2 °C Budapest
Doctor holding vaccine or some medication in the syringe, preparing for injection for a pregnant woman during a medical procedure in the clinic, close-up view

Így döntik el a háziorvosok, melyik kismama kapjon sürgősen koronavírus elleni oltást

MTI
2021. április 4. 18:03

A háziorvosok ki tudják szűrni a különösen veszélyeztetett kismamákat, akiknél sürgető, hogy megkapják a koronavírus elleni védőoltást - közölté a koronavirus.gov.hu oldalon.

Azért is tartják mindenképpen indokoltnak a háziorvosok bevonását az oltás megszervezésébe, mert a várandósok és magzatuk egészsége védelméért mindenképpen szükséges az előzetes orvosi konzultáció és egyéni mérlegelés az olthatóságról. A háziorvosok megkapták a várandósok oltásával kapcsolatos szakmai ajánlásokat, így ismerik a rizikófaktorokat is, amelyek megléte esetén kifejezetten javasolt a várandós oltása. Így a praxisukhoz tartozó várandósok közül ki tudják szűrni a különösen veszélyeztetett kismamákat, akiknek sürgetőbb az oltása - emelték ki.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az oltást kérő várandósok előbb regisztráljanak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, és ezt követően tájékoztassák háziorvosukat oltási szándékukról. A háziorvos megszervezi az oltásukat a kórházi oltóponton, ahol a Pfizer-vakcinát kaphatják meg. Ha rendelkezésre áll Moderna-vakcina, akkor akár háziorvosi rendelőben is beadhatja az orvos a védőoltást - közölték.

Az oltás helyszíne és időpontja nagyban függ az éppen az országban rendelkezésre álló és a várandósok oltásához alkalmazható vakcináktól is. A várandósok oltása folyamatos lesz a kórházi oltópontokon. A jelenlegi szakmai ajánlások alapján az első oltást a terhesség 12. hete után, a másodikat a szülés után javasolt beadni. Az oltáshoz azt kérik, hogy a kismamák vigyék magukkal a várandósgondozási kiskönyvüket is - olvasható a koronavirus.gov.hu tájékoztatójában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm