woman holds hands out in awe as man dives off yacht, low light

Nincs többé kifogás a kevesebbet keresők számára: nem a millióik miatt boldogabbak a gazdagok

2022. március 13. 15:09

A milliomosok fényűző életét látva gondolhatjuk azt, hogy a pénz nem minden, és nem is boldogít. Azonban egy holland felmérés szerint mégis van valami köze az anyagiaknak a jóléthez – csak nem úgy, ahogy azt elsőre gondolnánk.

Tudósok egy csapata arra volt kíváncsi, hogyan használják ki az idejüket a milliomosok másokhoz képest. A kutatókat az érdekelte, mennyiben különbözik a gazdagok munkavégzéssel, illetve szabadidejükkel töltött ideje a kevésbé tehetősökhöz képest. A tudósok nem puszta kíváncsiságból tették ezt; konkrét összefüggést kerestek a gazdagság és az egyéni boldogság között. A munkájuk eredményét az Insider foglalt össze cikkében.

A korábban ebben témában végzett kutatásokból alapvetően két dolog derült ki: az egyik, hogy határozott üsszefüggés van a vagyon és az élettel való elégedettség között. Minél gazdagabb valaki, annál boldogabb – ez elsőre logikusnak hangzik. A másik azonban, hogy kevésbé elégedettek az életükkel azok, akik a pénzt helyezik előtérbe azokhoz képest, akik a több szabadidőt választják az anyagiak helyett.

Ez alapján a milliomosok döntése a saját idejük eltöltéséről kulcsfontosságú a boldogságuk mértékében.

A milliomosok az átlagnál kicsit többet dolgoznak

A tanulmányhoz Paul Smeets és kollégai 863 holland milliomost kérdeztek meg, akiknek vagyona átlagosan 2,4 millió euró (kb. 913 millió forint) volt. Rajtuk kívül még 1 232 másik emberrel töltették ki ugyanazt a kérdőívet, nekik nagyjából 31 750 euró (12 millió forint) volt a pénzük.

A résztvevőknek először arra kellett válaszolniuk, mennyire voltak elégedettek az életükkel egy 1-től (legkevésbé) 10-ig (legjobban) terjedő skálán, valamint hogyan töltötték az idejüket az előző napon. A következő tevékenységekre szerepeltek a felmérésben: evés, munka, közlekedéssel töltött idő, szükséges tevékenységek (gyermekgondozás, főzés, bevásárlás), valamint szabaidő. A kutatók a szabaidő eltöltése szerint két csoportra osztották a szabadidős tevékenységeket: az első az aktív pihenés volt, ide sorolták a sportot, a barátokkal való találkozást, a hobbikat ás az önkéntes munkát, míg a passzív pihenéshez olyanok tartoztak, mint a tévézés, a pihenés, az alvás és a semmittevés.

Először is azt a következtetést vonták le, hogy a milliomosok átlagos időtöltése nagyjából hasonló volt az átlagjövedelemmel rendelkezőkével. Például úgyanúgy sok időt töltöttek munkával, és másokhoz hasonlóan szintén sok idejük ment el a munkába-, majd hazautazással.

A válaszaik alapján a gazdagok idejük 30%-át töltötték munkával, míg az átlagos vagyonnal rendelkezőknél ez 25% volt.

A milliomosok aktívabban töltik szabadidejüket

Voltak azért apró különbségek, hogy a két csoportnak mennyi ideje ment el a szükséges tevékenységekre. Míg a milliomosok ugyanannyit vásároltak be és főztek, mint mások, addig egy kicsit kevesebb időt töltöttek a gyermekgondozással vagy a takarítással otthon.

Azonban az igazi különbséget a szabadidő kihasználásánál találták a kutatók.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mindkét vizsgált csoport az idejének nagyjából 46%-át töltötte valamilyen szabadidős tevékenységgel, de hogy pontosan mivel, az nagyon más volt. Amíg az átlagos vagyonnal rendelkező alanyok inkább a kanapén heverésztek, tévét néztek vagy a közösségi médiát böngészték, addig a milliomosok szabadidejük nagy részében aktívak voltak: 22%-ában mozogtak, sportoltak, valamilyen hobbit űztek vagy önkénteskedtek. A többieknél ugyanez az arány csak 16% volt.

Az aktív időtöltés boldoggá tesz, míg a passzív lehangol

A legnagyobb különbség a két csoport között a szabadidejük eltöltése volt, ez játszott közre abban, miért voltak a milliomosok boldogabbak. A kutatók rámutattak, hogy az

aktív szabadidős programok közvetlen hatással bírnak az elégedettségi szintünkre. Minél aktívabb volt tehát valaki, annál jobbnak ítélte meg az életét.

Ez fordítva is érvényes volt: minél passzívabban töltötte valaki a saját idejét, annál kevésbé volt elégedett. A kutatók hangsúlyozták, hogy ez ugyanúgy érvényes volt minden résztvevőre, a keresetük mértékétől függetlenül. Ugyanakkor az is lehetséges a szakértők szerint, hogy a gazdagok vagyona befolyásolta, hogyan tekintettek a saját idejükre és hogyan osztották azt be. Nyilvánvalóan az anyagi jólét mellett könnyebb aktív szabadidős tevékenységeket megtervezni, akár olyan luxushobbikat is például, mint a vitorlázás.

Mi a helyzet itthon, mennyire vagyunk boldogok mi magyarok?

A Pénzcentrum korábban készített felmérést arról, mennyire elégedettek a magyarok életükkel. Ebből kiderült, hogy a legboldogabbak a vállalkozók, ugyanakkor a magas végzettség, a házasság és a gyermekek is mind növelték az egyéni elégedettség mértékét. Talán meglepő lehet, de földrajzilag a legtöbben boldog ember itthon Veszprém megyében lakik. Érdemes megfogadnunk a holland kutatás eredményeit is, mert sok mindenre nincs hatásunk az életben, ami befolyásolja a saját elégedettségünket, azonban az valóban a mi a döntésünk, hogy töltjük a szabadidőnket. Minél aktívabban, annál boldogabbak leszünk – állítják a kutatást készítő szakemberek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem