8 °C Budapest
Pills close-up on a blue background. Variety of tablets close-up. Bright blue background

Indulhat a roham a patikákban: már vény nélkül kapható ez a népszerű fájdalomcsillapító

2021. április 16. 10:15

Ezen a héten vény nélkül kaphatóvá vált a Quarelin, az egyik népszerű, korábban receptköteles fájdalomcsillapító. Az erős vagy egyéb kezelésre nem reagáló fejfájás, enyhe és közepes erősségű migrénes roham kezdeti szakaszára alkalmazható metamizol-nátrium, drotaverin-hidroklorid és koffein tartalmú gyógyszert ezentúl nem kell felíratni az orvossal.

A Pénzcentrum arról értesült, hogy a gyógyszertárakban már vény nélkül is meg lehet vásárolni az egyik legnépszerűbb, korábban receptköteles fájdalomcsillapítót, a Quarelint. Azóta több patika megerősítette lapunknak, hogy a gyógyszert már recept nélkül is meg tudják vásárolni a betegek. A metamizol-nátrium, koffein, és drotaverin-hidroklorid hatóanyagú tabletta a gyártó, a Sanofi weboldalán fellelt információk alapján ezen a héten vált vény nélkül kiadhatóvá.

A Quarelin erős vagy egyéb kezelésre nem reagáló fejfájás, illetve enyhe és közepes erősségű migrénes roham kezdeti szakaszában a fájdalom csillapítására szolgáló kombinált készítmény. Ugyanakkor a betegtájékoztató azt javasolja:

a Quarelin tabletta alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Különösen fontos az is, hogy a metamizol és koffein tartalmát figyelembe vegye a beteg alkalmazás előtt, aki eddig nem szedett Quarelint. Más gyógyszerekkel való együttes szedés esetén ugyanis fennállhat a polifarmácia veszélye, több gyógyszer általi megengedett hatóanyag túllépés. A gyógyszerekben lévő koffein pedig hatással van a szervezetre, akár a kávéban, teában található, így érdemes úgy szedni, hogy közben kerüljük a túlzott koffein bevitelt más forrásból.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Quarelin több más metamizol hatóanyagú gyógyszer mellett még 2007-ben vált vénykötelessé. A hír hallatán a magyar betegek megrohamozták a patikákat, hogy még recept nélkül vásárolhassanak be a pirulákból. Azóta már több más fájdalomcsillapítóval kapcsolatban enyhült a szigor: tavaly februárban tíz metamizol hatóanyagú fájdalomcsillapító vény nélküli kiadását engedélyezte a magyar gyógyszerhatóság, köztük az Algopyrinét. Most ezen gyógyszerekhez csatlakozott a Quarelin is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem