2 °C Budapest
Single mother playing with her daughter in the park

Egyre később vállalnak gyermeket a magyar nők: sokszor már az egészségük a tét

2021. május 2. 16:33

Az Európai Unió országaiban 2019-ben az első gyermeküket vállaló nők életkora 95,15 százalékban 20 és 39 éves koruk közé esett. Az első szülés időpontjában mindössze 3,54 százalék az aránya azoknak a nőknek, akik még nem múltak el 20 évesek. A 40 évesen, vagy afelett szülők aránya pedig az Eurostat legutolsó adatai szerint 4,22 százalék volt. Magyarországon viszont jóval magasabb a fiatal anyák aránya, mint az EU-ban: 7,87 százalék. Azoké a magyar nőké viszont, akik 40 felett vállalják első gyermeküket, már közelebb áll az átlaghoz. Az utóbbi években arányuk folyamatosan emelkedett, ez pedig együtt jár az egészségügyi kockázatok növekedésével is.

Május első vasárnapja az anyák napja. De mikor lesz egy őből anya? A statisztikai adatok szerint évről évre egyre később. Számos európai országban 1,5 százalék alatt marad azoknak a nőknek az aránya, akik 20 éves koruk előtt vállalnak gyereket. Svájvban, Dániában és Olaszországban még az 1 százalékot sem éri el az arányuk. Ami inkább jellemző, az a 2-3 százaléka a szülő nőknek a legtöbb országban. Az EU-s, 3,54 százalékos átlagot valószínűleg a magyar adat is jócskán felfelé húzza: csak a szlovák, román és bolgár fiatal anyák aránya volt magasabb 2019-ben.

Mindeközben egyre emelkedik azoknak az aránya, akik 40 felett vállalnak gyermeket. 2015-ben még 3,72 százalék volt az arányuk az EU-ban, 2018-ra ez 4,22-re emelkedett. Ebben a statisztikában Spanyolország (9,7%), Olaszország (8,82%) és Görögország (7,96%) járnak az élen, a sort pedig Szlovákia (1,95%), Litvánia (1,79%) és Lengyelország (1,78%) zárja. A magyar adat (4,03%) szorosan az uniós átlag (4,22%) sarkában van.

Az Eurostat adatbázisából szintén kiderül: Magyarországon évek óta nő azok aránya, akik 40 felett vállalnak gyermeket, és általában egyre kijebb tolódik az anyák átlagéletkora első gyermekük születésekor. (Az EU-ban átlagosan 29,4, Magyarországon 28,3 évesek voltak a nők első gyermekük születésekor 2019-ben. Tíz év alatt 27,4 százalékról indulva csaknem egy teljes évvel többet mutat a satisztika.) Hazánkban azok aránya, akik 40 évesen vagy afölött vállalják első gyermeküket, 2015-ben még 2,85 százalék volt, ami 2019-re több mint 1 százalékponttal, 3,95-re nőtt:

Az is látható a magyar adatokból, hogy a 20 év alattiak aránya pedig fokozotasan csökken. A 20-29 évesek korosztálya egy hajszállal csökkent, és a 30-39 éveseké egy kevéssel nőtt, de nincs számottevő elmozdulás.

Mi áll a háttérben?

Az MNB nemrégiben megjelent áttekintése szerint, amely a magyar demográfiai mutatók javításának lehetőségeivel foglalkozott, az átlagos gyermekvállalási kor kitolódásában szerepet játszhat a lakhatás és az egyének egészségügyi helyzete is. Minél később jutnak hozzá a párok a gyermekvállaláshoz szükséges lakhatáshoz, annál rövidebb lesz a tervek megvalósulásához rendelkezésre álló termékeny évek száma.

Emellett megállapították: a gyermekvállalás tervezett időhöz képesti kitolódásának gyakran egészségügyi okai vannak. Ráadásul szakértői becslések szerint napjainkban a nők és a férfiak 10-10 százaléka küzd különféle termékenységi problémákkal, a korábbi 6 százalékos becslésekkel szemben. Vagyis folyamatosan növekszik az olyan párok száma is, ahol legalább az egyik félnek gondja van a megtermékenyüléssel.

A termékenységi problémákkal a másik oldalról is összefüggésben áll a magasabb életkor. Kutatások szerint az idősebb anyákat sokkal inkább veszélyezteti a vetélés is, mint a fiatalabbakat. Egy a Brit Orvosi Folyóiratban (BMJ) publikált kutatás szerint a vetélés esélye 25-29 éves anyák esetében a legkisebb, pusztán 10 százalék, a 30-as éveik elején járó nők esetében 1 százalékponttal több. Viszont a 35-39 éveseknél már 17 százalékra nő a kockázat, a 40-es éveik elején járó nőknél pedig már 32 százalékra, 45 felett pedig 54 százalékra.

Viszont nem csak a pénzügyi helyzet, vagy egészségügyi problémák miatt tolódik ki későbbre az első gyermek vállalásának ideje. Bár a házassági statisztikákat nagyban javította a házassághoz kötött családtámogatási intézkedések - köztük is főként a babaváró hitel - bevezetése, a pár találás már eleve feladja a leckét magyaroknak. Erre vonatkozóan viszonylag kevés magyar adat áll rendelkezésre, tudjuk, hogy a 2011-es népszámlálás időpontjában 201 ezer (12 százalék) 20 és 39 év közötti szingli élt az országban, ami 62 ezer fővel több, mint a 2001-es népszámlálás idejében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egy tavalyi kutatás rámutatott, hogy a 2016. évi mikrocenzus adatai szerint a párkapcsolaton alapuló háztartások aránya 2011 után emelkedett, míg az egyszemélyeseké csökkent. Viszont még így is tízből három háztartás egyszemélyes volt.

Mi a kockázata a késői szülésnek?

Már említettük, hogy az életkorral a vetélés kockázata is emelkedik, azonban más egészségügyi hatásai is lehet a terhességnek későbbi életkorban az anyára és a magzatra egyaránt. Azonban emiatt kár aggódni, megfelelő szűrésekkel, elővigyázatossággal ezeknek legnagyobb része kiküszöbölhető. Mindössze jobb tudni, ha valaki 35 éves kora után vállal gyermeket, mire kell jobban figyelnie. 

Terhességi cukorbetegség: ez a rendellenesség a terhesség alatt jelentkezhet, és az anyagcserét befolyásolja. A növekvő életkorral egyre nagyobb rá a nők esélye, azonban a fiataloknak is ugyanannyira oda kell erre figyelni! A várandósok általában ezt megfelelő étrenddel és testmozgással kordában tudják tartani, viszont ha nem ügyelnek kellőképpen, az anyagcserezavar a terhesség után is megmaradhat.

Kromoszóma-rendellenességek: az életkorral nőhet a különféle kromoszóma-rendellenességek kialakulásának a kockázata is (pl. a Down-, Patau szindróma, Edwards-kór). Ezért aki idősebb korban vállal gyermeket, annak javasolt néhány további szűrővizsgálat ezek felderítésére.

Magasabb életkorban a terhesek hajlamosabbak továbbá trombózis, magzatvíz embólia, magas vérnyomás kialakulására. Jellemzőbb náluk a császármetszés, gyakoribbak a szülés közbeni komplikációk, és korai fájások is gyakrabban jelentkeznek. Ez azért is van így, mert általában a szervezet már nem olyan strapabíró, az izmok, ínszalagok nem olyan rugalmasak, mint fiatal korban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem