27 °C Budapest
Rengetegen kisgyerek kapott már ilyen oltást: a koronavírus ellen is hatásos lehet

Rengetegen kisgyerek kapott már ilyen oltást: a koronavírus ellen is hatásos lehet

2021. június 7. 10:27

A hazánkban gyermekkorban kötelezően adott oltások közül több is hatásos lehet a koronavírussal szemben, derült ki egy kutatásból.

Az élő, legyengített kórokozót tartalmazó oltások, mint a BCG (a tuberkulózis elleni), a kanyaró vagy a gyermekbénulás elleni vakcina, olyan immunválaszt képesek kiváltani, amely más fertőző betegségekkel, köztük a koronavírussal szemben is immunitást tudnak adni egy friss kutatás eredménye szerint. Úgy tűnik, azok az emberek, akik egy vagy több ilyen típusú oltást kaptak, de a koronavírus elleni vakcinákhoz azok nehéz elérhetősége miatt nem tudnak hozzájutni, mégiscsak rendelkezhetnek valamilyen szintű védelemmel, írja a MedicalXpress.

A legyengített kórokozós vakcinák tartalmazzák a fertőzést okozó patogént: az oltások nemcsak megelőzik a megbetegedés kialakulását, de akár élethosszig tartó védelmet is nyújthatnak azzal szemben. A PNAS-ben publikált tanulmány szerint feltörekvőben levő vírusokkal szemben is védelmet jelenthet az, ha valaki legyengített kórokozós oltásokat vett fel korábban. A legyengített kórokozók életben maradnak a testbe beadva és így váltanak ki immunválaszt, ahhoz ugyanakkor túlzottan gyengék, hogy megbetegedést is kialakítsanak.

Stanley Plotkin, a rubeola-vakcina kifejlesztője szerint még hónapokig nem férnek majd hozzá a fejlődő országok lakosai a koronavírus elleni oltásokhoz: az ő immunrendszerüket például BCG-oltással lehetne stimulálni. "Bizonyos oltóanyagok nem specifikus védőhatását számos tanulmány bizonyította: amíg nincs elegendő oltóanyag a koronavírus ellen ahhoz, hogy a világon mindenkit immunizáljanak, a nem specifikus immunitás kihasználása életeket menthet" - mondja Plotkin.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vedd fel a harcot! (x)

Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?