0 °C Budapest

Még több pénz járhat a devizahiteleseknek, mint gondolták

Pénzcentrum
2014. július 4. 11:02

Ugyan a devizahiteles törvénytervezet nem tér ki erre, de a visszatérítendő összeget kamatostul kell visszafizetni az ügyfelek részére a Polgári törvénykönyv szerint. Ez megemelheti a visszafizetendő pénzt, illetve a még élő hitelek esetében tovább csökkentheti a tőketartozást. Mennyivel járnak jobban a késedelmi kamattal a devizahitelesek?

Friss! Elfogadták a devizahiteles csomagot

Korábbi cikkünkben kiszámoltuk, hogy mennyi járhat vissza egy átlagos devizahitelesnek, azonban nem vettük figyelembe a késedelmi kamatokat, mivel arról a törvényjavaslat nem rendelkezik, hogy jár-e késedelmi kamat, és ha jár, akkor mekkora kamatlábbal számítják.

A tavaly bevezetett Polgári törvénykönyv (Ptk.) szerint az ilyen jellegű kártérítések során számolni kell késedelmi kamattal is, ennek kiszámítása viszont több módszerrel történhet. A devizahitelek a régi Ptk. szerint (mivel jellemzően 2013 előtt történtek, ezért ezt kell alkalmazni) abba a kategóriába esnek, ami szerint a jegybanki alapkamattal megegyező mértékű a kamatfizetés.

Milyen alapon jár kamat a visszatérítéshez?

A Ptk. kimondja azt is, hogy kártérítés esetén akkor is jár a késedelmi kamat, ha ezt előzőleg nem egyeztették le szerződésben a felek. Ennek oka, hogy nem tudhatták előre, hogy a szerződések miatt kártérítést követel az egyik fél. Lényeges, hogy már a folyósítás összege sem stimmelt és az első jogosulatlan, törlesztőrészletben megjelenő többletelvonás után is jár a késedelmi kamat az adott időponttól hátralévő futamidőre. Lényeges, hogy a már lejárt szerződéseknél (az öt éves elévülést figyelembe véve) a késedelmi kamatokat a visszafizetés időpontjáig kell számolni

Kártérítés vagy kártalanítás?
A kártalanítás akkor kell alkalmazni, amikor jogszerű kár keletkezik, vagyis jogszerű magatartás következtében keletkezik a kár. Ezzel szemben a kártérítést akkor kell fizetni, amikor jogellenes magatartás okozza a kárt. A Kúria döntése nyomán ez utóbbi áll fenn, így a bankoknak kártérítés fizetési kötelezettségük lehet, ha megszavazzák a törvényt. Kártérítés fizetéskor pedig késedelmi kamatot kell fizetni.

Kalkulációnk alapja a korábbi cikkünkben bemutatott átlagosnak mondható, 2007-ben felvett, nyolc millió forintos svájci frank alapú hitel volt. Erre számoltuk ki, hogy mekkora plusz összeget jelent az, ha az ügyfél a késedelmi kamatot is megkapja a visszatérítés összegére.


Mennyivel több jár, ha megkapom a kamatokat is?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A jegybanki alapkamattal számolva a példában ismertetett ügyfél mintegy 93 ezer forinttal kap vissza többet, ami azt jelenti, hogy összesen 1 millió 101 ezer forint lesz a számára visszajáró összeg. Várhatóan ennyivel csökken az adósság tőkerészét, ha viszont egy - az elmúlt öt évben - lezárt szerződést vizsgálunk, akkor természetesen ezt az összeget a korábbi ügyfél megkapja. A korábbi kamatszintekre való visszatéréssel együtt ez jelentősen csökkentheti a törlesztőrészleteket, így sok esetben fellélegezhetnek majd a magyar családok.

Lényeges kiemelni, hogy minden hitelszerződés egyedi, mivel a bankok által megállapított árfolyamok, és a kamatok eltérnek. Ráadásul a hitelintézetek szerződési feltételei is különböznek, így nagy különbségek lehetnek két szerződés között. A pontos számítások miatt a saját pénzintézetet érdemes felkeresni a törvények meghozatala után.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 22:19
Február 1-jén éjjel pár óráig kiesésekre lehet számítani a szolgáltatónál karbantartás miatt.
Holdblog  |  2023. január 27. 12:47
HOLD After Hours. Adásunkban halmozzuk a titulusokat, ami még jól jöhet a hajbókoló világban. De les...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?