7 °C Budapest
A pharmacist checking a customers blood sugar levels with an insulin pen. cimlapi

1,1 millió magyart érint ez a népbetegség: könnyen felemésztheti a fiatalok megtakarítását

2021. november 13. 16:55

A cukorbetegség világszerte folyamatosan növekvő veszélyt jelent az emberek egészségére, a Nemzetközi Diabétesz Szövetség adatai szerint a 20-79 éves korosztályban 537 millió felnőtt él diabétesszel. A Központi Statisztikai Hivatal 2019-es adatai szerint hazánkban 1,1 millió felnőtt embert érint a betegség. Az elmúlt években egyre többet költenek diabetológiai, elsősorban megelőzési célokra.

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség előrejelzése szerint a jelenleg cukorbetegségben érintett emberek száma tovább nő a következő években. Most 537 millió ember él diabétesszel világszerte, de ez a szám 2030-ra elérheti a 643 milliót, 2045-re pedig az előrejelzések szerint várhatóan 784 millió lesz. Az érintettek száma Magyarországon is magas, a KSH adatai szerint 2019-ben 1,1 millió volt a felnőtt lakosság körében.

Az OTP Egészségpénztár adataiból az látszik, hogy 2019 és 2020 között 13%-kal nőtt a diabetológiai szolgáltatásokra fordított összeg. Elengedhetetlenül fontos a megelőzés, illetve az is, hogy a betegséget mielőbb felismerjék és kezeljék, így az akár hosszú távon is kordában tartható. A pénztár nyilvántartásából az is látszik, hogy a legtöbb esetben a fiatalabb, 31-50 év korosztály képviselői fordítják egészségpénztári megtakarításaikat diabetológiai vizsgálatokra. 2019-ben a szolgáltatás kapcsán benyújtott számlák 66%-a, míg tavaly a 68%-a érkezett az adott korcsoport képviselőitől.

Az elmúlt évek adatai alapján azt látjuk, hogy a pénztártagok körében már a 31-50 éves korosztály is egyre tudatosabb volt, egyre nagyobb mértékben használták egészségcélú megtakarításaikat diabetológiai szolgáltatásokra. Az idei első féléves adatainkból pedig az látszik, hogy a 31-40 éves korcsoport tagjai használták legtöbb esetben számlájuk egyenlegét ilyen kiadásokra

– mondta Kovács Tamás Attila, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vizsgálatokon kívül akár a különböző gyógyszerek vagy olyan gyógyászati segédeszközök, mint a vércukorszintmérő vagy a tesztcsík költsége is elszámolható az egészségpénztári számla terhére. Ráadásul egészségkártyával történő fizetés esetén a pénztártagnak nincs további, adminisztrációs teendője, az elszámolás folyamatát az egészségpénztár és partnere közvetlenül rendezi.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem