21 °C Budapest
Digital generated image of Covid-19 cell surrounded by plexus structured shell on black background.

Új covid-gyógyszer a láthatáron: a magyar fejlesztésű készítmény hatalmas áttörést jelenthet

2023. október 22. 14:03

Antibiotikumok hatékonyságának növelésére találtak megoldást a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán - adta hírül az egyetem. Egy kutatás keretében olyan lehetséges gyógyszerhatóanyagokat állítottak elő, amelyek multirezisztens baktériumok és akár a Covid ellen is hatékonyak lehetnek. Az erről megjelent tanulmányt a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Publikációs díjjal jutalmazta.

Világszerte egyre nagyobb számban jelennek meg az úgynevezett szuperbaktériumok, a hagyományos antibiotikumoknak ellenálló, multirezisztens kórokozók, melyek főleg kórházakban, bentlakásos ápolási intézményekben, elsősorban a legyengült immunrendszerrel rendelkező betegeket támadják meg. Ezek akár halálos kimenetelű fertőzéseket, például tüdőgyulladást is okozhatnak.   

A fertőzések megállítására és kezelésére újabb és hatékonyabb hatóanyagok kifejlesztésére van szükség. A Bakai-Bereczki Ilona, a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar (DE GYTK) docense által vezetett kutatócsoport a teikoplanin nevű antibiotikum hatásának javításán és kiszélesítésén dolgozik.   

A teikoplanint utolsó bevethető szerként alkalmazzák kórházi fertőzések kezelésére, de sajnos ezen antibiotikum ellen is megjelent a baktériumok rezisztenciája. Számos baktériumtörzs teljesen ellenállóvá vált. Laboratóriumban végrehajtott kémiai módosításokkal sikerült elérnünk, hogy a teikoplanin antibiotikum-származékok a rezisztens törzsekkel szemben is meglehetősen hatásosakká váltak

– magyarázta a kutató. Kutatásaik során rájöttek továbbá, hogy bizonyos oldalláncok teikoplaninhoz való kapcsolásával vírusellenes hatású vegyületeket is elő tudnak állítani.

Bakai-Bereczki Ilona elmondta: a kutatómunka több mint tíz évvel ezelőtt influenza-ellenes hatóanyagok keresésével, előállításával indult Herczegh Pál irányításával. Később új kutatási partnereket keresve vették fel a kapcsolatot Jakab Ferenccel, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Laborjának vezetőjével, aki nyitott volt az együttműködésre, antivirális vizsgálatok elvégzésére. A potenciális hatóanyagokat először nyugat-nílusi láz ellen tesztelték, de az időközben kitört Covid-járvány miatt ez félbemaradt. Akkor a kormány által létrehozott Magyar Koronavírus-kutatási Akciócsoport tagjai lettek a Debreceni Egyetem Gyógyszerészi Kémia Tanszékének kutatói (Borbás Anikó és Bakai-Bereczki Ilona), ahol azt a feladatot kapták, hogy potenciálisan antivirális hatású vegyületeket állítsanak elő, melyeknek vizsgálták a SARS-CoV-2 ellenes hatását.    

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nagyon jó, koronavírus-ellenes hatású teikoplanin származékokat sikerült előállítanunk, amiknek az antibakteriális hatása is kitűnőnek bizonyult rezisztens baktériumokkal szemben is, ami előny a virális fertőzések során előforduló bakteriális felülfertőződések esetén

– fejtette ki a DE GYTK docense. Az új szerek hatékonyságát és hatásmechanizmusát több magyar és külföldi kutatóhellyel együttműködve is vizsgálták és igazolták. Bakai-Bereczki Ilona hangsúlyozta: a DE GYTK-n elért eredmények laborban végzett alapkutatások, vagyis nem várható tőlük, hogy rövid időn belül gyógyszer lesz belőlük, ahhoz még 10-15 év sikeres kutatásra lesz szükség.  

Tapasztalataikról a tudósok egy tudományos cikkben számoltak be, melyet néhány hete a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Publikációs díjjal jutalmazott. A 21 szerző által jegyzett tanulmány a Scientific Reportsban jelent meg. A szerzők között volt a DE GYTK több további munkatársa, Lőrincz Eszter Boglárka PhD-hallgató, Borbás Anikó és Herczegh Pál is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm