Global financial crisis with stock chart, numbers, and currency symbols.

Kezdődik a kamatemelés Magyarországon: mi lesz a forinttal?

2021. június 16. 13:29

E hónapban megindul a monetáris politikai fordulat, a Monetáris Tanács effektív kamatemelésre készül. 

A belebegtetett szigorítástól való visszatáncolás most már nem opció, és mostanra világossá vált, hogy egy szimbolikus alapkamat-emelésnél is többre készülnek a döntéshozók - írja a Portfolio.

A kamatemelésről való visszatáncolás komoly csalódást okozna a piacoknak, ami az árfolyam akár erőteljesebb gyengülését is maga után vonhatja, és hasonló végkifejlettel kecsegtethet egy jelképes alapkamatemelés az egyhetes betéti kamat változatlanul hagyása mellett.

Az elemzők szerin nagy biztonsággal kijelenthető, hogy ebben a hónapban nemcsak az alapkamat, de az egyhetes betéti kamat szintje is emelkedik.

A kérdés már csak az, hogy mekkora lesz az első szigorító lépés, és ezt milyen mértékű további kamatemelések követik. A jegybank kommunikációja alapján nem egy nagy emelést terveznek, hanem több kisebb lépéssel kívánnak előrehaladni a normalizálás útján.

Júniusban első lépésként jöhet a „felzárkózás” a piacokhoz, ami a betéti kamat 15 bázispontos emelését jelentheti (0,9%-ra),  ezt követően a tanács negyedévente, az Inflációs Jelentések közzétételéhez igazíthatja lépéseit,  

Júniusban az e havihoz hasonló ütemű árszínvonal emelkedés várható, majd az év második felében már 5 százalék alatti év/év indexeket láthatunk. A bázishatás miatt azonban jelentős volatilitást mutathatnak a havi adatok: nyáron 4 százalék közelébe süllyedhet az éves index, majd novemberre 4,7-4,8 százalékig kapaszkodhat vissza.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Így az éves átlagos infláció is valamivel 4 százalék felett alakulhat. 

Rövid távon a jelenlegi szintekről további gyors és intenzív forint erősödés nem valószínű: a kamatemelés már beárazódott, új impulzust csak egy vártnál nagyobb szigorító lépés vagy meglepő kommunikáció jelenthetne. Láthatólag az MNB az inflációs kockázatok mérséklése érdekében ma már valamivel erősebb forintárfolyamot preferál, de a viszonylag gyengébb árfolyam melletti érvek sem tűntek el teljesen. Így amennyiben a következő időszak kamatemelései nem lesznek nagyságrendileg nagyobbak, mint amire számítunk, az euró/forint kereskedési csatorna 345-355 közé tolódhat a korábban jellemző 355-365 közötti sávból.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?