6 °C Budapest
Merkely: minden itthon elérhető vakcina jó, ne várjunk a kedvencünkre

Merkely: minden itthon elérhető vakcina jó, ne várjunk a kedvencünkre

2021. február 20. 11:32

Bármelyik itthon elérhető vakcina jobb választás, mint kitenni magunkat a koronavírus-fertőzés kockázatának, ami még azoknál a fiataloknál is súlyos szövődményekkel járhat, akik egyébként tünetmentesen átestek a betegségen - hangsúlyozták neves orvosprofesszorok egy online fórumon. Merkely Béla kijelentette: az a legjobb vakcina, ami éppen van, nem egy kedvenc oltásra kell várni, hanem azt kell kérni, ami rendelkezésre áll.

A koronavírus elleni oltás mellett kampányoltak a KOVIDők nevű ismeretetterjesztő csatorna péntek esti vendégei: Merkely Béla kardiológus, a Semmelweis Egyetem rektora és Kardiológiai Központjának igazgatója, Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának vezetője, és Szekanecz Zoltán belgyógyász, immunológus, reumatológus, a Debreceni Egyetem egyetemi tanára.

Mindegyik engedélyezett oltóanyag jó, nem érdemes és nem is indokolt közülük válogatni. Ahogyan Merkely Béla fogalmazott:

az a legjobb vakcina, ami éppen van. Nem egy kedvenc vakcinára kell várni, hanem azt kell kérni, ami rendelkezésre áll.

A növekedés.hu beszámolója szerint a professzor hozzátette: téves gondolat, hogy átesni a betegségen nagyobb védettséget ad, mint az oltás, méréseik szerint az utóbbi esetben százszoros az antitest szintje a beoltottaknál.

Ha nem érjük el a nyájimmunitást, akkor nem csak locsolkodni nem fogunk menni, de karácsonykor sem lehetünk együtt a családunkkal - tette hozzá Szekanecz Zoltán. aki kiemelte: a közhiedelemmel ellentében nem a vakcinák, hanem a koronavírus-fertőzés okoz autoimmun-betegséget. Jakab Ferenc ennek kapcsán elmondta, hogy a krónikus betegeknél a kezelőorvosnak egyedileg kell mérlegelnie, hogy az adott beteg az aktuális állapotának ismeretében oltható-e és ha igen, melyik vakcinával. A Covid-19 egy alattomos betegség, Merkely Béla jelezte:

jóllehet valóban az idősebbeknél okoz súlyosabb megbetegedést, és ott jellemzőbb a fatális végkimenetel, szívgyógyászként látja, hogy a kései szövődmények a fiatalabb korosztálynál is komolyak.

A Városmajori klinika ambulanciáján megforduló betegek felénél a fertőzés következtében fellépő szívproblémákat diagnosztizálnak, főleg a fiataloknál, akik egyébként nem veszik komolyan a fertőzést, mert könnyen átvészelik. Százezres nagyságrendben vannak az országban olyanok, akik valamilyen poszt-Covid megbetegedésben szenvednek.

Jakab Ferenc felhívta a figyelmet, hogy miután az új variánsok 70 százalékkal gyorsabban terjednek, mint az eddig ismert változatok, csak idő kérdése, mikor kapja el az, aki nincs beoltva. Aki oltott, annak akkor is lesz valamilyen szintű védettsége a megbetegedés ellen, ha a vírus folyamatosan mutálódik.

Rettentően ravasz kis jószág ez, a mutációkkal biztosítja, hogy önmagát meg tudja sokszorozni, ám ha az oltással ennek gátat szabunk, akkor erre nem lesz lehetősége

- húzta alá a pécsi virológus professzor megismételte: az oltásokkal számtalan betegséget le tudtunk győzni, nincs mitől félni, csak általuk tudunk visszatérni a normális élethez, és ér véget ez az agyrém.

Fotó: MTI/Mónus Márton

NEKED AJÁNLJUK
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?