A pharmacist checking a customers blood sugar levels with an insulin pen. cimlapi

1,1 millió magyart érint ez a népbetegség: könnyen felemésztheti a fiatalok megtakarítását

2021. november 13. 16:55

A cukorbetegség világszerte folyamatosan növekvő veszélyt jelent az emberek egészségére, a Nemzetközi Diabétesz Szövetség adatai szerint a 20-79 éves korosztályban 537 millió felnőtt él diabétesszel. A Központi Statisztikai Hivatal 2019-es adatai szerint hazánkban 1,1 millió felnőtt embert érint a betegség. Az elmúlt években egyre többet költenek diabetológiai, elsősorban megelőzési célokra.

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség előrejelzése szerint a jelenleg cukorbetegségben érintett emberek száma tovább nő a következő években. Most 537 millió ember él diabétesszel világszerte, de ez a szám 2030-ra elérheti a 643 milliót, 2045-re pedig az előrejelzések szerint várhatóan 784 millió lesz. Az érintettek száma Magyarországon is magas, a KSH adatai szerint 2019-ben 1,1 millió volt a felnőtt lakosság körében.

Az OTP Egészségpénztár adataiból az látszik, hogy 2019 és 2020 között 13%-kal nőtt a diabetológiai szolgáltatásokra fordított összeg. Elengedhetetlenül fontos a megelőzés, illetve az is, hogy a betegséget mielőbb felismerjék és kezeljék, így az akár hosszú távon is kordában tartható. A pénztár nyilvántartásából az is látszik, hogy a legtöbb esetben a fiatalabb, 31-50 év korosztály képviselői fordítják egészségpénztári megtakarításaikat diabetológiai vizsgálatokra. 2019-ben a szolgáltatás kapcsán benyújtott számlák 66%-a, míg tavaly a 68%-a érkezett az adott korcsoport képviselőitől.

Az elmúlt évek adatai alapján azt látjuk, hogy a pénztártagok körében már a 31-50 éves korosztály is egyre tudatosabb volt, egyre nagyobb mértékben használták egészségcélú megtakarításaikat diabetológiai szolgáltatásokra. Az idei első féléves adatainkból pedig az látszik, hogy a 31-40 éves korcsoport tagjai használták legtöbb esetben számlájuk egyenlegét ilyen kiadásokra

– mondta Kovács Tamás Attila, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A vizsgálatokon kívül akár a különböző gyógyszerek vagy olyan gyógyászati segédeszközök, mint a vércukorszintmérő vagy a tesztcsík költsége is elszámolható az egészségpénztári számla terhére. Ráadásul egészségkártyával történő fizetés esetén a pénztártagnak nincs további, adminisztrációs teendője, az elszámolás folyamatát az egészségpénztár és partnere közvetlenül rendezi.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?