11 °C Budapest
3 gazdasági forgatókönyv, ami megtörténhet a koronavírus-járvány lecsengése után

3 gazdasági forgatókönyv, ami megtörténhet a koronavírus-járvány lecsengése után

2020. április 22. 16:16

Több, mint két hónapja tartja izgalomban a világot a koronavírus-járvány. A gazdasági hatások lassan nem csak a hírek, hanem a megjelenő makroadatok türkében is jelentősek. Az elmúlt hetekben komoly monetáris és fiskális lépéseket láttunk a gazdaságpolitikai döntéshozóktól a világban; amelyek a beszállítói láncokon, értékláncokon keresztül más gazdaságok működésére, kilátásaira is hatással vannak. Ebben a helyzetben különösen fontos, hogy legyen egy olyan átfogó makrogazdasági iránytű, amely a járvány miatt kibontakozó mögöttes gazdasági folyamatok, illetve azok várható lefutása kapcsán ad támpontot.

A járvány hatására a pénz- és tőkepiacokon óriási kilengéseket láthattunk. A gazdasági kilátások a korábbiaknál jelentősen képlékenyebbé váltak, így a Danube Capital szakértői csapata egy rendkívül bizonytalan környezetben készítette el makrogazdasági előrejelzéseit. Az előrejelzés készítésének időszakában nem álltak még rendelkezésre ezen időszakra vonatkozóan kézzel fogható indikátorok, adatok a visszaesés mértékét illetően. Ráadásul azt sem látni egyelőre, mikor ér véget a koronavírus-járvány, mikorra áll helyre a gazdaság a járvány lecsengését követően, melyek jelentősen befolyásolják az előrejelzési pályákat.

Mindezek miatt a korábbi gyakorlattól eltérően a szakértői csapat nem csak egy előrejelzést készített, hanem egy átfogó alappálya mellett két alternatív pályát is felvázolt a magyar gazdaság vonatkozásában:

  • A Danube Capital alappályája azzal számol, hogy a járvány lecseng a második félévre, a meghozott intézkedések feloldásra kerülnek, de a keresleti és kínálati sokkok után csak lassan tér vissza a korábbi pályára a gazdaság. Az alappálya esetében a gazdaság 3-5 hónap múlva indul újra (április közepéhez képest), amelynek tükrében a hazai GDP 4%-kal csökken 2020-ban a tavalyi évhez képest. A Danube Capital várakozása szerint 2021-ben tovább folytatódik a gazdaság visszarendeződése, így összességében 3,5%-os GDP-növekedést prognosztizál 2021-re.
  • A Danube Capital első alternatív pályája azzal számol, hogy 1-2 hónapon belül, de legkésőbb június végére lecseng a járvány és akár már a járvány lecsengésének utolsó heteiben elkezdődik a gazdasági aktivitás újraindulása. Első, az alappályánál kedvezőbb feltételekkel rendelkező alternatív pálya esetében az idei évben stagnálást mutathat a hazai gazdaság, majd jövőre 3,7%-kal bővülhet a GDP 2020-hoz képest.
  • A Danube Capital második alternatív pályája szerint csak az idei utolsó negyedévre cseng le a járvány, a gazdaság 6-8 hónap múlva indul újra, így elhúzódó gazdasági visszaesésre érdemes felkészülni. Hosszú távon megmutatkoznak a globális gazdaság strukturális problémái, amelyet az egyre szűkülő mozgástérrel rendelkező fiskális és monetáris politika nem tud a hagyományos módszerekkel kezelni; komoly bizalomvesztésre számíthatunk a gazdaságban. A második alternatív pályán idén 8,2%-os GDP-visszaesésre kerül sor itthon és jövőre is csak 2,4%-os gazdasági bővülést várható.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Bankmonitor  |  2022. szeptember 26. 16:49
Bár a legnépszerbb lakáshitelek kamata már 7-8 százalékról indul a támogatott hiteleknek köszönheten...
MEDIA1  |  2022. szeptember 26. 16:35
A cél, hogy 1 millió ember imádkozzon három napon át az esti órákban a békéért.
Kiszámoló  |  2022. szeptember 26. 15:28
Megjelent a tájékoztató az új prémium állampapírokról. Az ötéves 0.75 százalékos prémiumot fizet, de...
Számvető  |  2022. szeptember 26. 05:12
A diszkont kincstárjegy nagyon felkapott lett az elmúlt fél évben. Ez nem is csoda, hiszen az 1 éves...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?