3 gazdasági forgatókönyv, ami megtörténhet a koronavírus-járvány lecsengése után

3 gazdasági forgatókönyv, ami megtörténhet a koronavírus-járvány lecsengése után

2020. április 22. 16:16

Több, mint két hónapja tartja izgalomban a világot a koronavírus-járvány. A gazdasági hatások lassan nem csak a hírek, hanem a megjelenő makroadatok türkében is jelentősek. Az elmúlt hetekben komoly monetáris és fiskális lépéseket láttunk a gazdaságpolitikai döntéshozóktól a világban; amelyek a beszállítói láncokon, értékláncokon keresztül más gazdaságok működésére, kilátásaira is hatással vannak. Ebben a helyzetben különösen fontos, hogy legyen egy olyan átfogó makrogazdasági iránytű, amely a járvány miatt kibontakozó mögöttes gazdasági folyamatok, illetve azok várható lefutása kapcsán ad támpontot.

A járvány hatására a pénz- és tőkepiacokon óriási kilengéseket láthattunk. A gazdasági kilátások a korábbiaknál jelentősen képlékenyebbé váltak, így a Danube Capital szakértői csapata egy rendkívül bizonytalan környezetben készítette el makrogazdasági előrejelzéseit. Az előrejelzés készítésének időszakában nem álltak még rendelkezésre ezen időszakra vonatkozóan kézzel fogható indikátorok, adatok a visszaesés mértékét illetően. Ráadásul azt sem látni egyelőre, mikor ér véget a koronavírus-járvány, mikorra áll helyre a gazdaság a járvány lecsengését követően, melyek jelentősen befolyásolják az előrejelzési pályákat.

Mindezek miatt a korábbi gyakorlattól eltérően a szakértői csapat nem csak egy előrejelzést készített, hanem egy átfogó alappálya mellett két alternatív pályát is felvázolt a magyar gazdaság vonatkozásában:

  • A Danube Capital alappályája azzal számol, hogy a járvány lecseng a második félévre, a meghozott intézkedések feloldásra kerülnek, de a keresleti és kínálati sokkok után csak lassan tér vissza a korábbi pályára a gazdaság. Az alappálya esetében a gazdaság 3-5 hónap múlva indul újra (április közepéhez képest), amelynek tükrében a hazai GDP 4%-kal csökken 2020-ban a tavalyi évhez képest. A Danube Capital várakozása szerint 2021-ben tovább folytatódik a gazdaság visszarendeződése, így összességében 3,5%-os GDP-növekedést prognosztizál 2021-re.
  • A Danube Capital első alternatív pályája azzal számol, hogy 1-2 hónapon belül, de legkésőbb június végére lecseng a járvány és akár már a járvány lecsengésének utolsó heteiben elkezdődik a gazdasági aktivitás újraindulása. Első, az alappályánál kedvezőbb feltételekkel rendelkező alternatív pálya esetében az idei évben stagnálást mutathat a hazai gazdaság, majd jövőre 3,7%-kal bővülhet a GDP 2020-hoz képest.
  • A Danube Capital második alternatív pályája szerint csak az idei utolsó negyedévre cseng le a járvány, a gazdaság 6-8 hónap múlva indul újra, így elhúzódó gazdasági visszaesésre érdemes felkészülni. Hosszú távon megmutatkoznak a globális gazdaság strukturális problémái, amelyet az egyre szűkülő mozgástérrel rendelkező fiskális és monetáris politika nem tud a hagyományos módszerekkel kezelni; komoly bizalomvesztésre számíthatunk a gazdaságban. A második alternatív pályán idén 8,2%-os GDP-visszaesésre kerül sor itthon és jövőre is csak 2,4%-os gazdasági bővülést várható.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hivatalos: ennyivel emelkedik a nyugdíj 2022-ben

2022-re 5,2 százalékos GDP növekedéssel számol a kormány a jövő évi költségvetés tervezetében, Kiderült az is, hogy 3 százalékos inflációval kalkulálnak, ennyivel emelkedhetnek a nyugdíjak...

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40