Merkely: minden itthon elérhető vakcina jó, ne várjunk a kedvencünkre

2021. február 20. 11:32

Bármelyik itthon elérhető vakcina jobb választás, mint kitenni magunkat a koronavírus-fertőzés kockázatának, ami még azoknál a fiataloknál is súlyos szövődményekkel járhat, akik egyébként tünetmentesen átestek a betegségen - hangsúlyozták neves orvosprofesszorok egy online fórumon. Merkely Béla kijelentette: az a legjobb vakcina, ami éppen van, nem egy kedvenc oltásra kell várni, hanem azt kell kérni, ami rendelkezésre áll.

A koronavírus elleni oltás mellett kampányoltak a KOVIDők nevű ismeretetterjesztő csatorna péntek esti vendégei: Merkely Béla kardiológus, a Semmelweis Egyetem rektora és Kardiológiai Központjának igazgatója, Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának vezetője, és Szekanecz Zoltán belgyógyász, immunológus, reumatológus, a Debreceni Egyetem egyetemi tanára.

Mindegyik engedélyezett oltóanyag jó, nem érdemes és nem is indokolt közülük válogatni. Ahogyan Merkely Béla fogalmazott:

az a legjobb vakcina, ami éppen van. Nem egy kedvenc vakcinára kell várni, hanem azt kell kérni, ami rendelkezésre áll.

A növekedés.hu beszámolója szerint a professzor hozzátette: téves gondolat, hogy átesni a betegségen nagyobb védettséget ad, mint az oltás, méréseik szerint az utóbbi esetben százszoros az antitest szintje a beoltottaknál.

Ha nem érjük el a nyájimmunitást, akkor nem csak locsolkodni nem fogunk menni, de karácsonykor sem lehetünk együtt a családunkkal - tette hozzá Szekanecz Zoltán. aki kiemelte: a közhiedelemmel ellentében nem a vakcinák, hanem a koronavírus-fertőzés okoz autoimmun-betegséget. Jakab Ferenc ennek kapcsán elmondta, hogy a krónikus betegeknél a kezelőorvosnak egyedileg kell mérlegelnie, hogy az adott beteg az aktuális állapotának ismeretében oltható-e és ha igen, melyik vakcinával. A Covid-19 egy alattomos betegség, Merkely Béla jelezte:

jóllehet valóban az idősebbeknél okoz súlyosabb megbetegedést, és ott jellemzőbb a fatális végkimenetel, szívgyógyászként látja, hogy a kései szövődmények a fiatalabb korosztálynál is komolyak.

A Városmajori klinika ambulanciáján megforduló betegek felénél a fertőzés következtében fellépő szívproblémákat diagnosztizálnak, főleg a fiataloknál, akik egyébként nem veszik komolyan a fertőzést, mert könnyen átvészelik. Százezres nagyságrendben vannak az országban olyanok, akik valamilyen poszt-Covid megbetegedésben szenvednek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jakab Ferenc felhívta a figyelmet, hogy miután az új variánsok 70 százalékkal gyorsabban terjednek, mint az eddig ismert változatok, csak idő kérdése, mikor kapja el az, aki nincs beoltva. Aki oltott, annak akkor is lesz valamilyen szintű védettsége a megbetegedés ellen, ha a vírus folyamatosan mutálódik.

Rettentően ravasz kis jószág ez, a mutációkkal biztosítja, hogy önmagát meg tudja sokszorozni, ám ha az oltással ennek gátat szabunk, akkor erre nem lesz lehetősége

- húzta alá a pécsi virológus professzor megismételte: az oltásokkal számtalan betegséget le tudtunk győzni, nincs mitől félni, csak általuk tudunk visszatérni a normális élethez, és ér véget ez az agyrém.

Fotó: MTI/Mónus Márton

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem