16 °C Budapest
A photo of serious chemist analyzing chemical in test tube. Concentrated female scientist wearing protective eyeglasses and lab coat. She is working in laboratory.

Dúl a genderforradalom a tudományban: a magyar tudósok nagyobbik része már nő

2021. május 12. 14:00

Magyarországon 2020-ban közel tíz százalékkal több nő dolgozott a tudomány és a technológia területein, mint férfi. Ezzel hazánkban nem csak az EU-s átlagnál volt magasabb a hölgyek aránya ezeken a területeken, hanem például a Németországi és Franciaországi számoknál is. Vannak persze országok, ahol a nemi arányok még a mienknél is inkább a nők javára tolódtak el.

2020-ban a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcináinak alapját képező szintetikus mRNS technológia kifejlesztésével Karikó Katalin vált a világ egyik legismertebb tudományos szaktekintélyévé. Az Egyesült Államokban élő magyar biokémikus évtizedes munkával érte el a tudományos áttörést és az ezzel járó hírnevet.

A tudóst emiatt, számos, már elnyert rangos díja mellett a Nobel-díj  várományosaként is emlegetik. Karikó egyébként mindössze a tizenkilencedik nő lenne, aki orvostudományi, vagy kémiai munkájáért nyeri el a díjat.

Az Eurostat frissen publikált kutatásából pedig úgy látszik, az Európai Unióban tudományos pályára lépő nők számaránya nem lehet az új, Karikó Katalinhoz hasonló szaktekintélyek megjelenésének gátja. A tagállamok nagy részében ugyanis már lényegesen több nő, mint férfi dolgozik a tudomány és technológia területén.

A női kutatók térnyerése európai tendencia

Az Eurostat által publikált legfrissebb, tavalyi adatok szerint az EU tagállamainak túlnyomó többségében már legalább a felsőfokú végzettséggel rendelkezők fele nő, a doktori fokozatot megszerző nők száma pedig az utóbbi években gyorsabb emelkedést mutatott, mint az azonos fokú végzettséget szerző férfiaké.  Ennek hatásai természetesen a tudomány és a technológia területein dolgozók nemi összetételében is meglátszanak.

2020-ban, ha az összes 15 és 74 év közötti szakértőt és tudományos segédmunkást nézzük, az Európai Unióban összesen 72,9 millió ember dolgozott a tudomány és a technológia területein. Közülük 37,5 millióan voltak nők (51,3%) és 35,5 millióan férfiak (48,7%).

Ez azt jelenti, hogy tavaly EU-s szinten 2,6%-al több nő, mint férfi dolgozott valamilyen tudományos területen.

A szám kevéssé meglepő, ha az egyes tagállamokra vonatkozó adatokat is megnézzük. Ugyanis a nők a tudományos területen dolgozó munkavállalók között az EU-s országok kétharmadában többségben vannak. A legnagyobb arányú eltérést Litvániában és Lettországban mérték  a hölgyek javára, ezekben az országokban szám szerint 63,7%, illetve 62,9% a nők aránya a kutatók között.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Van persze olyan ország is, ahol még a férfi tudósok számának enyhe dominanciája tapasztalható. Máltán a tudomány és technológia területén dolgozók 54,48%-a férfi és csak 45,52%-uk került ki a női nemből. A nyugdíjas és diákkorú dolgozókat is figyelembe vevő mintát nézve a szigetországon kívül Ausztriában,Hollandiában, Luxemburgban, Csehországban és Olaszországban is a férfiak közül került ki tavaly a tudományos dolgozók többsége.

Magyarország az EU-s átlag fölött

A 25-64 éves diplomásokra szűkítve még szembetűnőbb a nők dominanciája a tudományos területeken. 2020-ban 31 millió 364 ezer ilyen nő dolgozott az EU-n belül, ami 7 százalékkal volt több az azonos végzettségű és életkorba eső, a tudomány és a technológia területein foglalkoztatott férfiak számánál.

Tagállami szinten nézve így egyedül Máltán alacsonyabb a tudósnők aránya férfi társaikhoz képest. A szigetországban a 25-64 éves korosztályban mindössze a kutatók 48%-a kerül ki ugyanis a nők közül. A leginkább pedig a mintát szűkítve is a Lett és a Litván tudományos életben domináns a hölgyek aránya, szám szerint 67,3, illetve 67,1 százalékkal.

Németországban például a hölgyek számbeli előnye a magyarországinál 2,4%-al alacsonyabb, mindössze 57,2%-os, Ausztriában pedig ugyanez a mutató 56%-os, így náluk 3,6%-al marad el a tudósnők számának férfiakkal szembeni előnye a magyarokéhoz képest.

A női kutatók magas száma egyébként régiós szintű jellemző. Így hiába kiugró a magyar arány a nyugat-európai országokhoz képes, a Lengyelországban és Szlovákiában mért 63,2%-os arányhoz képest még így 3,6 százalékkal kisebb a nemek közti eltérés hazánkban. Sőt, ami meglepő lehet Romániában is a mienknél  2 százalékkal magasabb a hölgyek dominanciája a számarányok tekintetében, náluk ugyanis 61,3 százalékát teszik ki az összes, a tudomány és technika területén dolgozónak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 11:46
Ahogy tavaly az elsőfokon eljáró Budapest Környéki Törvényszék, most kedden a másodfokon eljáró Fővá...
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm