21 °C Budapest
Low section of a woman dipping toes into swimming pool at spa.

Így próbál gyógyulni, jobban aludni rengeteg magyar 2023-ban: nekik van igazuk?

2023. január 18. 19:31

A wellnessben 2023-ban még nagyobb hangsúlyt kap a megelőzés, az egészségmegőrzés, valamint a pihenés és teljeskörű regeneráció a szakemberek szerint. Sokat foglalkozunk a minőségi alvással, egyre népszerűbbek lesznek a rövid edzőgyakorlatok, és érzékszerveinket is jobban megdolgoztatjuk majd, hogy javítsuk hangulatunkat, mentális állapotunkat, enyhítsük a stresszt, segítsük a regenerációt.

Mint ahogy a divatban, úgy a wellness területén is folyamatos a fejlődés, és mindig újabb trendek kerülnek fókuszba. Idén több figyelmet fordítunk a megelőzésre és az egészségmegőrzésre, ennek részeként a minőségi alvásra, a fizikai és mentális erőnlétet támogató mozgásra, valamint a pihenést, relaxációt elősegítő wellnesskezelésekre, programokra. Krizonitsné Kaphegyi Zita, a soproni Fagus Hotel Conference & Spa spa menedzsere most néhány példával szemlélteti, milyen trendeket láthatunk 2023-ban.

Idén még többet beszélünk a jó alvásról

A pandémia óta többen panaszkodnak álmatlanságra, kialvatlanságra, vagy arra, hogy nehezen tudnak elaludni, így idén nagyobb figyelem irányul a pihentető alvásra. Az elalvást a változatos étrend és rendszeres mozgás mellett mentális gyakorlatokkal is könnyebbé tehetjük. Ilyen gyakorlat, ha lefekvés előtt leírjuk, mi történt aznap velünk. Ez ugyanis stresszoldó hatású, elősegíti a mentális ellazulást. Nyugtatóan hat, ha a lefekvés előtt már nem nézünk tévét, nem számítógépezünk, és nem nyomkodjuk telefonunkat, helyette illóolajos fürdővízben relaxálunk, majd olvasunk kicsit.

A szakértő szerint a pihentető alváshoz azonban a körülményekre is több figyelmet kell fordítanunk. Először is alakítsunk ki egy elalvási rutint, vagyis próbáljunk mindig ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni, és állítsunk össze egy kis rituálét: például elsőként mindig a pizsamát készítsük elő, majd húzzuk el a függönyt, és így tovább. Alvásunkat alvásfigyelő appal is monitorozhatjuk, így átfogó képet kaphatunk alvási szokásainkról, és hogy mire érdemes jobban odafigyelnünk. Válasszunk igényeinknek megfelelő keménységű matracot: a túl puha matracon nem kap elég támaszt a gerinc, aminek izomfeszültség, hátfájás lehet az eredménye. A túl kemény matrac sem kedvez a gerincnek, több terhelés kerül a vállakra és a csípőre. A hálóban próbáljuk meg a lehető legjobban kizárni a fényt és a zajt megfelelő függönyökkel, sötétítőkkel.

Népszerűek lesznek a rövid edzőgyakorlatok

Bár a mozgás a megelőzés és egészségmegőrzés egyik legfontosabb eszköze, sokan azért nem építik be mindennapjaikba, mert úgy gondolják, nincs rá elég idő, sem kapacitás. Nekik kifejezetten jó hír, hogy idén egyre népszerűbbek lesznek a néhány perces edzőgyakorlatok. Erre már vannak példák többek között TikTokon is, ahol az influenszerek rövid táncos vagy fitnesz-kihívásokkal jelentkeznek. Nem kell tehát többet arra hivatkozni, hogy nem fér bele az időbe, már akkor is sokat teszünk egészségünkért, ha reggel egy rövid tánccal indítjuk a napot kedvenc zenénkre, vagy tornázunk kicsit kedvenc influenszerünkkel, este pedig rövid jógagyakorlatokat végzünk – állítja a szakember. A mozgás hatására csökken a stressz és az izomfeszültség, és javul a hangulatunk.

Gyógyító hangok, fények, illatok

Mindenki tapasztalta már, milyen hatása lehet egy illatnak, színnek vagy hangnak, amire mentálhigiénés szakemberek is gyakran hívják fel a figyelmet. Segítségükkel befolyásolni tudjuk mentális és kedélyállapotunkat, amit 2023-ban a wellness világa is jobban ki fog használni. Így tehát a relaxációt, ellazulást segíteni tudjuk különböző illóolajokkal, illatgyertyákkal vagy többek között aromás fürdősókkal. Erre egyrészt a wellnessközpontokban van lehetőségünk illóolajos szaunaszeánszok vagy aromaterápiás masszázs formájában, másrészt az illatok gyógyító hatását saját otthonunkban is megtapasztalhatjuk, például, ha illóolajos fürdőt veszünk vagy illatgyertya, füstölő mellett végzünk meditációt – mutat rá a Fagus spa menedzsere. Ha nyugtatni, lecsendesíteni szeretnénk elménket többek között a levendula, a bergamott vagy épp a muskotályzsálya lesz a befutó. Ezek mindegyike stresszoldó, nyugtató és hangulatjavító hatású. Még hatásosabb, ha ehhez nyugtató meditációs zenét hallgatunk. A hangfürdő, vagyis a hangtállal végzett rezgésterápia is serkenti szerveztünk öngyógyító erejét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A fények ugyanígy segítségünkre lesznek nemcsak hangulatjavításnál, hanem a wellness- és kozmetikai kezeléseken is, hisz a különböző színimpulzusok serkentik az anyagcserét, energiával töltik fel a sejteket. Közérzetünkre is hatással vannak a különféle színű fények: például a zöld csökkenti a stresszt, nyugalmat áraszt és még az elalvásban is segít. Krizonitsné Kaphegyi Zita szerint a pezsgőfürdőből jól ismert vízmasszázs szintén jótékonyan hat testünkre, ellazítja az izmokat, élénkíti a vérkeringést. Otthoni körülmények között a hideg-meleg vizes zuhanyzással tudunk hasonló hatást elérni. Testünk átmasszírozására vagy nyújtásra pedig használhatunk akár SMR masszázshengert is.

+1. Egész napos mindent bele wellness és kényeztetés néhány órás lazítás helyett

Aki 2023-ban valóban szeretne többet foglalkozni testével és mentális egészségével, az már nemcsak egy-két órás masszázsra és szaunázásra ugrik be egy wellnessközpontba. Minimum egy hétvégére foglal szállást egy wellnesshotelbe, ahol egy teljes napot biztosan eltölt majd különböző wellness-, gyógy- és kozmetikai kezelésekkel. Szaunázás után jöhet egy relaxáló kádfürdő, egy wellness vagy ájurvéda masszázs, majd különleges test- és arcpakolások, illetve innovatív wellness technológiával végzett kezelések, mint például az anyagcserét serkentő, immunrendszert erősítő polarizált fényterápiás kezelés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm