11 °C Budapest
Operatív törzs: két új vakcinát is engedélyeztek a hatóságok Magyarországon

Operatív törzs: két új vakcinát is engedélyeztek a hatóságok Magyarországon

2021. március 22. 12:12

Újabb két vakcinát engedélyeztek Magyarországon - jelentette be Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján. A tisztifőorvos arról nem beszélt, mikor indulnak be a szállítások. Az idősek megint levelet fognak kapni.

A járványügyi intézkedéseket további egy héttel meghosszabbították, így március 29-éig az eddigi korlátozások maradnak érvényben - mondta el Kiss Róbert az operatív törzs tájékoztatóján. A rendőr annak kapcsán, hogy megjelentek olyan hírek, hogy egyes vállalatok, például az Auchan részére is soron kívül biztosítják az oltást elmondta, hogy ilyen döntés nem született, a hír valótlan.

Kifejtette, hogy hétvégén nagyon sokan megszegték a szabályokat, 1950-en például a maszkviselési előírásokat szegték meg. Pécsett és Nagykanizsán megszegték a szállásokra vonatkozó szabályokat, Szigetváron pedig rendezvényt tartottak. Szentendrén egy kávézót zártak be fél évre, Nyíregyházán egy presszót zártak be fél évre. Babocsa településen is hasonló dolog történt. Szegeden egy szórakozóhelyet zártak be. 1523-an szegték meg a kijárási tilalmat.

Müller Cecília elmondta, dinamikusan rosszabbodik a helyzet, fontos, hogy az oltásokkal megtörjük az emelkedést, minél több ember legyen védett. Többféle vakcina áll rendelkezésre, így pedig majdnem 1,6 millió ember kapott oltást Magyarországon, 480 ezer körüli ember a második adagot is megkapta. Minél többen immunisak, annál jobban le tud csillapodni a járvány. A megbetegedések legalább 90 százalékát a brit mutáns okozza. Ez sokkal fertőzőképesebb, és súlyos formában zajlik le a betegség emiatt.

Mindenki, aki behívót kap oltásra, gondolkodás nélkül éljen a lehetőséggel

- mondta a tisztifőorvos. Nagyon messze vagyunk még a nyájimmunitástól, de egyre nő az átoltottság mértéke, jelenleg 16 százalékos. Minden lehetőséget megragadnak annak érdekében, hogy a vakcinákat behozzuk, így az EU-n kívülről is érkeznek oltóanyagok. Már 3,3 millióan regisztráltak az oltásra. Tegnap 250 ezer Szputnyik V érkezett, ezeket még az NNK vizsgálja, de rövidesen felszabadítják a szállítmányt.

További két vakcinát engedélyeztek a magyar hatóságok: ez a Cansino és a Covishield vakcina

- jelentette be Müller Cecília, mindkettő vektorvakcina, elmondása szerint biztonságosak és hatékonyak. Azt is elmondta, ismételten levelet küldenek majd az időseknek, hogy regisztrálni tudjanak az oltásra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még soha nem volt ekkora teher az egészségügyi ellátórendszeren, ennek csökkentése érdekében a háziorvosok alkalmazzák a Favirapivir készítményt. A legnagyobb betegszám a Semmelweis Egyetem klinikáján, Debrecenben, és a Szabolcs megyei kórházban tapasztalható. A tisztifőorvos szerint van elég kapacitás, csak a személyzet fárad. Ismertette azt is, hogy a szennyvízadatok stagnálást mutatnak.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy Magyarországon mindenki ugyanazzal a vakcinával kapja meg a második dózist, mint az elsőt.

Címlapkép: MTI / Rosta Tibor

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?