31 °C Budapest
Single mother playing with her daughter in the park

Egyre később vállalnak gyermeket a magyar nők: sokszor már az egészségük a tét

2021. május 2. 16:33

Az Európai Unió országaiban 2019-ben az első gyermeküket vállaló nők életkora 95,15 százalékban 20 és 39 éves koruk közé esett. Az első szülés időpontjában mindössze 3,54 százalék az aránya azoknak a nőknek, akik még nem múltak el 20 évesek. A 40 évesen, vagy afelett szülők aránya pedig az Eurostat legutolsó adatai szerint 4,22 százalék volt. Magyarországon viszont jóval magasabb a fiatal anyák aránya, mint az EU-ban: 7,87 százalék. Azoké a magyar nőké viszont, akik 40 felett vállalják első gyermeküket, már közelebb áll az átlaghoz. Az utóbbi években arányuk folyamatosan emelkedett, ez pedig együtt jár az egészségügyi kockázatok növekedésével is.

Május első vasárnapja az anyák napja. De mikor lesz egy őből anya? A statisztikai adatok szerint évről évre egyre később. Számos európai országban 1,5 százalék alatt marad azoknak a nőknek az aránya, akik 20 éves koruk előtt vállalnak gyereket. Svájvban, Dániában és Olaszországban még az 1 százalékot sem éri el az arányuk. Ami inkább jellemző, az a 2-3 százaléka a szülő nőknek a legtöbb országban. Az EU-s, 3,54 százalékos átlagot valószínűleg a magyar adat is jócskán felfelé húzza: csak a szlovák, román és bolgár fiatal anyák aránya volt magasabb 2019-ben.

Mindeközben egyre emelkedik azoknak az aránya, akik 40 felett vállalnak gyermeket. 2015-ben még 3,72 százalék volt az arányuk az EU-ban, 2018-ra ez 4,22-re emelkedett. Ebben a statisztikában Spanyolország (9,7%), Olaszország (8,82%) és Görögország (7,96%) járnak az élen, a sort pedig Szlovákia (1,95%), Litvánia (1,79%) és Lengyelország (1,78%) zárja. A magyar adat (4,03%) szorosan az uniós átlag (4,22%) sarkában van.

Az Eurostat adatbázisából szintén kiderül: Magyarországon évek óta nő azok aránya, akik 40 felett vállalnak gyermeket, és általában egyre kijebb tolódik az anyák átlagéletkora első gyermekük születésekor. (Az EU-ban átlagosan 29,4, Magyarországon 28,3 évesek voltak a nők első gyermekük születésekor 2019-ben. Tíz év alatt 27,4 százalékról indulva csaknem egy teljes évvel többet mutat a satisztika.) Hazánkban azok aránya, akik 40 évesen vagy afölött vállalják első gyermeküket, 2015-ben még 2,85 százalék volt, ami 2019-re több mint 1 százalékponttal, 3,95-re nőtt:

Az is látható a magyar adatokból, hogy a 20 év alattiak aránya pedig fokozotasan csökken. A 20-29 évesek korosztálya egy hajszállal csökkent, és a 30-39 éveseké egy kevéssel nőtt, de nincs számottevő elmozdulás.

Mi áll a háttérben?

Az MNB nemrégiben megjelent áttekintése szerint, amely a magyar demográfiai mutatók javításának lehetőségeivel foglalkozott, az átlagos gyermekvállalási kor kitolódásában szerepet játszhat a lakhatás és az egyének egészségügyi helyzete is. Minél később jutnak hozzá a párok a gyermekvállaláshoz szükséges lakhatáshoz, annál rövidebb lesz a tervek megvalósulásához rendelkezésre álló termékeny évek száma.

Emellett megállapították: a gyermekvállalás tervezett időhöz képesti kitolódásának gyakran egészségügyi okai vannak. Ráadásul szakértői becslések szerint napjainkban a nők és a férfiak 10-10 százaléka küzd különféle termékenységi problémákkal, a korábbi 6 százalékos becslésekkel szemben. Vagyis folyamatosan növekszik az olyan párok száma is, ahol legalább az egyik félnek gondja van a megtermékenyüléssel.

A termékenységi problémákkal a másik oldalról is összefüggésben áll a magasabb életkor. Kutatások szerint az idősebb anyákat sokkal inkább veszélyezteti a vetélés is, mint a fiatalabbakat. Egy a Brit Orvosi Folyóiratban (BMJ) publikált kutatás szerint a vetélés esélye 25-29 éves anyák esetében a legkisebb, pusztán 10 százalék, a 30-as éveik elején járó nők esetében 1 százalékponttal több. Viszont a 35-39 éveseknél már 17 százalékra nő a kockázat, a 40-es éveik elején járó nőknél pedig már 32 százalékra, 45 felett pedig 54 százalékra.

Viszont nem csak a pénzügyi helyzet, vagy egészségügyi problémák miatt tolódik ki későbbre az első gyermek vállalásának ideje. Bár a házassági statisztikákat nagyban javította a házassághoz kötött családtámogatási intézkedések - köztük is főként a babaváró hitel - bevezetése, a pár találás már eleve feladja a leckét magyaroknak. Erre vonatkozóan viszonylag kevés magyar adat áll rendelkezésre, tudjuk, hogy a 2011-es népszámlálás időpontjában 201 ezer (12 százalék) 20 és 39 év közötti szingli élt az országban, ami 62 ezer fővel több, mint a 2001-es népszámlálás idejében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egy tavalyi kutatás rámutatott, hogy a 2016. évi mikrocenzus adatai szerint a párkapcsolaton alapuló háztartások aránya 2011 után emelkedett, míg az egyszemélyeseké csökkent. Viszont még így is tízből három háztartás egyszemélyes volt.

Mi a kockázata a késői szülésnek?

Már említettük, hogy az életkorral a vetélés kockázata is emelkedik, azonban más egészségügyi hatásai is lehet a terhességnek későbbi életkorban az anyára és a magzatra egyaránt. Azonban emiatt kár aggódni, megfelelő szűrésekkel, elővigyázatossággal ezeknek legnagyobb része kiküszöbölhető. Mindössze jobb tudni, ha valaki 35 éves kora után vállal gyermeket, mire kell jobban figyelnie. 

Terhességi cukorbetegség: ez a rendellenesség a terhesség alatt jelentkezhet, és az anyagcserét befolyásolja. A növekvő életkorral egyre nagyobb rá a nők esélye, azonban a fiataloknak is ugyanannyira oda kell erre figyelni! A várandósok általában ezt megfelelő étrenddel és testmozgással kordában tudják tartani, viszont ha nem ügyelnek kellőképpen, az anyagcserezavar a terhesség után is megmaradhat.

Kromoszóma-rendellenességek: az életkorral nőhet a különféle kromoszóma-rendellenességek kialakulásának a kockázata is (pl. a Down-, Patau szindróma, Edwards-kór). Ezért aki idősebb korban vállal gyermeket, annak javasolt néhány további szűrővizsgálat ezek felderítésére.

Magasabb életkorban a terhesek hajlamosabbak továbbá trombózis, magzatvíz embólia, magas vérnyomás kialakulására. Jellemzőbb náluk a császármetszés, gyakoribbak a szülés közbeni komplikációk, és korai fájások is gyakrabban jelentkeznek. Ez azért is van így, mert általában a szervezet már nem olyan strapabíró, az izmok, ínszalagok nem olyan rugalmasak, mint fiatal korban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 26. 16:10