7 °C Budapest
Pile of Hungary Forint banknotes and coins money cimlapi

Itt az elemzők jóslata: a vártnál tartósabb lehet a drágulás

2021. október 19. 17:06

Mint arról a Pénzcentrum is meszámolt, tovább folytatódott a jegybank kamatemelési, az előző hónaphoz hasonlóan ismét csak 15 bázispontos szigorításról döntött a jegybank, a korábbi 30 bázispontos emelésekkel szemben. Mutatjuk hogyan értékelik az elemzők az MNB mai lépését.   

Mint arról a mai nap folyamán beszámoltunk, folytatódott a kamatemelés, de a korábbi 30 bázispontos emelésekkel szemben, csak 15 bázispontos szigorításról döntött a jegybank. Vajon hogyan értékelik az elemzők az MNB mai lépését.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa ma 1,8%-ra emelte a jegybanki alapkamat mértékét. Ez ismét 15 bázispontos emelést jelent az előző hónapihoz képest. A testület a kamatfolyosó két szélét is 15 bázisponttal emelte.Ezzel az overnight jegybanki betét kamata 0,85 százalékra, az overnight fedezett hitel és az egyhetes fedezett hitel kamata 2,75 százalékra emelkedett. A korábban meghirdetett menetrend szerint így év végére 2,1 százalékon állhat majd a hazai alapkamat. A bejelentést követően azonnal gyengülni kezdett a forint, vélhetően a piac a nagyobb, 30 bázispontos emelések visszatérésével számolt. De nézzük, hogyan  az MNB mai lépését a szakértők.

Equilor

Tovább szűkítik a forintlikviditást. A megjelent közleményben a döntéshozók jelezték, hogy erősödtek a felfelé mutató inflációs kockázatok elsősorban a nyersanyag- és energiaárak emelkedése miatt. E hatások egy része a korábban vártnál tartósabban velünk maradhat. Gyorsítani fogják a forintlikviditást nyújtó devizaswap-eszköz kivezetését, mely enyhén forinterősítő hatású lehet, de az üzenet nem túl erős.

Emellett a következő hónapokban további lépéseket készít elő a swappiac stabilitásának és a monetáris transzmisszió hatékonyságának megőrzése érdekében. Az állampapír-vásárlási programon ezúttal nem módosítottak, viszont némileg módosult a közlemény utolsó bekezdése.

A Monetáris Tanács elkötelezett az árstabilitás elérése és fenntartása mellett. A döntéshozók megítélése szerint az inflációs kilátásokat továbbra is felfelé mutató kockázatok övezik, amelyek a korábban vártnál tartósabbak lehetnek. Emiatt a Tanács a kamatemelési ciklus havi ütemű folytatását tartja szükségesnek. A Monetáris Tanács a kamatemelési ciklust addig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak.

- írja elemzésében Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője.

Továbbra is erőteljes az inflációs nyomás. Szeptemberben közel 9 éves csúcsra, 5,5 százalékra emelkedett az éves bázison számított infláció Magyarországon. Szinte minden változékony árú főcsoportban jelentős emelkedés volt tapasztalható, a legnagyobb emelkedést a járműüzemanyagok mutatták 21 százalékkal, a dohányáruk pedig közel 18 százalékkal drágultak.

A tartós folyamatokat megragadó maginflációs mutató 4 százalékos volt. A jegybank nincs túl könnyű helyzetben, hiszen az infláció nagyobb része kínálati oldali, jelenleg csak a másodkörös hatások kivédése, illetve az importált infláció fékezése áll módjában a döntéshozóknak a monetáris szigorítással, illetve az inflációs várakozások tartós feljebb tolódását próbálják megakadályozni - jegyzi meg a szakértő.

Kritikus szinteken az euró-forint árfolyama. A tegnapi kereskedésben egy hosszabb távú háromszög alakzat felső szára felett zárt a jegyzés, mely továbbra is meghatározó lehet. Amennyiben sikerül visszasüllyedni a 360,50-es szint alá, korrekciós hullám indulhat a 355-356-os szintek irányába. Ellenkező esetben azonban elsőként a 362,50-es, majd a 364,25-ös szinteket célozhatja meg. A közlemény megjelenését követő reakciók alapján az utóbbi forgatókönyvre számíthatunk egyelőre.

