27 °C Budapest
Portrait of young casual businessman sitting on his desk

Ezekben a szakmákban dolgoznak a legboldogabb magyarok: ennyit ér valójában a végzettség

2022. január 11. 11:40

Ki az, aki igazán boldog ma Magyarországon? A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztjéből, melyet a tavalyi év utolsó hónapjában töltöttek ki olvasóink, az derült ki, hogy aki igazán boldog, az tanult, ameddig csak lehetett, Veszprém megyébe költözött, vállalkozó lett, megházasodott meg és vállalt pontosan 3 gyermeket. 

A tavalyi év utolsó hónapjában futott a Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje, melyben arra voltunk kíváncsiak, valójában mennyire boldog, elégedett nemzet a magyar. A nem reprezentatív kutatásban összesen 6447-en vettek részt, és fontosabb megállapításait ebben a cikkben elemeztük.

Érdemes azonban közelebbről is megvizsgálni a beérkezett adatokat, ezekből kiderül, hogy a válaszadók 36,5 százaléka alkalmazott, 35,2 százaléka nyugdíjas, 11,2 százaléka közalkalmazott és 11,6 százaléka vállalkozó. Kitöltötték még munkanélküliek, GYES-en lévők és tanulók is, de jóval kisebb arányban.

Leginkább a vállalkozók vallották boldognak magukat, ők átlagosan 7,03 pontot adtak maguknak egy 10-es skálán. Ugyanakkor, ha megnézzük, a hivatalos adatokat, úgy tűnik, az alkalmazottakhoz képest, szinte csak egy maroknyian vállalkoznak az országban. A KSH legfrissebb, 2020-as adatai szerint 4 millió 603 ezer aktív munkaerőpiaci szereplő közül 4 millió 56,6 ezer alkalmazott! Valamivel több, mint 179 ezer fő társas vállalkozás tagja, és 351 ezren egyéni vállalkozók, tehát

összesen a dolgozó 13 százaléka nem alkalmazott, holott az adatok alapján, ők valamivel boldogabbak, elégedettebbek az életükkel.

Központi kormányzati törekvés, hogy minél többen válasszák ezt az formát: legyenek önfoglalkoztatók, és teremtsenek további munkahelyeket. Ennek előmozdítása érdekében 2022. január 1-től megszűnt a bérjövedelmek után fizetendő, 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás, a szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke 2,5 százalékkal csökkent.

Az Eurostat adatai alapján nem állunk rosszul: a 100 lakosra jutó vállalatok száma alapján Magyarország az EU 27 országa között a kilencedik helyen áll, ugyanakkor itthon túl sok túl kicsi, alacsony hatékonysággal működő cég van. Arról nem is beszélve, hogy a legfrissebb adatok alapján ugyan 2021 december közepéig több mint 32 ezer új társas vállalkozás jött létre Magyarországon, de közülük csak minden ötödik számít új szereplőnek. A többi új vállalkozás korábbi vállalkozásokhoz köthető vagy tulajdonosokon vagy címkapcsolatokon keresztül. Érdekes módon a koronavírus járvány sem törte meg a korábbi trendet e tekintetben, az elmúlt 2 évben hasonlóan alakult az új szereplők aránya, mint a járványt megelőző években. Mindössze 21 százalékuk olyan, amely sem címkapcsolattal, sem személyi kapcsolattal nem köthető korábbi vállalkozáshoz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mennyire vagy elégedett a munkáddal, hivatásoddal?

A 7. kérdés arra vonatkozott, a kitöltő mennyire elégedett a munkájával, hivatásával. A Pénzcentrum felmérésében résztvevők átlagosan erre a kérdésre 6,5 pontot adtak maguknak, a férfiak 0,2 ponttal többet, mint a nők.

Érdekes megnézni, hogy mely foglalkozástípusok értékelték legtöbbre saját munkájukat: természetesen a vállalkozók, ők átlagosan 7,75 pontot adtak maguknak. Másodikak a friss anyukák lettek, a Gyesen lévők átlagosan 6,89 pontra értékelték saját hivatásukat, harmadikak a még reményekkel teli tanulók, negyedikek lettek a nyugdíjasok, és csak 5. és 6. helyen értékelték magukat a közalkalmazottak és az alkalmazottak. A munkanélküliek az utolsó helyen vannak.

Veszprémben sincs több vállalkozó

És habár a felmérésben az jött ki, hogy a Veszprém megyei vállalkozók a legboldogabbak, nem ebben a megyében tartják számon a legtöbbet: ezer lakosra jutó vállalkozások száma az országban 189 volt 2021. júniusában, Budapesten 246 darab, addig Veszprém az átlag alatti számot ért el a 171 darabbal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 19. péntek
Emília
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem