5 százalékot, ezzel párhuzamosan az alapkamat az év végére 4,9 százalékra nőhet, jövőre pedig újabb 30 bázispontos emeléssel véget érhet a kamatemelési ciklus.

Elmondta, amennyiben a nemzetközi környezet is kedvezően alakul, 2023-ban már kamatcsökkentésekre is sor kerülhet. A fogyasztói árindex 2022-ben 4,8 százalékra, 2023-ban pedig 3,8 százalékra eshet vissza - mutatott rá.Varga Zoltán megjegyezte, hogy a Magyar Nemzeti Bank kemény üzeneteket fogalmazott meg az e heti kamatemeléssel. Az egyhetes betéti kamat emelése 30 bázisponttal folytatódhat, és várhatóan az év közepére összeérhet az alapkamattal - jegyezte meg.

Az államháztartási hiány várhatóan évről évre csökkenni fog, a GDP arányában 3 százalékos deficit elérésére - amennyiben nem következik be újabb válság - 2025-2026 környékén nyílik lehetőség - jelezte. Az elemző beszélt arról is, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed idén és jövőre is háromszor emelhet kamatot 25 bázispontokkal; a mérleg leépítésében jövőre gyorsabb ütemre kapcsolhat.

Az Európai Központi Bank - folytatta Varga Zoltán - idén várhatóan nem emel kamatot, a kommunikációját várhatóan az év második felében, azon belül az utolsó negyedévben változtathatja meg. Az eurózónában a következő 2-3 év legnagyobb problémája az emelkedő hozamok mellett a nagyon eladósodott államok adósságának finanszírozása lehet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a jegybanki szigorításokkal és a járvány várható lecsengésével az értékpapírpiacokon a növekedési részvények felől az értékalapú befektetések irányába fordulhat a trend. Prezentációjából kiderült, hogy az OTP Bank kilátásai továbbra is jók, a bankpapír versenytársaihoz képest olcsónak számít, ugyanakkor kockázatot jelenthetnek az állami beavatkozások. A Mol fundamentumai erősek, a makrokörnyezet támogató, szabályozói kockázatokkal azonban az olajipari vállalat papírjainál is számolni kell.

Kérdésre válaszolva Török Lajos elmondta, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus a két országban jelentős érdekeltségekkel rendelkező OTP és Richter papírjainak teljesítményén látszik. Nyílt háborúra nem számítanak, amennyiben erre sor kerülne, az a részvénypiacokra is jelentős hatással bírna. Oroszország célja feltételezhetően a konfliktus kiélezésével az, hogy az Európai Unió hagyja jóvá az Északi Áramlat 2-őt - így fogalmazott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 29. 06:44
Archívumunkból (2015) A VÉLETLEN SZEREPE A BEFEKTETÉSEKBEN Úgy születtünk, hogy nem szeretjük a bizo...
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30