Erste Bank

A mostani döntés megegyezik az elemzői várakozásával, mely szerint a szeptemberi közléssel összhangban folytatódik a szigorítás. Ugyanakkor a forint azonnali reakcióként gyengült a kamatdöntés után, a piac többre számított - véli  Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője

A nyersanyag- és az energiaárak, valamint a nemzetközi szállítmányozás költségeinek emelkedése változatlanul magasabb, és a korábban vártnál tartósabb külső inflációs környezet irányába hat. Az átmenetileg fellépő keresleti-kínálati súrlódások, az egyes ágazatokban újból szűkössé váló munkaerőpiaci kapacitások az élénk bérdinamikával párosulva szintén felfelé mutató inflációs kockázatot jelentenek.

Az MNB az állampapír-vásárlási programot a heti vásárlások mennyiségét és szerkezetét rugalmasan alakítva, a szükséges mértékben és a szükséges ideig használja. A Monetáris Tanács legközelebb 2021 decemberében határozza meg a heti vásárlások következő negyedévre érvényes célmennyiségét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Monetáris Tanács elkötelezett az árstabilitás elérése és fenntartása mellett. A döntéshozók megítélése szerint az inflációs kilátásokat továbbra is felfelé mutató kockázatok övezik, amelyek a korábban vártnál tartósabbak lehetnek. Emiatt a Tanács a kamatemelési ciklus havi ütemű folytatását tartja szükségesnek. A Monetáris Tanács a kamatemelési ciklust addig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak.

Virág Barnabás jegybanki alelnök a kamatdöntést követően, egy szakmai fórumon előadott közlése alapján az MNB várakozása szerint elnyúló inflációs periódus következik, ezért a korábban vártnál hosszabb szigorítási periódusra számíthatunk. A kamatemelések előreláthatólag 2022-ben is folytatódnak. Ennek fényében a jövő évi kamat előrejelzésünket revízió alá vonjuk. Míg az idei év végén változatlanul 2,1%-os jegybanki alapkamatra számítunk zárja gondolatait Nagy

Takarékbank

A forint kisebb gyengüléssel reagált, mivel az inflációs kockázatok érdemi erősödése akár nagyobb kamatemelést is indokolhatott volna - véli Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője. A legutóbbi kamatdöntés óta ugyanis meredeken elszálltak a földgáz-, áram-, és olajárak, ami jelentős, és széleskörű inflációs nyomáshoz vezethet a háztartási energiaárak szinten tartása mellett is - folytatta.

Eközben a minimálbér jelentős emelése mellett a szja-visszatérítés, a rendvédelmi állomány hathavi bónusza, az idén kifizetésre kerülő nyugdíjprémium, valamint a februári 13. havi nyugdíj kéthetes része mintegy 1200 milliárd forinttal növeli a háztartások jövedelmét, ami érdemi lökést adhat a fogyasztásnak, a gazdasági növekedésnek, ugyanakkor az inflációnak is - értékelt Suppan.

Előrejelzése szerint a jövő év tavaszán véget érhet a kamatemelési ciklus, mivel a jövő évi inflációs kilátásokat számos bázishatás javíthatja, így feltehetően nem lesz szükség további szigorításra. "Az inflációs kockázatok számottevő fokozódása miatt azonban kissé emeljük a kamatemelési várakozásunkat, ennek megfelelően a jövő év első negyedévében 2,40%-ig emelkedhet az alapkamat, ami az év végéig ezen a szinten maradhat" - zárja elemzését a szakértő.

Századvég

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató vezető elemzője a Takarékbank szakértőjéhez hasonlóan úgy érvel, hogy bár az inflációs folyamatok, illetve a világszerte növekvő energiaárak miatt elképzelhető lett volna nagyobb emelés is, a jegybank kitartott az eredetileg beharangozott havi 15 bázispontos ütem mellett.

A közlemény, illetve a kommunikáció alapján a kamatemelési ciklus novemberben is folytatódhat, mértéke ismét 15 bázispont lehet. A kamatemelési ciklus vége egyelőre nem látszik, azt a jegybank addig folytatja, ameddig az az inflációs cél eléréséhez szükséges

 

 
 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem