Egyre több nő kerül ilyen helyzetbe Magyarországon: végleg lemaradhatnak a csokról, babaváróról?

Egyre több nő kerül ilyen helyzetbe Magyarországon: végleg lemaradhatnak a csokról, babaváróról?

2022. május 26. 16:02

Egyre magasabb életkorban vállalják a magyar nők első gyermeküket, ennek pedig nem csak társadalmi, hanem egészségügyi kockázatai vannak. A jelenség nemcsak Magyarországon, hanem Európában csaknem minden országban problémát jelent: az olasz nők például már átlagosan 31 éves korukban válnak anyává, míg Bulgáriában 26 éves koruk felett. Hazánkban ettől függetlenül még mindig 20-29 éves korosztályban vállalja a legtöbb nő első gyermekét, arányuk azonban folyamatosan csökken a 30-39 éves korosztályé pedig egyre emelkedik. Bár egyre több gyermek születik már házasságból, ennek hátterében valószínűleg inkább a családtámogatások feltételei állnak, mint a házasodási kedv fellendülése. 

A Központi Statisztikai Hivatal legutolsó adatai szerint a magyar nők átlagos életkora az első gyermek születésekor 28 év és 11 hónap volt 2020-ban, 2010-ben még 28,23, 2001-ben 25,33 év volt az átlag, 1990-ben pedig 22,99 év. Ez azt jelenti, hogy bő három évtized alatt közel 6 évvel tolódott ki a magyar nők átlagos életkora első gyermekük születésekor. Ennek pedig nemcsak egyéni egészségügyi vonzatai vannak, demográfiai következménye a csökkenő, majd alacsony szinten stagnáló termékenység és születésszám is.

Nemcsak Magyarországon, hanem Európában is megfigyelhető tendencia, hogy kitolódott az az életkor, amelyben a nők első gyermeküket vállalják. Ennek hátterében több összefüggő, oda-vissza ható társadalmi folyamat áll, mint például a házasságkötések csökkenő és a válások növekvő száma. A gyermekvállalás kitolódásának folyományaként egyre nő a gyermektelen nők aránya, és csökken a később vállalt gyermekek száma is. 

A demográfiai következményeken túl a kései gyermekvállalás egészségügyi kockázatokkal is jár, nő a meddőség, a vetélés, szülés közben fellépő komplikációk és kromoszómarendellenességek előfordulása. Egészségügyi szempontból a 20-29 éves kor a legjobb kor a gyermekvállaláshoz, a terhesség kevesebb nehézséggel jár, a teherbeesés esélye magasabb, jobban kezelhetők a meddőségi problémák.

Minél később vállal egy nő gyermeket, annál nagyobb az esély a vetélésre is,  és a 30-as éveiknek vége felé közeledve gyakoribb a méhen kívüli terhesség, a terhességi magas vérnyomás, a terhességi diabétesz is, valamint a császármetszéssel történő szülés aránya is egyre nő az életkorral. Legrosszabb esetben ezek a nehézségek ahhoz is vezetnek, hogy hiába is szeretne egy nő gyermeket vállalni, végképp kifut az időből. Bár az orvostudomány, meddőségi kezelések folyamatosan fejlődnek, egyelőre nem tudják a szülőképes kort jelentősen kitolni. 

Egyre később vállalnak gyermeket az európai nők

Amíg az EU-tagállamaiban 29,5 év az első gyermeküket vállaló nők átlagos életkora, Magyarországon 28,4 a legutolsó 2020-as adatok szerint. Ez nem egészen vág egybe a KSH által közölt 28,92 évvel, viszont mindkét adat alapján a magyar nők még mindig korábban vállalják első gyermeküket, mint az EU-átlag. A legkésőbbre az olasz, spanyol és svájci nők hagyják a gyermekvállalást, a legalacsonyabb pedig a bolgár, török, román nők átlagos életkora első gyermekük születésekor az Unióban. Viszont még Bulgáriában is 26 éves kor felett vállalják átlagosan első gyermeküket a nők.

Az EU-átlag 2015-ben még 29 év volt, míg Magyarországon 27,9 év, tehát ugyanúgy 6 hónappal tolódott ki 2020-ig az első gyermeküket vállaló nők életkora. A legnagyobb különbség 2015-ről 2020-ra Izlandon (1,2 év), Litvániában (1,1 év) valamint Észtországban és Írországban (1 év) mutatkozott a vizsgált időszakban, a legkisebb pedig Észak-Macedóniában és Szlovákiában (0,1 év), valamint Csehországban (0,3 év).

Ha megnézzük a környező országok statisztikáit, 2008 óta a legmeredekebb átlagéletkor-növekedést Romániában és Horvátországban láthatjuk. Magyarországon 2010 és 2014 között nem is nőtt számottevően az első gyermeküket vállaló nők átlagéletkora. Érdekes a szlovák görbe is, mely 2011-ig meredeken felfelé ível, majd egy törést követően ellaposodik. Az EU-átlaghoz a legközelebb az osztrák görbe áll:

Még mindig a 20-29 évesen válik anyává a legtöbb magyar nő

Magyarországon a KSH adatai szerint 2015-ben az első gyermeküket vállaló nők 46,3 százaléka volt 20 és 29 év között, míg a 30-39 év közötti korosztályban 41,9 százalékos volt az arányuk. 2020-ra a 20-09 éves korúak aránya 45,6 százalékra csökkent, és a 30-39 éveseké 42,7 százalékra emelkedett. Azonban ez alapján még nem fordult meg az arány, még mindig a 20-29 évesek korosztályában vállalják legtöbben az első gyermeküket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Viszont a 19 éves kor alatt anyává válók aránya 2015-ről 2020-ra 9 százalékról 7,6 százalékra csökkent. Csaknem ugyanekkora a különbség százalékpontban a 40 feletti korosztály esetében: 2,8 százalékról 4,1 százalékra nőtt az arányuk a vizsgált időszakban. 

Több esküvő = több gyermek?

Bár a házasságkötések számában sokéves rekordok dőlnek a babaváró kölcsön bevezetése óta, a statisztikák szerint a születésszámokban jelentős visszaesést hozott a 2022-es év első negyedéve. Januártól márciusig ugyanis még 20 ezer gyermek sem született Magyarországon:

Kedvező tendenciának értékelhetnénk, hogy hazánkban egyre nő a házasságból született gyermekek aránya, a legfrissebb éves adat szerint 78,3 élveszületés jutott ezer 15-49 éves házas nőre, míg a nem házasokra 20,4. Ehhez képest 2011-ben 54,9 gyermek jutott a házasokra, míg a nem házasokra 25,7 élveszületés. 2001-ben pedig 52,1 gyermek jutott a házasokra, míg a nem házasokra 23,6. Tehát nemcsak a a házasságból született gyermekek száma nőtt, hanem az ezer szülőképes korú nőre jutó élveszületések száma is. 

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a házasodási kedvvel a gyermekvállalási kedv is nőtt volna. Egyrészt a szülőképes korú nők száma egyre fogy, ahogy a népesség is. Másrészt, ha megnézzük a második grafikont, látható, hogy a családi otthonteremtési kedvezmények (CSOK) bevezetése 2015 júliusában, illetve a későbbi bővítések megdobták a házasságkötések számát. A babaváró 2019. júliusi bevezetésének hatása szintén eltagadhatatlan, a házassági statisztikák azóta is szárnyalnak. 2016-tól 2019-ig folyamatos csökkenés volt tettenérhető a születésszámokban, 2020-ban viszont ismét a 2016-os adatokat idézően sok gyermek született. 

Az előzetes KSH-adatok szerint 2021-ben tovább nőtt a házasságkötések és az élveszületések száma is, míg előbbi jelentősen, 7,3 százalékkal, míg utóbbi 0,7 százalékkal. A 2022. évi első negyedéves visszaesés pedig könnyen okozhatja, hogy a születsészámnövekedés utóbbi két évben jellemző növekvő tendenciája megtörik. Az is kérdéses még, mi lesz az egyes családtámogatások sorsa, hiszen a falusi csok (300 ezer – 10 millió forint) és a mellé igényelhető támogatott hitel (legfeljebb 15 millió forint) igénylési határideje 2022. június 30-a, december 31-ével pedig több családtámogatási forma igénylésének határideje lejár idén. Ezek közül a legfontosabb a babaváró hitel. 

Bár ígéretek már hangzottak el ezeknek a megtartásáról, a határidők meghosszabbításáról egyelőre nem esett szó. Amennyiben nem hosszabbítanak, és ezek a családtámogatási formák kivezetésre kerülnek, feltehetően az utóbbi éveket jellemző házasodási láz is alábbhagyna. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06