Health care, Blood test,Blood research

Ilyen esetben hatástalan az oltás: pénzkidobás a drága teszt

2021. április 27. 09:59

Miután megkapták az oltást, sokan attól tartva, hogy nem alakult ki náluk a védettség, ellenőrzésként ellenanyagtesztet végeztetnek. Csakhogy nem mindegy, milyen vakcina esetén milyen tesztet végeznek: ha nem a megfelelő antitestet szűrik, védettség esetén is negatív értéket fognak kapni. Kacskovics Imre, az ELTE Természettudományi Karának dékán elmondta, hogy például a  Pfizer és a Szputnyik S-protein specifikus antitestet termel, erre kell az oltottaknak tesztelni magukat.

Kacskovics Imre immunológus az ATV-nek elmondta: bízik abban, hogy az átoltottság növekedésével csökkenni fog a fertőzöttek száma. A kormány által a Facebookon megjelentetett összesítő táblázat az egyes vakcinák hatásosságáról, Kacskovics Imre úgy véli, minden vakcina jól szerepel. Viszont az összehasonlítás szempontjából nem mindegy például melyik oltás után mennyi idő telt.

Sokakat bizonytalanít el az, hogy gyakran emlegetik a vakcinák hatékonysági mutatóját, amelyet a tesztelés utolsó fázisában elértek velük, mint afféle versenyt. Ebben a Moderna és Pfizer van az élen, közepes az Astra, viszont a Johnson & Johnson "csak" 66%-os. Szakértők azt már korábban is hangsúlyozták, hogy ez a fajta összehasonlítás mitől fals. Az új táblázattal viszont nemhogy tisztázná, hogy mindegyik vakcina hatékony, hanem csak további kérdéseket vet fel.

Karikó Katalin, a Pfizer-vakcina kifejlesztésében kulcsszerepet játszó magyar származású tudós saját Facebook oldalán úgy kommentálta a táblázatot: "Még kutatónak sem kell lenni ahhoz, hogy valaki realizálja, megfelelő kontrollal lehet csak összehasonlítani valamit." Az adatok szerint a Pfizer-vakcinával történő oltás után többen betegedtek meg, és kétszer annyian haltak meg, mint a Sinopharm-vakcina után, viszont sehol sem írják az oltottak életkorát, egészségügyi állapotát, vagy hogy mennyi idő telt el az oltást követően.

Karikó Katalin felhívta a figyelmet: a Pfizer-BioNTech oltóanyagával oltanak a legrégebben Magyarországon, 2020. december vége óta, melyet jellemzően idősek, krónikus betegségben szenvedők kaptak. A kínai vakcinát viszont alapbetegségben nem szenvedők kapták, akik nemcsak egészségesebbek voltak, de fiatalabbak is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezért az fals negatív eredményt az oltást ellenőrző teszt

Kacskovics Imre az immunológus az ellenanyag-tesztekkel kapcsolatban azt mondta: fontos, hogy a tesztet végeztető illetőt melyik vakcinával oltották be. Például a Pfizer és a Szputnyik S-protein specifikus antitestet termel, itt ezt kell tesztelni, ugyanis – ha nem jó tesztet választanak –, lehet, hogy az illető negatív eredményt kap, ami hamis. A szakember azt tanácsolta, ha valaki ilyen tesztet szeretne elvégeztetni, a laborban mindenképpen mondja meg, milyen vakcinát kapott.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy minden ember szervezete eltérő időzítéssel válaszol az oltásokra, ezért érdemes várni akár 3-4 hetet is a második oltás után, mielőtt teszteltetünk. Sőt, az is előfordulhat, hogy a teszt nem jelez antitestet, de az illető védett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm