27 °C Budapest
Megszűnt a tilalom: jöhet a felmondási hullám a magyar egészségügyben

Megszűnt a tilalom: jöhet a felmondási hullám a magyar egészségügyben

2021. június 15. 09:01

Rengeteg egészségügyi dolgozó tervez felmondani, az ezt tiltó korlátozás a mai nappal vesztette érvényét. Egy felmérés szerint pedig a megkérdezett egészségügyisek 48 százaléka mondana fel, 8 százalék pedig nyugdíjba vonulna.

Szomorú képet fest a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) felmérése, amelyre 1200 egészségügyi dolgozó válaszolt: közülük ugyanis nyolc százaléknyian a nyugdíjazásukat, 48 százaléknyian pedig a felmondásukat tervezik, amint megszűnik a felmondási tilalom.

A Népaszava emlékeztet, június 15-től szűnik meg az a korlátozás, ami november óta tiltotta, hogy az egészségügyi dolgozók a veszélyhelyzet ideje alatt felmondjanak. Azóta egyszer, az egészségügyi szolgálati jogviszony márciusi bevezetésekor volt lehetőségük az egészségügyben dolgozóknak elhagyni a pályájukat, akkor mintegy 5000 egészségügyi dolgozó élt is a lehetőséggel.

A FESZ felmérése szerint a távozásukat tervezőknek kevesebb mint a fele maradna az egészségügyben. Ők vagy itthon egy másik állami vagy magánintézményben, esetleg külföldön vállalnának munkát - a többiek a pályát is elhagynák.

Az elmúlt hónapokban a szakszervezetet is sokan keresték, hogy szeretnének munkahelyet változtatni, hogyan lehetne elhagyni az ágazatot

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– mondta a lapnak Soós Adrianna, a FESZ elnöke. Szerinte az alacsony bér, a szolgálati jogviszony hátrányai és az alacsony fizetés a leggyakoribb okai a tervezett távozásnak. Sokakat zavar az is az elnök szerint, hogy a másodállások munkáltatói engedélyezésekor túl sok részletes, olykor a magánéletüket is firtató adatot kérnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. augusztus 4. 13:54